香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

小腿突然冇力+收緊一問

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各位,小弟有一個問題,
今日我跑個陣跑左大約12分鐘左右小腿就開始收緊...而且好痛....停下來之後上樓梯...點知連上樓梯既力都冇!
係完完全全用力都用唔到,點解呢?同我既膝部痛有冇關係呢?
+1 0
上一篇︰港島東遊記下一篇︰跑圈距離

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

am2188 Ching,

You better go to the doctor to check better.
But you said 小腿就開始收緊...而且好痛
and later 同我既膝部痛有冇關係呢?

升級   36.32%

該用戶從未簽到

係小腿冇力個陣..膝頭係完全唔同...膝頭痛多數係跑完晒之後先痛.......
小腿冇力既程度係一D力SUPPORT都冇....當我按摩小腿時係緊晒....但係我有做足WAKE UP.....特別小腿位(因為之前都試過拉緊),但係第一次好似今日咁辛苦.....

升級   99.47%

該用戶從未簽到

係唔係抽根? 唔通係 compartment syndrome (希望唔係..)? does it happen often?

i dont think knee pain will be so serious.. what kind of knee pain you got? which part of the knee? inside outside up down left right fount back?

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kaevin 於 2008-7-10 23:43 發表
係唔係抽根? 唔通係 compartment syndrome (希望唔係..)? does it happen often?

i dont think knee pain will be so serious.. what kind of knee pain you got? which part of the knee? inside outside up d ...

先麻煩ching....唔係抽根..因為想抽根前小弟係會知道.....另外我唔多明compartment syndrome,其實意思係咪其中一部份失力?
膝蓋位就係近內邊....其實都停下好番都有1年半既時間....睇過醫生就話係蝕左一d野......加上腰又開始痛(之前既時間都係腰痛就膝痛)
如果針炙有冇用呢???

升級   99.47%

該用戶從未簽到

"Compartment syndrome is an acute medical problem following injury,surgery or in most cases repetitive and extensive muscle use in whichincreased pressure (usually caused by inflammation) within a confinedspace (fascial compartment) in the body impairs blood supply, without prompt treatment, may lead to nerve damage and muscle death. This condition is most commonly seen in the anterior compartment of the leg and posterior compartment of the leg."

http://en.wikipedia.org/wiki/Compartment_syndrome

compartment syndrome 係指一o的肌肉壓力太大, 壓住o個度o的血管... 雖然多數係指急性... 急性多數係手術/創傷形成... 但有時都有人一運動 (e.g. 跑) 某部份 就忽然間好似熄o左機咁... (跑跑下用唔倒力, 好似唔係自己咁)... 原因係一運動佢就充血, 但有o的血走唔倒, 血槳滯留壓力上升, 壓住o個度o的血管, 新血到唔倒, 肌肉缺氧...

但其實好少見....

升級   99.47%

該用戶從未簽到

Exercise Induced Compartment Syndrome
Exercise induced compartment syndrome is a condition that causes pain over the front of the leg with activity. Patients with exercise induced compartment syndrome may require surgery, call a fasciotomy, to relieve their symptoms.

http://orthopedics.about.com/cs/sportsmedicine/a/runninginjury.htm

升級   86.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kaevin 於 2008-7-11 10:07 發表
"Compartment syndrome is an acute medical problem following injury,surgery or in most cases repetitive and extensive muscle use in whichincreased pressure (usually caused by inflammation) within a con ...

這個現狀,曾經發生在八十年代荷蘭球星古烈治身上,而出現在他大腿位置,有一段長時間,古烈治要停止習呢。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

我懷疑你的情况應該是膝關節 UN 帶有問題,因上樓梯不需小腿發力,應由大腿四頭肌發力,帶動膝關節去提小腿的,無力的情况是膝關節位有問題聯糸唔上,所以你才以為是小腿無力。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

Kaevin Ching,

你對這方面的知識很強 , 是否同Lvrunner 兄 一樣,工作方面
與護理有關
我唔糸起你底,不過好奇姐(即八卦)

升級   36.32%

該用戶從未簽到

明白...唔該各位...小弟家下都有食d support既藥物(葡萄糖胺+軟骨素)....
家下我應該休息定係點呢??因小弟7月21日要考體能(反應跑)

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

可以改玩單車同游水,膝關節無禁傷,同時可以保持身體狀態,
游水要用自由式,不要用蛙式。
反應跑 - 與跑步一樣短時間練好難有好成績,只是練過下信心增強一些。反應跑 - 反射條件及肌肉運動協調為主,天生及后天(幼年至青少年)成長的活動及訓練有關,成年人差不多已定型,要進步改善較困難,
所以不期望太高,自已盡力去做便好了。
Good Luck !

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-7-11 15:10 發表
可以改玩單車同游水,膝關節無禁傷,同時可以保持身體狀態,
游水要用自由式,不要用蛙式。
反應跑 - 與跑步一樣短時間練好難有好成績,只是練過下信心增強一些。反應跑 - 反射條件及肌肉運動協調為主,天生及后天 ...

唔該師兄..其實反應跑我之前係操過...係冇問題....只係想再訓練一下,因為需要再次考試.....
今日到大腿位置開始酸痛.....係好酸個隻...完完全全唔識點講...

升級   97.05%

該用戶從未簽到

This mean you have been trained overload and only need to keep rest.
Swimming can help your legs to recover.

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-7-11 22:10 發表
This mean you have been trained overload and only need to keep rest.
Swimming can help your legs to recover.

收到既!!!!!不過有個大問題就係小弟唔識游水