香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

緊急!!!琴日踢波扭傷左腳腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?

升級   32.63%

該用戶從未簽到

琴日踢波扭傷腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?
今日去睇完醫生~照完x光睇到d骨無裂,只係扭傷左腳腳眼
睇完比左一支喜療妥藥膏,消炎止痛藥,中和胃酸藥,仲有比左一些布叫我穿上隻腳到,以固定受傷位置
跟住醫生叫我要早晚每日敷冰15鐘到
我想問各位師兄,通常要幾耐先好返!!!!
馬拉松跑唔跑到?
小弟只係跑10k challenge
咁有D咩輔助運動可以做??以保持現有的體能

+1 0
上一篇︰緊急!!!琴日踢波扭傷左腳腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?下一篇︰緊急!!!琴日踢波扭傷左腳腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?

升級   68.95%

該用戶從未簽到

Take the drugs as prescribed & follow "Rice" after acute injury:
R: Rest
I: Ice
C: Compression
E: Elevation
Good luck C Hing

升級   48.42%

該用戶從未簽到

如果你郁到就唔係太大問題...幾日就好番架啦
郁唔到的話就大件事D...要抖一個星期以上

依家你訓覺果陣抬高隻脚訓....紥住隻脚...比賽果日紥住來跑

升級   32.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Jesper1003 於 2011-2-15 16:38 發表

依家你訓覺果陣抬高隻脚訓....紥住隻脚...比賽果日紥住來跑

多謝師兄解答!!!~~但係抬高隻脚好難訓得著

升級   32.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Jesper1003 於 2011-2-15 16:38 發表

抬高隻脚係唔係真係有用???

升級   48.42%

該用戶從未簽到

有用...令到脚眼唔會充血...你用棉胎摺起來訓..

升級   38.95%

該用戶從未簽到

明知就快渣馬師兄你仲玩D受傷機會咁高嘅運動=囗="?
師兄你跑咩組別先? 如果10K我諗都還可以,半馬同全馬就真係....
扭到之後要八九成好返至少都要一個星期,而家離賽事仲有幾日,邊夠時間復原呀...
盡量去療養啦,搏下好過就咁放棄吖.. 但如果唔得就唔好勉強,傷上加傷手尾仲長呀,保重

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

D骨無事,腫少少,重有幾日時間...應該可以跑得既....十公里,

但跑全馬就要小心....量力而為,唔好免強啦....................

升級   32.63%

該用戶從未簽到

我早晚夫15min冰~~宜家可以慢行

升級   86.6%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 marcoip805 於 2011-2-15 18:49 發表
    明知就快渣馬師兄你仲玩D受傷機會咁高嘅運動=囗="?
    師兄你跑咩組別先? 如果10K我諗都還可以,半馬同全馬就真係....
    扭到之後要八九成好返至少都要一個星期,而家離賽事仲有幾日,邊夠時間復原呀...
    盡量去療 ...

我每個星期都有流冰團去西9到踩冰- -
    我呢排都係係場邊幫朋友影下蝦6鏡頭-,-
    唔敢去玩-,-