香港長跑網  - 長跑長友

Timex 手錶可以計沖圈時間嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知有無ching/ctse用緊Timex手錶, 小妹只懂每一圈計時, 例如: 計10個圈的時間, 無問題.

但如果想計沖圈, 每一圈連休時間, 又可唔可以呢   例如: 3分鐘連休, 有沒有一個function可以計到實際跑每一圈和休息時間?

請指教

升級   0%

該用戶從未簽到

nc姐, 用緊咩型號? 上次去搵錶, 個Sales都sale我買Timex, 我相信要睇吓咩型號先知可唔可以計圈速.

升級   0%

該用戶從未簽到

Try Timex Ironman series

升級   2.63%

該用戶從未簽到

路過...
Timex真係好好用, 不過香港好難買到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   2.63%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

大約兩個月前買了以下timex錶 $450:
http://www.timex.com/gp/product/ ... TF8&timexBrand=core

計速圈應該和平時計圈一樣, 用同一個function key?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-12 11:12 發表

小弟的手錶有200個計時記錄,小弟手錶沖圏時,會連休息時間都計算在內,計法如下︰
01 004964 沖圏時間
02 011073 休息時間
03 014278 沖圏時間
04 011755 休息時間
05 024168 沖圏 ...

換句話說, 我要留意總時間到3,6,9,12分鐘時, 我就要起步跑另一圈?? 佢唔會有嚮鬧提醒我時間到喇 - 3分鐘喇, 要跑...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-12 12:12 發表

是,時間要自己留意的。通常沖完一圏後,都是休息及望錶﹗

明白, 正如waiwaibrother昨天所說, 要自己留意番時間, 30lap真係唔夠, 咁我只可以衝15個咋喎

以為都唔會跑過30圈, 一定夠用, 原來係咁...

升級   92.85%

該用戶從未簽到

小弟係TIMEX表嘅忠實fan屎, 覺得佢地平, 靚, 正. 家裡數埋都有成6隻咁多. 最平果隻兩蚊雞. 以前香港叫佢做"大力錶", 唔知依家仲係咪咁叫? 呢邊通街都有得賣. 上個月又買咗隻新出嘅Ironman Triathlon Sleek 50, 幾鐘意個款, 黑底銀字, 好鬼sharp! 不過自從o的Garmin GPS表面世後, 依家都好小帶佢地黎跑步計時囉. 但如果想買大力牌手錶, 呢個model唔錯架, 值得介紹給大家.

Timex sleek 50.JPG

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

好靚仔呀, 隻Timex錶

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-12 19:42 發表
小弟係TIMEX表嘅fans. 家裡數埋都有成6隻咁多. 最平果隻兩蚊雞. 以前香港叫佢做"大力錶", 唔知依家仲係咪咁叫? 呢邊通街都有得賣. 上個月又買咗隻Ironman Triathlon Sleek 50, 幾鐘意個款, 黑底金字, 好 ...

"呢邊通街都有得賣" 地點係邊?等小弟去睇睇

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 phypan 於 2008-7-12 07:46 發表
"呢邊通街都有得賣" 地點係邊?等小弟去睇睇

phypan兄,

北美呀.  Are you in North America too?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-10 06:18 發表
唔知有無ching/ctse用緊Timex手錶, 小妹只懂每一圈計時, 例如: 計10個圈的時間, 無問題.

但如果想計沖圈, 每一圈連休時間, 又可唔可以呢   例如: 3分鐘連休, 有沒有一個function可以計到實際跑每一圈和 ...

nc師姐,

I think only the Garmin GPS watch can have the function that you want.  You can actually enter the distance, the recovery time and # of intervals that you want.  The alarm will sound when the distance is up and time of recovery is over.  Because of the GPS function, you don't have to run on tracks, you can run anywhere that you like.  And all your running data can be downloaded into your PC wirelessly.  Only drawback is ~ not cheap!!!!  But I think it is a good investment if you are planning to do intervals all the time.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-13 00:47 發表

phypan兄,

北美呀.  Are you in North America too?

等我罝左機票先

升級   50%

該用戶從未簽到

ching & ctse 們:

咁係香港邊到最多Timex跑步系列或Ironman系列的錶賣呢?高登地面個擋好似很少選擇。謝!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-7-13 16:16 發表
ching & ctse 們:

咁係香港邊到最多Timex跑步系列或Ironman系列的錶賣呢?高登地面個擋好似很少選擇。謝!

我最近係旺角其中一間citychain見過