香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki

2011.3.27 第五屆吐露港十公里賽 (青少年禁毒杯四公里賽)

關閉 [複製鏈接]

升級   8.3%

開心
  • 簽到天數: 245 天

我今日都收到信啦...我都係第一次參加呢一類賽事....

收到信之後..我至發覺..原來比賽當日....原來唔會封路嫁..

人及單車原來係同時使用嫁.....到時咪有可能會出現人車爭路的情形....

有心人的話...分分鐘可以影响整個賽果呀...哈...

升級   27.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Hello 於 2011-3-17 14:43 發表

收到信之後..我至發覺..原來比賽當日....原來唔會封路嫁..

人及單車原來係同時使用嫁.....到時咪有可能會出現人車爭路的情形....

有心人的話...分分鐘可 ...

唔係呀化~~~

我都係第一次參加, 已經跑得慢架啦, 仲要左閃右避d單車架話真係隨時超出發定時間啦....

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Hello 於 17-3-2011 14:43 發表

有心人的話...分分鐘可 ...

會唔會有車人友專登黎玩野

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

記住一句話,

要有的準備..

最壞既打算

升級   18.8%

該用戶從未簽到

揾人義載咪可以跑少D

升級   0%

該用戶從未簽到

請問有無ching揸車。最近泊邊個停車場?

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 bazihk 於 17-3-2011 21:55 發表
    請問有無ching揸車。最近泊邊個停車場?

廣福仿真草足球場旁

升級   27.67%

該用戶從未簽到

原帖由 司機 於 2011-3-17 21:09 發表

會唔會有車人友專登黎玩野

我都係怕依d野....

最怕係跑跑下失驚無神標架單車出黎, 咁乜野跑步既心情都無哂...

升級   74.6%

奮鬥

回復 28# 的帖子

怕又唔怕既...比賽途中點都係我地人多...
    佢地唔會係咁bill掛...講真...比賽緊...
    佢ling我都唔會讓路ka la
    唔通報警拉曬我地咩..哈哈..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 司機 於 2011-3-17 22:31 發表

廣福仿真草足球場旁  

感謝回答

泊廣福村Wilson要$10個鐘,依道會唔會平一些?

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 bazihk 於 18-3-2011 09:32 發表

感謝回答

泊廣福村Wilson要$10個鐘,依道會唔會平一些?

其實我係無車人士
    唔太清楚收費

升級   8.3%

開心

睇過天氣報告..

星期日天氣好好... 多雲 ..... 15 - 18 度...

最好就係無雨....又唔係出猛太陽....係一個跑步的好天氣....

希望大家到時取到好成績..

星期日大家跑道上見啦....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 司機 於 2011-3-17 22:56 發表
    怕又唔怕既...比賽途中點都係我地人多...
    佢地唔會係咁bill掛...講真...比賽緊...
    佢ling我都唔會讓路ka la
    唔通報警拉曬我地咩..哈哈..

上年石門10k我試過比個踏住單車嘅鬼佬跟住係咁"Fxxk you"我哋啲參者,都幾冇癮。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 坑口公牛 於 2011-3-21 16:21 發表

上年石門10k我試過比個踏住單車嘅鬼佬跟住係咁"Fxxk you"我哋啲參者,都幾冇癮。

D單車友都幾冇修養下
    下下都講粗口問候我地D跑友
    唔通係果班極度自私既單車友眼中覺得 鍾意長跑既人 = 有罪 ?

*我就會係比賽當日除左影相之外,會四周睇下有冇d單車人係度攪攪震

升級   8.3%

開心

原帖由 坑口公牛 於 2011-3-21 16:21 發表

原帖由 LL3578 於 2011-3-21 16:35 發表
    D單車友都幾冇修養下
    下下都講粗口問候我地D跑友
    唔通係果班極度自私既單車友眼中覺得 鍾意長跑既人 = 有罪 ?

其實你講錯左啦...好多時錯的係我地呢一D長跑的人..

因為根據香港的法例.... 單車徑係屬於道路的一種....

所以單車人士係單車徑犯法的話...係根據道路條例來 罰錢或扣分..

我記得運輸署有條條例寫到明....行人係唔可以使用單車徑嫁....

所以如果我地係單車徑跑步....根本就己經係 觸犯法例..

不過講真....單車速度快..而我地跑步速度慢....的確係幾危險及左住單車嫁...

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Hello 於 2011-3-22 11:17 發表

其實你講錯左啦...好多時錯的係我地呢一D長跑的人..

因為根據香港的法例.... 單車徑係屬於道路的一種....

所以單車人士係單車徑犯法的話...係根據道路條例來 罰錢或扣分..

我記得運輸署有條條例寫到 ...

之前我用一個法律角度去討論單車徑跑步是否犯法, 係單車網發表了一段時間, 都沒有人可以反駁到, 而家我再引返段野比大家研究.

"係單車徑跑步係咪已經犯左法?"
    呢個問題相信很多人都想我回答, 但我一直都沒有正面作答, 原因是我唔想那些不斷說別人知法犯法, 目無法紀的人感到尷尬.  不過, 我唔講清楚我的睇法, 大家一定不斷追問, 所以還是避無可避.

首先, 等我講下何為犯法. 香港的基本法是沿用普通法精神, 一日未定罪, 被告都是假定是無辜的. 以單車徑跑步的例子來說, 我要話一個人在單車徑跑步是犯了法, 我必須證明他已經因為此行為被法庭定罪, 否則這個講法已經可能構成誹謗罪!(所以警方都只係有疑犯去稱呼比佢地拉到架人!)

大家可能會經常拿兩條有關規管行人在單車徑的法例或附例, 就說明某些在單車徑跑步者是犯了法, 這樣的講法, 是不符合香港的法律精神.  當然, 我們可以懷疑某人犯了法, 于是報警, 再由警方決定這個是否可能犯法的行為, 再作檢控. 不過, 現在情況就是, 有人報警, 警方有到場卻沒有檢控, 被懷疑者沒有被法律制裁, 證明了是無辜的, 而報警者明顯知道他們所作懷疑是不正確的.  正常人下次再遇到這個情況, 都不會再作出相同的懷疑而報警, 不過有些人卻寧頑不寧, 一次又一次報警, 一次又一次懷疑錯誤, 實在令人費解!

要懷疑一個人是犯了法, 我們是需要參考案例, 即是說要了解大概某些行為, 會觸犯某些法例, 而得到某些懲罰. 譬如, 單車在行人路上行駛, 就會經常被檢控違反某一條交通條例, 通常都會定罪及罰款. 所以我們見到單車在行人路上行走, 就有非常合理懷疑, 這是一個犯法的行為!

但在單車徑跑步, 有沒有人因此而被檢控及定罪呢? 據我所知無. 如果真的沒有人因此而犯了法, 大家又憑什麼去說別人犯法呢? 我們並不是法庭, 有沒有犯法是由法庭判決, 而不是由我們去解釋法例, 去作出單方面的指控.

升級   8.3%

開心

終於係運輸署的網站搵返個段野啦..

騎單車者及行人使用的路

如行人路旁設有單車徑,行人不可使用單車徑。在行人路上步行時,也應遠離單車徑邊緣。如須踏入或橫過單車徑,必須留心有否單車駛來。

因為我都試過係單車徑跑步而俾差佬趕過....所以至去查下D資料....

既然趕得你的話..多多少少都有D依據...

至於單車在行人路行使而俾差人拉...呢一個己經係事實啦...因為我都有朋友俾差人拉而罰錢..

至於係單車徑跑步會唔會俾人拉而罰錢....呢一個真係要慢慢查下啦....

不過俾差佬趕我就真係試過....

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Hello 於 2011-3-22 15:14 發表
    終於係運輸署的網站搵返個段野啦..

騎單車者及行人使用的路

如行人路旁設有單車徑,行人不可使用單車徑。在行人路上步行時,也應遠離單車徑邊緣。如須踏入或橫過單車徑,必須留心有否單車駛來。

因為我 ...

呢D只係運輸署架建議, 唔係法例!
    有關法例有兩條:

• 1.香港法例第 374G 章第 39 D
    道路交通(交通管制)規例 行人的責任

任何人不可不遵從附表1124 125 126 137 159號圖形所示類型交通標誌所顯示的 規定。 (1987年第242號法律公告)

附表1資料︰
    137號圖形,行人徑及單車路。本標誌顯示一條毗連的單車路及行人徑,而該單車路只供騎單車者使用,該行人徑則只供行人使用。

任何人無合理辯解而違反第10(1)、10A(1)、12(1)、14(5)、(6)或(7)、20(4)或(5)、21(4)、
    23(2)、33(6)、34(2)、36、39、41A、42、43、44、45、46、50或51條的任何條文或規定,即屬犯罪,
    可處罰款$2000。 (1990年第72號法律公告;1991年第248號法律公告)

關于呢條法例, 有一個ESCAPE CLAUSE, 就係合理辨解, 何為合理辨解呢? 對唔住, 因為搵唔到案例, 所以我都唔知!  不過大家比賽當日可以放心, 吐露港單車徑上唔多見有137圖形牌, 就算有, 跑步比賽算唔算合理解釋呢? 自己諗下啦!

• 2. 香港法例第 374 章第 48
    道路交通條例 行人所犯罪行

(版本日期: 30/06/1997)

任何使用道路的行人,或於任何道路上駕駛人力車的人疏忽地危害其本人或他人的安全,即屬犯罪,可處罰款$500

要證明一個人疏忽地危害其本人或他人的安全係一件好困難架事, 其實兩三年前單車徑上, 就只有貼出呢條法例出來, 去警告行人, 不過好明顯單單進入單車徑唔可稱得上係一件"疏忽地危害其本人或他人的安全"架事, 而舉證責任是在控方, 要用呢條例來告正常單車徑跑步人士, 難過登天!

因此, 近兩年先在單車徑大量出現137圖形, 希望可以加強阻嚇的力度.

當然以往無發生的事, 唔代表將來唔會發生, 而法例架解釋亦會隨着民意而改變, 以往是合理的事, 現在可能會變得唔合理, 不過通常大多數架人都會做的事, 都係合理的!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

想問有冇跑友揸電車去你地會拍係邊??

升級   10.6%

開心
  • 簽到天數: 5 天

各位跑手,請問你們是否已收到跑手通知書?因為我未收到。