香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想請教跑渣馬減低抽筋機會的方法

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟首次跑渣半馬,上次半馬係美津濃半馬,跑到落完斜路到水壩前想抽想抽咁要就住返終點。

想請教:
    1. 係唔係跑果陣補充鹽份就可以減低抽筋機會?
    2. 飲用渣馬水站提供的電解質飲料係唔係等同補充鹽份呢?
    +1 0
    上一篇︰渣打全馬時間限制下一篇︰渣馬特輯:跑出信念第廿六集

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心

原帖由 kenneth 於 2011-2-14 12:18 發表

以小弟所知,當跑到剛開始作抽時,可以減速或改變跑姿,就可以舒緩抽筋的情況,待感覺對腳跑番順時,才用番舊的跑姿便 ok 。

小弟果次減速改跑姿撐住唔俾佢抽,結果要一路極慢速撐到終點

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 kenneth 於 2011-2-14 12:18 發表

而小弟所知,關於大腿小腿抽筋是,當跑步時,腳某組肌肉倦,便會開始作抽,須即時減速或改變跑姿(用唔同的肌肉發力),就可以舒緩抽筋的情況,待感覺對腳跑番順時,才用番舊的跑姿便 ok 。

屈大哥, 其實點樣改變跑姿 ? 大細步 ??

我試過喺機場練長課, 全平路真係好辛苦. (雖然冇抽)
    但係反而跑 Kappa 30km, 有上有落有啲太斜就行, 反而可以用到吓唔同肌肉. (雖然臨尾自己衝得快, 都有啲想抽.)

其實, 師兄有冇話: 每跑 10km-15km, 就停落嚟拉筋半分鐘一分鐘, 唔知咁樣有冇著數 ??   

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   30.2%

該用戶從未簽到

落斜時衝得太快會唔會有影響?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   88.6%

該用戶從未簽到

臨抽果下好似一個臨界點咁, 萬一抽左出黎就真係無得救, 點拉點搞到無用..
    feel 到想抽就要設法補救, 收慢一下或者轉一轉跑姿就下, 過多一陣又會好 d..

升級   70.7%

該用戶從未簽到

其實tight褲有冇幫助?

升級   61.95%

該用戶從未簽到

我呢幾年既經驗:
    1. 補充電解質 (飲水其實會張體內電解質帶走, 所以要補水份十電解質)
    2. 均速, 唔好快, 由其落斜, 保持好既跑姿
    3. 用腰包帶定支deep heat 之類,一有抽筋跡象有立即查 (唔好忍, 小小則查), 可以幫助小小放鬆肌肉 (有老手話红x油都得, 個人未試過)

其實除非係好大汗既人, 出汗時把電解質帶走, 或衝得好勁, 或天氣熱, 一般有好既準備, 有長課, 跑marathon pace時直到35-37K應該唔會有好大機會賣老抽。

升級   100%

該用戶從未簽到

練得足夠里數就是減少抽筋的至佳方法.
    補充鹽份, 電解質只有少許幫助 .
    萬一抽左出黎就由佢, 越拉只會越抽, 通常幾分鐘冇事.
    通常男跑手較易抽筋, 因為心急又追時間嘛.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

見過好多意見都話高速落斜後好易抽筋。

咁想問整條全馬/半馬路線中最急最長落斜段落係唔係西隧落斜果段?

各位有經驗的Ching Ctse 可否分享下邊個路段最易抽筋呢? 謝謝。

升級   0%

開心

原帖由 waynekkw 於 2011-2-14 23:08 發表
    練得足夠里數就是減少抽筋的至佳方法.
    補充鹽份, 電解質只有少許幫助 .
    萬一抽左出黎就由佢, 越拉只會越抽, 通常幾分鐘冇事.
    通常男跑手較易抽筋, 因為心急又追時間嘛.https://www.longrun.hk/forum/images/smilie ...

練得足夠里數防抽筋個point 我非常認同,所以比賽前一個月度都跑左不下十次21k長課,再之前的沙田節半馬和所有21k長課都沒有抽筋情況。

結果係美津濃半馬係落完斜水壩前即係13k度就想抽,非常疑感及沮喪。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心

原帖由 oscar 於 2011-2-14 23:30 發表
    師兄,你好勁好勤力!想問吓你個十次廿k,再加埋其他練習,個一個月有幾多里數﹖

由27/11 至到 9/1 剛跑左10次21k,重有其它的都係10k或以上,總數270k 度la。

不過只係慢跑,21k要成2個鐘。

不過之後因為太凍有三個禮拜無跑過,真搞笑。

升級   0%

開心

原帖由 oscar 於 2011-2-14 23:29 發表
    近黎作抽根就係响ccm魔鬼賽度最後一段......向下衝....
    向下衝以1'50"沖500m,而個陣已經跑咗41km.......
    當衝完向下,再用力跑平路.......真係不其然抽住抽住.......最後咬住牙根......盡量保持動作. ...

想抽的話我一定寧願減速就住唔俾佢抽,尤其係右小腿,因為真係非常難受

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 purejoey 於 2011-2-15 00:05 發表

想抽的話我一定寧願減速就住唔俾佢抽,尤其係右小腿,因為真係非常難受

CHING 經常用小腿發力?
    可能要找人執執D步姿了, 長始下去好易傷的.

升級   0%

開心

原帖由 waynekkw 於 2011-2-15 01:53 發表

CHING 經常用小腿發力?
    可能要找人執執D步姿了, 長始下去好易傷的.

我諗都唔係剩係用小腿發力ge,而且跑完後右小腿係極少酸軟的,不過由細到大最易抽就係果度。