香港長跑網  - 長跑長友

用心跳錶來避免過度訓練, 有用嗎?準確否?

升級   2.63%

該用戶從未簽到

想買心跳錶, 請師兄師姐多多指教

因為離家近的路徑高樓所包圍, 沒有GPS, 因此,希望使用shoe pod記錄距離和心率帶

非常高價格的 Polxx品牌產品信息說(RS400SD, RS800 CX SD Pro),心跳錶可以確定你當天的健康水平, 建議當天的訓練量, 避免過度訓練。

手錶可以檢測,你是否有足夠的休息,當天是不是可以接收高訓練量。 手錶可以檢測,你是否累了,沒有足夠的恢復, 需要調整降低訓練量。

它上面的功能有用嗎?準確否?它是否有助於準確防止訓練過度?

軟件記錄訓練量的功能好嗎?軟件是不是獨立使用,無需Internet連接網站?

請師兄師姐講下

1) HK$500 to HK$1000, 什麼品牌和型號?

2) HK$1XXX, 相比較低的價格範圍, 它額外功能是什麼?功能有用嗎?什麼品牌和型號?

3) HK$2XXX, 額外功能是什麼?有用嗎?品牌和型號?

4) HK$3XXX, 額外功能是什麼?有用嗎?品牌和型號?

5) 離家近的路徑高樓所包圍, 舊版本的GPS不能接收。最新的GPS(例如採用 SiRF系列4)可不可接收信號?

先非常感謝師兄師姐多多指教

升級   96.75%

該用戶從未簽到

我用嘅係polar的rs800cx,對於佢嘅功能真是無可置疑,但假如係希望作爲過度訓練的提示,我想不太有用。雖然佢好科學咁測量靜止同站立時嘅心跳變化,從而推算訓練的有效性,但個人覺得跑步練習唔單止睇呢個功能就可推斷是否過多,反而多留意自己身體的變化更有用,當然亦包括量度及檢討跑步運動時嘅心跳率。

我選擇呢隻表嘅理由好簡單,假如不計較價錢佢係最切合我嘅需要,縱使我唔覺得佢物有所值(賣得太貴喇)。下列係我認為佢除咗測度心跳以外最可取的功能,但假如你唔需要呢啲功能,市面上有好多其他選擇:

1. 較細和防水footpad,如買呢隻表作跑步用,這footpod係必選的配件,可量度步幅同步頻,對改善跑速有幫助。

2. 包埋唔使另外買嘅紅外線接收器,好方便咁就可以下載所有資料到自己嘅電腦內,亦可以再將資料上轉到其他地方,例如runkeeper。

3. 內置式高度計,雖然我覺得不及sunnto準確,但作為參考尤其是作登山,一表多用的設計係最值得嘅考慮。

4. 外置式的GPS,使用AA電池(包括充電池)可連續用好多小時,不算太笨重而且防水,靈敏度遠較iphone強。雖然有其他人認為外置式GPS的polar較germin麻煩,但我反而認為係佢嘅最大優點,平常跑步我會好似用call機咁夾響條褲頭連埋個footpod一齊用,行山就放響背包外邊。而家我試緊用隻表去控制登山時嘅心跳去減少出現高山反應,如果有玩埋其他戶外活動,個GPS十分方便有用。

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   96.75%

該用戶從未簽到

關於訓練量的量度polar叫OwnOptimizer,資料方面芬蘭嘅英文網站較香港中文網站為多,購買前值得去詳細研究吓,畢竟隻表唔少錢,有心買就要預咗之前之後睇好多資料。

http://www.polar.fi/en/support/p ... 38b02e?OpenDocument

升級   2.63%

該用戶從未簽到

非常感謝師兄提供意見。

如果只長跑(21km, 42km) 使用 ,400和800是不是有相同的長跑功能? 是不是800額外的功能(和更高的成本)是沒有長跑用的額外有用功能?

300比400少,長跑用的功能,是嗎?

升級   2.63%

該用戶從未簽到

離家近的路徑高樓所包圍, 舊版本的GPS不能接收。請問亮哥知不知 Garmin 採用 SiRF系列4最新GPS製造了沒有? 可不可接收信號?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hk_1389 於 2011-2-11 19:57 發表
離家近的路徑高樓所包圍, 舊版本的GPS不能接收。請問亮哥知不知 Garmin 採用 SiRF系列4最新GPS製造了沒有? 可不可接收信號?

小弟用過Garmin110,它是SiRF4的,聲稱可以取消以下干擾:
http://www8.garmin.com/aboutGPS/
Intentional degradation of the satellite                    signal - Selective                   Availability (SA) is an intentional degradation of the signal                   once imposed by the U.S. Department of Defense. SA was intended                   to prevent military adversaries from using the highly accurate                   GPS signals. The government turned off SA in May 2000, which                   significantly improved the accuracy of civilian GPS receivers.
美國國防部2000年五月關掉這干擾,所以原則上SiRFIII和SiRF IV無甚分別。
Garmin110顯示過去果lap既平均pace/速度,所以唔係幾合用。
小弟最近改用310XT,除了外型略大外,非常滿意其表現,字體夠大,有實時速度/pace,心跳率有得set幾多來提醒,提醒時有震動及聲音,好正! 小弟都經常在高樓滿佈的跑街,接收完全無問題。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

原帖由 hk_1389 於 2011-2-11 19:46 發表 非常感謝師兄提供意見。如果只長跑(21km, 42km) 使用 ,400和800是不是有相同的長跑功能? 是不是800額外的功能(和更高的成本)是沒有長跑用的額外有用功能?300比400少,長跑用的功能,是嗎?

我覺得三隻表都適合長跑用,視乎你有乜嘢要求。我唔揀RS400係因為隻表唔支持GPS,而我想用GPS嚟响跑步同行山時作記錄用。至於RS300X就因為唔容許下載跑步同坐標資料落自己部電腦度,同時呢兩隻表只可以用較大嘅footpod。其實我覺得polar好xx,只將最好同最有用嘅功能放響最高階嘅表,然後將個價錢賣到好貴,而低階嘅又唔可以用較好嘅配件。所以買之前應該諗清楚有乜嘢要求,無謂浪費金錢買咗啲無用嘅功能,又或者之後又後悔買咗隻唔啱自己用嘅心跳表,除咗買個隻外又upgrade唔到。