香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

點解腳趾痛

關閉 [複製鏈接]

升級   46.67%

該用戶從未簽到

最近跑到8k左右便覺腳趾痛,我跑步姿態你平腳板落地,唔知發生甚麼問題?
+1 0
上一篇︰李嘉綸教練分享跑步避免受傷心得(值得一看)下一篇︰除了上網﹐香港邊間鞋店有美津濃US12~13號賣?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Upstairs,

The toes pain might be caused by too tight shoes or ur running gesture.

升級   0%

該用戶從未簽到

我也是,通常跑到十多k時便覺腳趾痛和起水泡,可能是鞋過緊的問題。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I usually wear two socks in running (1 thin inside and 1 thick outside) and do not have such problem.

升級   99.47%

該用戶從未簽到

I use very cheap cotton sock (ppl say synthetic fiber is better) and pay very little attention to my toes, but never have any problem...

Is it your toe, or the area of the foot near to the toes (ball of foot)?

升級   46.67%

該用戶從未簽到

我係最尾的幾隻腳趾痛,鞋不是太緊,反而覺鬆.我對腳比較大,昨天去買m記鞋,佢話女裝最大係24,唔知係佢那間無,定m記無出24以上size.所以我現在兩對m記都係男裝的,好可憐.......

升級   99.47%

該用戶從未簽到

會唔會因為太鬆令你對鞋不停前後前後咁sin o黎 sin 去?
    男裝女裝冇所謂啦, 跑鞋又唔係行街鞋.. 最緊要舒服!

升級   46.67%

該用戶從未簽到

無法啦!女性天生愛靚.

升級   10%

該用戶從未簽到

oh?  m 記..... 係唔係 Mizu濃? 我o個對係 24.5 號 bor.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

這個可能性都幾大。
    也有可能腳部用力不平衡所致。
    此外,對鞋太鬆仲可能會令到腳版磨擦過大而增加起泡甚至雞眼的機會。
    我以前試過生疣(類似雞眼,但係屬過濾性病毒,會增生),行路都辛苦,跑唔到成半年。
    應該係公共泳池度感染的。
    所以真係唔好同自己對腳過唔去。

升級   3.16%

該用戶從未簽到

這個可能性都幾大。
    也有可能腳部用力不平衡所致。
    此外,對鞋太鬆仲可能會令到腳版磨擦過大而增加起泡甚至雞眼的機會。
    我以前試過生疣(類似雞眼,但係屬過濾性病毒,會增生),行路都辛苦,跑唔到成半年。
    應該係公共泳池度感染的。
    所以真係唔好同自己對腳過唔去。

針對問題,有幾個可能性:
    1. 對鞋太鬆,前後sin位
    2. 鞋頭太尖 (選擇鞋時,除了長度外,寬度都很重要)
    3. 腳趾對落那組肌肉未能發達,我是根據你第一個
    我跑步姿態你平腳板落地,唔知發生甚麼問題?
    來段定的 (此點,可以買細細粒波子,用腳趾夾住,以提昇該組肌肉)

以上數點都是個人見解!
    最好方法是看運動物理治療。