香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

求救---半年未痊癒的痛苦

關閉 [複製鏈接]

升級   70%

該用戶從未簽到

大家好,我係一名學生,半年前在跑步的途中,突然間腳掌好痛 ,(我估係因為果幾日跑的太多,筋骨過度疲勞既的原因所致),拍片顯示腳掌的骨頭係無事的,但腳一直痛,坐的時候腳吾痛,行路的時候就痛。然後我不斷睇醫生,一直用藥,但情況都無點好轉,都已經半年了。我睇過好多醫生,他們中有D人話我係骨膜炎。但我都按照他們的分咐用藥啦,依然未好,骨膜炎治療要甘耐嗎?它已經折磨了我半年了,平時只能留系屋企或宿舍,兩個月後我就要開始穩工做了,真怕它會影響我穩工作的事情! 兄弟前輩有無D比較好的建議,讓我的腳盡快好番。感激不盡!         我再把症狀描述一下:右腳痛掌痛,行路時痛,一直有用藥(外塗舒筋活絡的藥油或外縛藥膏,有時內服消炎藥),半年未痊癒,拍片顯示骨頭無異常,另外小時候有從高處摔下腳掌受傷的經歷(沒有骨折),但事隔十多年。

+1 0
上一篇︰工聯會業餘進修中心 7月份 跑步運動訓練課程下一篇︰少就是好的馬拉松計劃

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

我應該系腳底痛。我體重吾係太重,夜晚訓亦吾會痛,只係行路,跑步時痛。兄台你後來只係減磅,無用藥就好左啦?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我隻右腳都有足底筋膜炎,跑得多的時候會發作。不過我只要唔跑一排,就好快沒事了 ~

升級   70%

該用戶從未簽到

點解我隻腳甘慘~~~嗚嗚

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

You better to find a good 物理治療 C to check , what's  the problem of your leg.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Try this link to find your problem.

http://docs.google.com/View?doci ... B%E8%86%9C%E7%82%8E

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

Thanks~~~

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Victor兄 ~

請問what is拍片? Xray, CAT Scan 或 MRI? 閣下提及睇過好多醫生都醫唔好. 有冇試過去睇專科(Sports Medicine)呀? 其實腳底受傷真係手尾好長. 除非隻腳唔掂地~冇壓力, 咁就會快D好番. 小弟上年七月開此有根膜炎, 到現在亦未100%全愈. 冇法止啦, 鬼叫自己鐘意跑步咩, 重要跑全馬果隻   .

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-7-11 05:27 發表
我隻右腳都有足底筋膜炎,跑得多的時候會發作。不過我只要唔跑一排,就好快沒事了 ~

銘兄~

咁閣下有冇用insoles呀! 小弟用了後覺得跑得多時亦冇好似以前咁易發作.

升級   0%

該用戶從未簽到

冇呀 ~ 因為覺得唔係好嚴重 ~ 好快就會唔痛 ~~~

我想問 insoles 係咩黎架?   在哪兒可以買到同埋大約個價錢係點架?THX ~

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-13 02:41 發表
Victor兄 ~

請問what is拍片? Xray, CAT Scan 或 MRI? 閣下提及睇過好多醫生都醫唔好. 有冇試過去睇專科(Sports Medicine)呀? 其實腳底受傷真係手尾好長. 除非隻腳唔掂地~冇壓力, 咁就會快D好番. 小弟上年七月開 ...

我拍既係Xray啊。未睇過專科啊,我以前睇既都係骨科,我都覺得去睇下運動醫學專科可能會比較好,Thanks~~~ ^_^

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-7-12 21:07 發表
冇呀 ~ 因為覺得唔係好嚴重 ~ 好快就會唔痛 ~~~

我想問 insoles 係咩黎架? 在哪兒可以係買到同埋大約個價錢係點架?THX ~

係用黎support對脚用ge.
www.superfeet.com

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 VictorSu 於 2008-7-12 21:14 發表

我拍既係Xray啊。未睇過專科啊,我以前睇既都係骨科,我都覺得去睇下運動醫學專科可能會比較好,Thanks~~~ ^_^

其實X光淨係用嚟照骨, soft tissues injuries一定要用CAT Scan 或 MRI 黎confirm.

升級   41.05%

該用戶從未簽到

樓主有無睇過足部治療師(podiatry)?

我以前試過有差不多症狀,
經醫生轉介我睇足部治療師,
做了一個insole我用,
用了不久就好轉了.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

thugs32兄,

你好, 閣下好似好耐冇上黎吹水啦,

Just curious?  Are those custom made orthotic arch support (insoles/inserts) expensive in HK?  Are yours made of hard 石膏?  I know the harder the insole the better it is for a good support.  Here in 花旗國, it costs between $400USD to $500USD for a pair, 真係搶錢呀.  I actually got a pair from this place called Good Feet (click).  So far so good, it serves the purpose.  

Podiatrist 唔係唔好, 如果搵倒一個係runner就好. 小弟也曾經去睇過 podiatrist, 覺得冇乜用. 佢叫小弟做和比嘅info. 小弟唔去都知, 去咗等於冇去.

升級   0%

該用戶從未簽到

US$400~$500 for a pair of insole 好過去搶

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-7-14 20:00 發表
US$400~$500 for a pair of insole 好過去搶

That's right, Alex hing, but they are custom made (just for your feet).  Still too expensive and it is only good for 2 years or less.

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 thugs32 於 2008-7-14 22:31 發表
樓主有無睇過足部治療師(podiatry)?

我以前試過有差不多症狀,
經醫生轉介我睇足部治療師,
做了一個insole我用,
用了不久就好轉了.

哦,甘樣啊,我還未睇過podiatry 。多謝你的提醒^-^。