香港長跑網  - 長跑長友

樓主: onon
打印 上一主題 下一主題

工聯會業餘進修中心 7月份 跑步運動訓練課程

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

昨天上課除了以前的warm up、大跨步外, 在2.4k測試前做多4-5次短距離快速跑 (快跑去慢jog返-約30m), 目的是讓自己的呼吸適應跟住下來的跑步節奏, 阿sir話這些所有的動作都是比賽前應該做的

跟住就是2.4k測試, 小妹以12'08"完成, 昨晚在那兒看錯了, 以為自己是85%, 剛才再看多一次之前ching post上來那份資料, 原來自己有95%, 可喜可賀
711MF 該用戶已被刪除

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 181# 的帖子

NC師姐,成績唔錯喎
約2分01 400米,好快啊

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 182# & 183# 的帖子

謝謝7兄及stanley兄鼓勵!!!
昨天博老命去跑 有這個成績真係很高興且有點意料之外

不過自知短程可以做出這時間, 但再長距離便不可以keep到這時間了

繼續努力、繼續改善

升級   54.9%

• 簽到天數: 4 天

nc ctse真係跑得幾好
    小弟大部份時跟在ctse後面,在最後一個圈先發力 (每圈550)
    但要追超過大半個圈先過到ctse
    小弟時間是11'54" ,60% 真係有待改進改進.....

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-14 15:17 發表
    nc ctse真係跑得幾好
    小弟大部份時跟在ctse後面,在最後一個圈先發力 (每圈550)
    但要追超過大半個圈先過到ctse
    小弟時間是11'54" ,60% 真係有待改進改進.....  

謝謝ram兄鼓勵, 很羨慕別人在最後一圈也可以發力, 加快速度, 小妹最後一圈是比之前的圈慢數秒的

很後悔沒有盡力追過頭的ctse, 相差10秒 唯有下次再玩過...

升級   54.9%

nc ctse是不是指穿紫色衫那位ctse,她真是沿途都緊追著ctse你架
    下次ctse跟番她後面,最後先超越她吧
    另多謝ctse昨晚幫小弟打氣
    下一課再努力過~

原帖由 obaanc 於 2008-8-14 16:48 發表
    謝謝ram兄鼓勵, 很羨慕別人在最後一圈也可以發力, 加快速度, 小妹最後一圈是比之前的圈慢數秒的
    很後悔沒有盡力追過頭的ctse, 相差10秒 唯有下次再玩過...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-14 17:31 發表
    nc ctse是不是指穿紫色衫那位ctse,她真是沿途都緊追著ctse你架
    下次ctse跟番她後面,最後先超越她吧
    另多謝ctse昨晚幫小弟打氣
    下一課再努力過~

紫色衫ctse在最後過小妹時, 小妹才知道是哪位ctse在後面. 之前只聽到聲音 (報no.時)
    好玩喎 , 就如ching所說下次掉轉, "跟她後面,最後先超越她吧" (如小妹還有力氣的話)

另一位ctse, 真係很快很快, 快到看不見, 唔知她咩成績呢

打氣? ching不用客氣, 小妹也是順便的    大家努力吧.

升級   50.53%

該用戶從未簽到

請問星期六跟上堂的話, 應該係9龍仔, 有冇locker ga 0個度, 呢班又多唔多人上呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 caffeine 於 2008-8-15 15:38 發表
    請問星期六跟上堂的話, 應該係9龍仔, 有冇locker ga 0個度, 呢班又多唔多人上呢?

星期六是九龍仔, 沒有locker, 換了衫後帶埋行李到集合處 - xx體育會 (忘記了個名), 所有行李都鎖在那間房內.

caffeine是否剛過去的monday上不到課呢 , 想補課???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 15/8/2008 15:47 發表

星期六是九龍仔, 沒有locker, 換了衫後帶埋行李到集合處 - xx體育會 (忘記了個名), 所有行李都鎖在那間房內.

caffeine是否剛過去的monday上不到課呢 , 想補課???

好似叫城東體育會

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-16 02:59 發表

好似叫城東體育會

thanks ching ctde, 最後我都決定返今天的課了~

升級   100%

開心

第四晚(18/8/2008), 跑馬地

今晚如常一開始熱身及做伸展, 接著練習上堂所教之手臂擺動
    接著教腳部之動作及練習
    最後練習馬拉松步速
    個人時間: (標準: 8:52 (1,400M) ) 8:58, 8:57
    P.S.  1. 今日我穿紅衫
              2. 下堂練間歇跑............

升級   11.35%

該用戶從未簽到

想問下咁多位知唔知九龍仔的大圈(即由泳池經籃球場、足球場、運動場再回到泳池約多少K?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-25 10:41 發表
    星期六打風後溫度唔太熱亞sir話做個2400米測試.結果我都係無進步同平時一樣

同平時一樣咁 , 7兄, 是什麼成績, 講黎聽下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-25 13:12 發表

亞sir話做呢幫我地計算下應該做邊個速度跑,所以要盡快,2400米  時間:09:13:25

7兄好有可能是三班中跑得最快的一位 (起碼已快過我地班最快那位-9'41"), 7兄勁呀, 繼續努力吧!!!!