香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tommyleung
打印 上一主題 下一主題

tommyleung 挑戰2012渣打全馬430

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.01 Stretch Band

前日在十蚊店買了條stretch band, 用來練習小腿, 腳掌, 膝蓋附近的肌肉,
左膝可能經過一年長跑後, 好似受了傷似的, 但又好似唔係, 有位師兄提點可
能是膝蓋附近的肌肉弱, 要多加強化, 可以做下以的動作:

Hip Abduction Hip Adduction

有一條Stretch Band, 在家中可以做一些阻力練習, 強化膝蓋附近的肌肉.
希望強化肌肉後, 會無了似傷又唔似傷的感覺, 可以繼續開操.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.02 誰對?誰錯?

近排真係多事發生, 先有沙田區比賽被迫取消, 是誰對是誰錯?! 不過自己都有一次參加
沙田比賽 - 美津濃石門10k, 當日大會都有講可以今次係最後一次, 下年可能攪唔成, 到
現在才知道當時大會講的是咩一回事. 不過其實在這次比賽, 都覺得路段不是完全封閉,
而且有部份路段要跑上單車徑, 就算跑上跑步徑, 仍發現不少地方有修路工程, 再加上路段
都幾窄, 實在覺得有少少危險, 用作比賽未必十分合適.

另一單就是K-Swiss城市之王, 系統或人為程序出錯, 外洩了部份個人資料, 到現在仍未
有個交代, 是誰的資料外洩? 是個人還是接力組別? 是組別之全部定部份? 外洩都資料都
幾大問題, 有晒姓名, 電話, 地址及身份証部份號碼, 十分嚴重, 是不是應該有個交代呢?
件事越拖越耐, 對受害者越危險, 你還在逃避嗎?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

回復 44# 的帖子

K-Swiss城市之王如今連路線圖都未有
    我真懷疑佢地是否真係搞得成.....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

在賽事裝站, 有人回覆以下原因:

因為賽道有臨時工程, 故未能在1月16日在此賽道舉行, 和運輸署商量後, 將時間推遲至3月20日舉行, 賽事詳情會稍後公布. 對引起大家既不便, 深感歉意.

不過無論點, 佢都有麻煩架啦, 如果攪唔成, 加埋的資料外洩, 仲要有個條款

資料不全者,恕不接受報名。報名一經接納,報名費恕不發還

你估班友會唔會放過佢丫? 肯定會找個人資料私隱專員公署.

雖然仲未有路線, 不過十公里者, 都唔會應付唔到既, 我心急知路線, 不是為了自己, 而是為了隊友, 因為隊友是跑步新手, 同埋要了解點樣接力等等, 基本上
    如果可以陪跑, 我會跑完頭5k之後, 再陪隊友跑埋後5k的, 要帶住佢跑同比的支持佢, 不過最終都要睇大會既細節係點....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.03 醣原負荷法可減肥?!

渣打之後, 除了兩課恢復跑, 就休息到現在, 十分懶散, 不過經過一整年既練習同比賽,
    比自己休息下都唔係好過份! 今日上一上磅, 又跌到開始減肥後的新低, 本來以為只是
    跌到BMI 23就停定, 現在已經是BMI 21.5, 難度醣原負荷法可以減肥?! 定是渣打前
    因為肚瀉, 再加上免強挨埋個渣打半馬, 所以個磅跌左咁多都唔知?! 唔通我要開始增
    肥?!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.05 新的一季開操!

其實都只不過是例行運動, 在主場城門谷走了半個鐘, 快走3圈試腳, 再陪友人慢走7圈,
    總共跑了4公里. 今季最後一場比賽K-Swiss城市之王終於出左路線, 睇起上來好似真係
    沒有5公里一圈, 大約只有3.5公里, 除非路線有錯, 不過如果真的不足公里, 實在叫人失望,
    亦好似有點兒戲, 即如果渣打全馬原來打左個七折, 得番30公里, 可能以後都無人再參加.
    但是對我的隊友來講, 這可能是一個好消息跑

升級   79.4%

該用戶從未簽到

201102 跑步記錄

二月再次不足100公里, 原因 1) 日數少, 2) 渣打後休息

2011-02-01 10km
    2011-02-03 21km
    2011-02-06 5km
    2011-02-10 5km
    2011-02-15 12km
    2011-02-20 21km
    2011-02-21 2km
    2011-02-23 3km

Total 79km

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.06 青公試腳 12K

今季開始, 會嘗試跑多些青公, 因為上季只跑了三課青公長課(21K), 遇上好似渣打港島的天橋,
    只能慢速迎戰, 希望加入青公上上落落的練習, 提昇耐力同速度.

今日試腳12K, 由荃灣碼頭出發, 走到碧堤坊(6k)折返, 回到起點, 氣溫20度, 濕度78%, 跑起
    來有點熱, 可能是因為著了長袖衫, 或是濕度高, 頻頻飲水散熱, 對上三次一支500ml已經可以
    走21km, 今日12K已經飲了430ml. 看來踏入春天及夏天, 都要注意補水.

1km 5'19"
    2km 5'39"
    3km 5'32"
    4km 4'54"
    5km 5'39"
    6km 5'17"
    7km 6'01"
    8km 5'56"
    9km 5'13"
    10km 6'17"
    11km 6'00"
    12km 6'11"

Total 68'04"

升級   100%

開心

最近發現自己有點頭痛,而且大病之後耳仔又痛,都不知是甚麼原因.......

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-3-6 18:44 發表 最近發現自己有點頭痛,而且大病之後耳仔又痛,都不知是甚麼原因.......

找醫生看看, 或做個body check, 找出你的問題, 來日方長, 養好身子, 再追求你的目標, 長跑長有(友)!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

跑步要如何呼吸呢?

跑了一年長跑的我, 仍然不知呼吸是怎樣才對, 有人說兩呼兩吸, 有人說鼻吸口呼, 有人說口吸口呼,
    亦有人說順其自然, 有人能夠解答我嗎?

兩呼兩吸: 不自然
    口吸口呼: 喉嚨乾

不過暢順的呼吸對我提昇速度是一個重要的關鍵, 因為往往當我加速時, 呼吸變得急速, 往往好似吸
    唔夠氧氣, 不用八公里體力就會下降, 步速亦因而減慢, 最後仍然未能做出十公里的目標時間.

暫時我仍然用番最自然的呼吸方法: 一呼一吸, 鼻吸鼻呼

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.11 城門谷 5k

懶惰了幾日, 趁天氣暖一點, 落運動場走幾公里, 刻意快走幾圈, 嘗試控制呼吸,
    走了五圈開始氣喘, 仍然掌握唔到個呼吸, 減慢速度來令自己回氣, 但整個人好
    似無氣無力, 慢慢走完五公里收工.

1'58"  2'01"  1'55"  1'56"  1'55"
    2'00"  2'01"  2'08"  2'08"  2'12"
    2'11"  2'10"  1'02"

5km 25'43"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.12 K-Swiss城市之王(最終取消)

本身對賽事的安排都十分失望, 到現在取消, 已經無咩反應, 只是又要麻煩攪退錢,
    好消息是他會給今次的參賽者免費參加下一次K-Swiss城市之王, 但仲會唔會有
    人參加又是另一回事?!

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-3-12 12:54 發表
    本身對賽事的安排都十分失望, 到現在取消, 已經無咩反應, 只是又要麻煩攪退錢,
    好消息是他會給今次的參賽者免費參加下一次K-Swiss城市之王, 但仲會唔會有
    人參加又是另一回事?!

如果你問我,我會慎重考慮。
    始終佢今次既做事方式,令我對佢打左折扣。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-3-12 23:59 發表 如果你問我,我會慎重考慮。始終佢今次既做事方式,令我對佢打左折扣。

但是免費午餐, 應該都好多人食, 唔跑都到番佢一件衫, 睇到時心情啦, 始終係夏天八月...

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.13 慢遊青公

今日天氣好好, 熱了一點, 十一點多開始起步, 曬死了! 今日嘗試跑14公里, 比上一次多兩公里,
    由荃灣碼頭起步, 以慢速6分鐘一公里前進, 走到浪翠園三期左右折返, 全段算走得幾輕鬆, 係去
    到最後一公里, 膝蓋有少少痛, 在有線對出的空地停下來, 反正又唔係比賽, 唔駛太在意果一公里,
    見好就收, 長跑長有.

5'52"  6'05"  5'54"  5'31"  5'59"
    6'00"  6'10"  6'18"  6'17"  6'01"
    5'26"  6'05"  6'08"

13KM 77'51"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.3.15 完成第一個1000公里

原先明天才操練, 但趁天氣轉凍及下雨之前, 提前一日輕鬆走一轉,
    在運動場跑六線13個圈, 大約 5.5公里, 今次是刻意的走咁零叮既
    里數, 原因加埋呢5.5公里, 就是我學長跑以來的第一個1000公里!

不過回想一下, 平時一日都行上兩三公里路, 一年已經近1000公里,
    相比起我用了一年跑1000公里, 好似不值一提, 但總是一個值得記
    念的日子.

3'02" 3'03" 2'50" 2'41" 2'40"
    2'42" 2'44" 2'40" 2'44" 2'42"
    2'42" 2'42" 2'43"

5.5K 36'01"

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2011-3-15 21:52 發表
    原先明天才操練, 但趁天氣轉凍及下雨之前, 提前一日輕鬆走一轉,
    在運動場跑六線13個圈, 大約 5.5公里, 今次是刻意的走咁零叮既
    里數, 原因加埋呢5.5公里, 就是我學長跑以來的第一個1000公里!

不過回想一下, 平時 ...

恭喜師兄踏入1000km...繼續努力....希望在半馬的賽道能夠與你碰頭~~

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.22 例操 5K

城門谷 6線 13圈

2'18"  2'11"  2'13"  2'14"  2'12"
    2'13"  2'15"  2'15"  2'17"  2'13"
    2'15"  2'16"  2'39"

Total: 29'38" ~5.7Km

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.26 城門谷 7.5K

5K 正常步速

2'07"  2'06"  2'06"  2'05"  2'06"
    2'08"  2'07"  2'08"  2'10"  2'12"
    2'15"  2'14"  1'08"

2.5K 慢跑

1'08"  2'40"  2'40"  2'31"  2'27"  
    2'18"  2'05"