香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tommyleung

tommyleung 挑戰2012渣打全馬430

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.03.31 城門谷 13.5K

7線 30圈 13.5K

2'17"  2'18"  2'10"  2'07"  2'10"
2'16"  2'18"  2'22"  2'28"  2'31"
2'30"  2'31"  2'29"  2'28"  2'31"
2'33"  2'31"  2'34"  2'35"  2'36"
2'36"  2'37"  2'36"  2'36"  2'36"
2'34"  2'39"  2'39"  2'40"  2'40"
Total: 74'40"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

3月跑步記錄 66K

越來越懶.....

2011-03-05 4K
2011-03-06 12K
2011-03-11 5K
2011-03-13 13K
2011-03-15 5.5K
2011-03-22 5.5K
2011-03-26 7.5K
2011-03-31 13.5K

Total: 66K

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.02 重遊舊地

今日超好天氣, 重遊大美督, 由主壩<--->碼頭, 正正就是上次美記半馬尾段的路程,
今次須然係步行, 感覺仍然好似上次跑步咁, 去到主壩尾後的一段, 仍然好不自在, 原
因是入到去之後, 眼前的路只有數十米, 摸不清之後仍有多遠, 轉下又一彎, 轉下又另
一彎, 經過數十個彎後, 到了碼頭才鬆一口氣, 短短的七公里仍要用上兩小時步行.

感覺運動量唔多夠, 而且這樣好天, 回家後再去運動場走多十二公里, 一路跑, 一路仍
在幻想, 如果....如果....調慢一點步速, 例如六分鐘至六分半一公里, 跑起上來比較輕
鬆的步速, "計數"咁乘落去一個全馬到, 可能....可能有機會在四小時半左右完成, 但
幻想始終係幻想, 一日未試過走三十公里以上, 一日都唔知自己有無耐力, 可能其實
就算減慢左步速, 耐力仍只是得二十多公里.......

2'27"  2'22"  2'25"  2'24"  2'24"
2'26"  2'25"  2'25"  2'24"  2'23"
2'24"  2'23"  2'22"  2'23"  2'24"
2'23"  2'24"  2'24"  2'22"  2'22"
2'22"  2'22"  2'23"  2'24"  2'23"
2'24"  2'25"  2'23"  2'26"  2'19"

Total: 12k 72'00"

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

睇黎你真係好勤力喎?!

現在我因為被工作的事情困擾,加上之前身體問題,已經停左一段時間冇再跑了........

升級   79.4%

該用戶從未簽到

一般啦, 好懶就真, 就算唔係練長跑, 正常應該都最少一星期3-4日做番
    20~30mins運動啦, 呢的都係好基本的健康運動...

係呢, 阿聰ching, 你身體好一點嗎? 有無去睇下醫生, 對証下藥?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.05 無眼睇~~~

如果心情唔好, 可以去落街跑下步, 發洩下多餘的精力, 眼看事情發展到呢個地
    步, 實在太複雜了, 已經無眼睇了, 都係專心跑下步算了.....

今日本想走轉青公, 不過見天氣涼涼地, 最後都放棄了, 轉戰主場城門谷, 預算
    跑13k左右, 不過走走下又好似唔夠, 最後走了20k, 唔知係唔係近排小操, 本
    來想走多3圈完成一個半馬, 但都有心無力了.

2'16"  2'22"  2'19"  2'23"  2'23"
    2'19"  2'20"  2'22"  2'21"  2'20"
    2'20"  2'22"  2'23"  2'21"  2'24"
    2'23"  2'25"  2'22"  2'23"  2'22"
    2'22"  2'23"  2'23"  2'22"  2'23"
    2'24"  2'22"  2'25"  2'24"  2'23"
    2'22"  2'23"  2'23"  2'23"  2'24"
    2'25"  2'26"  2'23"  2'23"  2'23"
    2'21"  2'22"  2'21"  2'21"  2'20"
    2'20"  2'23"  2'26"  2'25"  2'41"

Total: 20K 1小時59分

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-4-3 09:49 發表

一般啦, 好懶就真, 就算唔係練長跑, 正常應該都最少一星期3-4日做番
    20~30mins運動啦, 呢的都係好基本的健康運動...

係呢, 阿聰ching, 你身體好一點嗎? 有無去睇下醫生, 對証下藥?

有心,我睇左醫生了,也食藥去對症下藥,希望可以令自己唔會變得更差。
    不過,由於之前停左成個月冇跑,相信我要儘快揀定日子再重新練跑。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.10 5K

試Pose Method, 好難!

1'59"  1'56"  2'00"  2'05"  2'05"
    1'58"  1'57"  2'08"  2'00"  2'13"
    1'57"  1'57"  1'02"

Total 5K 25'25"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

跑步,該怎麼跑?

http://im2.book.com.tw/exep/lib/image.php?image=http://addons.books.com.tw/G/001/8/0010494628.jpg&width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興趣,
    可以睇完呢本書啦, 不過當中所講既Pose Method Running, 可以減少受傷, 都值得一
    看既.

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-4-12 16:41 發表

登錄/註冊後可看大圖
    &width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興 ...

我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-4-17 09:06 發表 我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!

果本又講咩呢? 我都話我好少睇書, 亦無留意, 只係見的網友講開, 又走去睇一睇,
    覺得岩先買來睇, 主要係希望改善步姿, 減少受傷. 之前都聽講過Born To Run,
    見有網友講中文版, 又走去上網order了一本, 不過遲遲都未有, 最後去圖書館找
    了本英文版, 看了兩看就放低了, 亦好好彩原來order都無效, 因為出版社無貨,
    唔係又浪費了幾十蚊

升級   79.4%

該用戶從未簽到

終於睇完Pose Method Running

三百多頁的書, 開頭三份一有點悶, 但就是因為他要講好多原因事例, 令你去相信
    這套方法, 中間三份一開始都戲肉, 就是推銷他的姿勢, 一個時常要保持的姿勢, 再
    討論不同跑法的問題, 聽起上來是合理的, 不過文字加圖像, 實在難以理解當中既
    姿勢, 要上網睇番Video, 再回看多一次才會更易明白. 最後的三份一講出跑步之外,
    仍要留意身體的柔軟度(即拉筋)及列出最常出錯的地方.

看了之後, 雖然本身無學過邊一種的步姿, 只是隨心所欲, 不過大約都是中前掌著地的,
    睇完Pose Method之後, 雖然未正式嘗試新的方法, 但最少已經明白了自己的問題!
    另一樣就是拉筋, 本身是十分懶的, 是是但但便了事, 原來是十分重要的, 以後仍要多
    加注意.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.18 Pose Method (1)

今日嘗試Pose Method, 盡量令自己用前掌落地, 感覺上觸地的時間少左,
    而且落腳都無以前咁大聲, 但係始終唔習慣, 可能因為太刻意前掌落地, 換來
    小腿酸軟, 亦反映姿勢已出錯, 要再作修正, 不過因為小腿已軟, 無力再試, 只
    好小休後再試吧!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.24 POSE Method (2)

經過幾日回到基本姿勢練習後, 再次嘗試用Pose Method試跑, 仍然未能領略, 走起上來
    仍然生硬, 落腳聲仍大, 小腿仍然有攰的感覺, 似乎是步姿已經偏離. 之後試試赤腳走幾步,
    嘗試感受下正確的中掌落地, 雖然是運動場地, 感覺個地都幾硬, 而且吉吉下咁, 好唔自在,
    最後都係放棄了.

==> 又要回到基本姿勢

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.25 Pose Method (3)

自從開始學新跑姿後, 好耐無跑過, 次次都係最多跑一個400m就停一停,
    諗下自己動作如何, 有時已經唔記得自己之前係點跑開, 今日終於忍唔住
    走了四公里, 跑起上來同之前有少少唔同咁.

之前要跑一個2分400米, 要好大步咁向前踏, 形成落腳重心在前方, 令膝蓋
    受壓, 現在好似結合了Pose Method, 落腳重心在身下(中間), 用步頻去抵消步幅
    的不足, 維持相同的速度, 感覺上好似無咁費力.

速度 = 步頻 X 步幅

不過仍然未能完全掌握個Pose Method, 小腿仍然要少少酸, 不過無第一次
    咁嚴重, 似乎個Pose已經有進步, 但仍有改善空間. 亦開始在練習中加入赤腳
    跑, 訓練習慣中前掌落地的感覺.

2'09" 2'05" 2'01" 2'01" 1'59"
    1'59" 2'01" 1'55" 1'57" 1'57"

Total: 4km 20'04"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.30 為了里數, 忘記姿勢

今個月嘗試去學習新的跑姿, 目的都是為了減少受傷, 但因此令里數再次偏低,
    為了增加里數, 又忘了姿勢, 走了一隻10km. 走起來十分不安, 驚再次令舊患
    再次受壓, 只好減慢步速. 完成後再次練習Pose, 加多1km赤腳跑.

Total 10KM 55'05"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

201104 跑步記錄

2011-04-02  12km
    2011-04-05  20km
    2011-04-10  5km
    2011-04-18  2km
    2011-04-25  4km
    2011-04-28  4km
    2011-04-30  11km

Total 58km

升級   35.26%

該用戶從未簽到

回復 79# 的帖子

ching我的情況和你差不多但你成績比我好些。我跑步最初無留意過姿勢但膝蓋未痛過,後來換厚底避震跑鞋和刻意練後掌著地就出事,過了一年才發現問題所在,重新改前掌著地,半年來未受過傷。當初轉前掌也很辛苦,小腿十分酸痛,咬牙堅持了兩個多月才適應,但是記住是肌肉酸痛不是傷痛。前掌著地並非要求你墊著腳尖跑步,我跑步的照片上好像還是後跟落地,但我能感覺到落地時的受力點在前腳上而不是後跟上,這是關鍵。祝你好運!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

回復 80# 的帖子

多謝jeffmiao ching提點, 睇了本書, 再加練習, 我已經慢慢明白當中既原理, 努力學習中......

升級   79.4%

該用戶從未簽到

201105 Week 1

今個月開始增加里數, 但每次仍會先做Pose Method Drill,
    間唔中會加入一公里赤腳跑.

20110502 10KM 57'
    20110505 5KM 30'
    20110506 5KM 28'
    20110507 5KM 26'

Total: 25KM