香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

全馬同半馬比賽應唔應該自備水樽腰帶或手持水樽?

升級   38.95%

該用戶從未簽到

如題,怕埋水站人多,而且總覺得拎完杯紙杯水已經打瀉咗一半整鬼濕對鞋=.="...自備水樽想飲就飲唔駛同人迫,各位師兄/姐有冇經驗分享或意見俾小弟,小弟第一次跑半馬,thank you!
+1 0
上一篇︰渣打馬拉松2011十公里路線video(全覆蓋)下一篇︰招募渣打全馬啦啦隊隊員 2011

升級   70%

該用戶從未簽到

個人認為唔洗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

兩至三公里一個水站, 應該足夠你去補充水份了

況且每個水站都有5-6抬, 其實當時情況應無你想像中咁混亂的

升級   17.67%

該用戶從未簽到

U can't get used to carrying bottle in 2 weeks.

升級   88.6%

該用戶從未簽到

唔洗 la... 水站真係好密..

升級   90%

該用戶從未簽到

小小意見(其實好多C兄C姐都係咁做)...可以試試將紙杯口"ja"埋DD,咁冇咁易淌瀉水,然後用個尖尖黎飲水。
    可以減慢腳步一小段至飲完水,亦可以當回氣比對腳休息,相信個十數妙唔會對時間影響太大。
    當然高手另計啦!

升級   38.95%

該用戶從未簽到

收到,明白晒,唔該晒各師兄/姐幫忙解答!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 marcoip805 於 2011-2-10 11:46 發表
    如題,怕埋水站人多,而且總覺得拎完杯紙杯水已經打瀉咗一半整鬼濕對鞋=.="...自備水樽想飲就飲唔駛同人迫,各位師兄/姐有冇經驗分享或意見俾小弟,小弟第一次跑半馬,thank you!

我都有自備水樽的打算。
    可以因應自已需要幾時飲,又唔駛停步飲,倒一大啖含住慢慢飲。

帶一個500ML 水樽已夠我飲,亦都完全唔覺重。

不過我一定唔會用手拎,會插係腰袋度。

我都係第一次跑半馬的。

升級   70.33%

該用戶從未簽到

其實好難講,....冇所謂,...
    但我就覺得唔洗勒,....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

睇個人喜好啦, 水部應該幾多密, 係要停一停囉水同飲水.
    我個人會帶一支約300ml既(水+運動飲品mix), (屈xx), 覺得要飲就可以飲, 唔洗得水站, 同埋水站要到後後先有運動飲品, 最主要原因係因為唔想飲(屈xx)品牌既運動飲品, 飲開bonxxxxxx

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 marcoip805 於 2011-2-10 11:46 發表
    如題,怕埋水站人多

舊年天氣熱, 跑半馬,
    水站好密, 反而覺得飲得太多水, 肚漲漲.   

怕水站多人, 不過都冇辦法, 其實水站位都算好長, 自己走位啦.

反而今年跑全馬, 聽講有能量水, 甚而有蕉/朱古力食, 諗緊駛唔駛帶四五包 gel 咁多 ???   

升級   25.79%

該用戶從未簽到

今日認真地睇下本參賽者須知,發現在P.22第1點寫住:"大會將於起點和終點及馬拉松賽道沿途約5公里提供蒸餾水予參賽者。"

問題係:係咪真係5公里先有水飲?!我記得以往d水站多到你唔想飲架喎?!邊位師兄可以為我解答?Thx~!

升級   45.67%

該用戶從未簽到

據我記得, 年年都係咁寫。
    原帖由 longing 於 2011-2-16 20:19 發表 今日認真地睇下本參賽者須知,發現在P.22第1點寫住:"大會將於起點和終點及馬拉松賽道沿途約5公里提供蒸餾水予參賽者。"問題係:係咪真係5公里先有水飲?!我記得以往d水站多到你唔想飲架喎?!邊位師兄可以為我 ...

升級   25.79%

該用戶從未簽到

Rock:  u sure about that??

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 11-2-2011 12:19 發表

舊年天氣熱, 跑半馬,
    水站好密, 反而覺得飲得太多水, 肚漲漲.   

怕水站多人, 不過都冇辦法, 其實水站位都算好長, 自己走位啦.

反而今年跑全馬, 聽講有能量水, 甚而有蕉/朱古力食, 諗緊駛唔駛帶四五 ...
    需不需妻帶4-5包gel,就要看你自己的狀態,我會帶糖和朱古力代替吃gel,我預計6小時內才完成,總之大家努力。

升級   100%

該用戶從未簽到

不用帶水了, 好多水站呢, 走全馬的帶3-4包GEL就OK.

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 longing 於 2011-2-16 20:19 發表
    今日認真地睇下本參賽者須知,發現在P.22第1點寫住:"大會將於起點和終點及馬拉松賽道沿途約5公里提供蒸餾水予參賽者。"

問題係:係咪真係5公里先有水飲?!我記得以往d水站多到你唔想飲架喎?!邊位師兄可以為我 ...
    話就咁話, 但係上年2-3公里就有水站, 飲到SKIP咗幾個水站都絕對唔成問題.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 waynekkw 於 2011-2-18 00:01 發表
    不用帶水了, 好多水站呢, 走全馬的帶3-4包GEL就OK.

但係一路跑,一路仲飲咁多水,會否令肚子一時消化不了很辛苦?

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 天天跑 於 18-2-2011 23:12 發表
    話就咁話, 但係上年2-3公里就有水站, 飲到SKIP咗幾個水站都絕對唔成問題.

是否"平均"分佈??
    HM 即大概8個站吧...

想問問..10k後的水站提供既"運動飲品"...上屆足夠嗎??
    HM2組去到會唔會無曬

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

謝 peter2008 ching 回覆.   

原帖由 阿聰 於 2011-2-18 23:31 發表
    但係一路跑,一路仲飲咁多水,會否令肚子一時消化不了很辛苦?

我舊件跑半馬, 就係 [怕蝕底], 跑咗一半就飲咗好多水, 頂住頂住.