香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

每個月休跑日

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

有女同事每月請例假一至兩天,
    各ctse有沒有每月休跑日呢?
    +1 0
    上一篇︰重貼: 跑步Game by wii下一篇︰港島東遊記

升級   46.67%

該用戶從未簽到

無呀!如果比賽當日唔好彩來了,我都會照跑.

升級   0%

該用戶從未簽到

通常都唔會比e個藉口給自己, 唔知係咪做得多運動, 其實都沒有太不舒服感覺

升級   44.2%

該用戶從未簽到

haha~ 籍口有好多....
    累 , M到.........
    不過, M到跑係辛苦好多.. 全身已經濕晒.,,仲要..

升級   0%

難過

小妹唔認為體貼身體的需要是藉口 呵!
    M是女性獨特的經歷,週期性生理變化,當然按各人體質不同,身體的反應或不適程度也不同.坊間教練及跑手以男性為主,大多數,他們沒有這種困擾.
    不過,作為女性的ctse們也認為這是藉口,失望

作為女性認識自己身體心靈的週期變化,如果有需要休息一兩天甚至幾天,不是罪吧!
    死練爛練為了什麼目的呢?
    不顧身體狀況或身體的呼求,一天練壤身子週身痛毛病,會否本倒至呢?

認同ching一句話:
    Listen to your body!
    跑步,速度,節奏,距離,休息的安排...學習認識自己的狀態.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-7-18 12:14 發表
    其實女性during menstruation period一樣可以跑的, 不會影響健康的,
    只是因為hormonal 問題, 你的performance可能會受影響而己

其實女長跑者應該多留意的是nutritional status, eg. iron intake
    尤其是女長跑者 ...

什麼是含鐵質食物??? 波菜, 豬潤?? what else?

P.S: sooooooooo sorry, Sonia ctse, 小妹剛才按錯鍵, 所以小小移動了妳的post, 萬分抱歉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-7-18 13:34 發表
    哈...你隨便...無所謂的, 另外...我是跑步beginner來的, 叫我sonia好了, 親切d~

肝,腎等內臟鐵的含量是比較多, 其次是肉類
    肉類中又以紅色越深者較淺者含鐵多
    所以牛肉中鐵的含量比豬肉多
    菠菜含有phytic a ...

話時話Sonia是營養師???

我都係beginner來, 在這兒學習中, sonia在哪兒跑???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-7-18 13:46 發表
    我不是營養師
    不過讀過nutrition chemistry, 所以知少少

我在沙田河畔跑的

妳好,

sonia咁妳多多上來講下有關營養、運動等資訊, 其實都係多多來吹水   

歡迎歡迎

升級   0%

該用戶從未簽到

sonia, 有無興趣7月26日跟ching們去尋花問柳 - 馬鞍山 - 梅子林 (好近沙田喎), 志在開開心心跑下, 我都唔理佢地一支箭 咁, 小妹預左包尾架喇

詳情請留意"新界東"

升級   35.4%

該用戶從未簽到

sonia ctse, 歡迎在此發言
    得閒多d發言,等lee 到可以熱鬧d

我月事幾天都唔會跑
    會比自己休息多
    始終個幾日跑起黎都會唔方便
    而且怕跑跑下...移位更大件事了

升級   0%

難過

小妹唔勤力,隔一天至兩天跑一次,
    可以避開最唔舒服的日子,
    in case撞正高峰日,便停跑一次囉,
    熱騰騰 ,濕漉漉 ,怕線位出事

升級   35.4%

該用戶從未簽到

SONIA ctse & 叮噹ctse
    你地巳經比我勤力好多
    我一星期先跑得一次

升級   0%

難過

原帖由 Sonia 於 2008-7-18 21:51 發表
    我就無差別的, 習慣左了
    另外....運動量高的女性, 經血量係會少d的
    有d女性運動員甚至乎兩個月先來一次月事
    但都是屬正常, 因為主要是受賀爾蒙的影響

兩個月一次??如果想有BB,機會率會大一點!

小妹運動量不高,自重跑步之後,反而準時來了,量也沒有少,
    反而頭兩天量多,來的日子短了.
    怪不得星期五跑跑得吃力 ,尾段手腳浮軟 ,
    星期六晚親戚突然來訪(以前話來又遲遲唔出現),
    昨天勁勁勁,今天已經收歛不少,今晚可以跑一轉.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我睇中醫, 佢話正常大約黎3~4日左右