香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

反映對沙田警方打壓跑步運動,【若要路路通, 拉筋半粒鐘】。

升級   68%

該用戶從未簽到

由於「沙田10K」河畔賽被取消,令一眾跑手甚為無奈,因而為了反映對沙田警方一連串打壓跑步運動的不滿,特於3月6日舉行活動,名為【若要路路通, 拉筋半粒鐘】。

http://www.thaiquain.com/
+1 0
上一篇︰恭喜各位師兄師姐完成香港渣打馬拉松 2011下一篇︰2011.02.20 渣打馬拉松駱克道拍的相片

升級   62.11%

該用戶從未簽到

係時候做啲嘢

近年在沙田區嘅賽事,警方及主辦單位每每遭受一小撮所謂單車徑使用者之投訴,支持有關這次行動之建議,既可申張跑步人士的訴求,亦有助警方及有關單位平衡各方利益與及公共地區使用分配之的立論。

評分

查看全部評分

升級   5.3%

該用戶從未簽到

非常有意義的事,但時間定係0900-1200會否令人混淆?
同埋會否遞交請願信?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

9點鐘開始, 維持半個鐘.
會準備請願信, 遞唔遞交視乎到時大家架意願!

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-2-22 12:36 發表

9點鐘開始, 維持半個鐘.
會準備請願信, 遞唔遞交視乎到時大家架意願!

你地泰基的話事人有否連絡其他跑會組織跑友參與這次運動呢?
靠個人自發?香港人..仲有一段距離...

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

Support !

升級   20.33%

該用戶從未簽到

although i cannot come, just support~~!!!!!!!!!!!!!!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

SUPPORT~~

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 麥麥 於 2011-2-22 13:10 發表

你地泰基的話事人有否連絡其他跑會組織跑友參與這次運動呢?
    靠個人自發?香港人..仲有一段距離...

麥麥, 我唔係泰基架人, 泰基只係幫手轉載活動.
    因為見沙田警方近日不斷打壓跑友, 看不過眼, 故自發地舉行呢次活動, 希望可以喚起大家對跑手權益的關注; 雖然渣馬有65000人參與, 但相對其他運動, 政府對長跑運動架支持係好有限, 單車友就成功爭取到跟政府部門舉行聯席會議, 令到我們攪比賽, 都要得到他們同意先得! 這次沙田河畔10K, 就係因為單車團體封單車徑, 令賽事要取消!

幸福唔係必然, 今年有得玩架賽事, 下年未必有, 所以如果跑友們唔再走出來, 為自己權益爭取的話, 以後可能就只係可以去跑運動場計時賽了!

每樣野都有開始, 希望呢次活動只是一個開始, 之後大家會為跑手權益不斷努力, 跑得越來越暢快!

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=112093215533583

評分

查看全部評分

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-2-22 13:59 發表

麥麥, 我唔係泰基架人, 泰基只係幫手轉載活動.
    因為見沙田警方近日不斷打壓跑友, 看不過眼, 故自發地舉行呢次活動, 希望可以喚起大家對跑手權益的關注; 雖然渣馬有65000人參與, 但相對其他運動, 政府對長跑運動架 ...

一般正常的跑友只僧為自己的名利,身體健康而跑..而閣下就為大家而出力
    3月6日準時見

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

support

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

其實重點係平衡..

警察做野, 都只係因為有人/組織/區議會等投訴先會攪成咁.. 唔應該將成件事講到警方有心針對跑步活動.. 一開始先醜化對方, 對討論上既幫助唔會有益, 同只會增加大家既對立關係..

我地要討論既, 係爭取既同時, 同其他道路使用者取得一個平衡, 攪比賽係好.. 我支持,
    但從其他單車友角度去睇, 又係唔係會支持呢?

好似我踢波咁.. 之前就咁走去街場踢就得, 但之後越來越多所謂石地聯賽, 攪到我地D 普通人想踢, 好難, 你唔JOIN 比賽就無得玩...

事實上, 我地好多比賽都係單車徑, 而比賽日期, 亦係普通市民既假期.. 佢地可能開開心心來打算踏單車..但就成條路都封晒來比賽.. 要等成個幾鐘先解封, 俾著當時係你同我, 都真係幾無隱.

所以今次活動, 我覺得各攪手應該先出來訂左一個計劃出來, 例如建議每個月/每個長期開放幾多日來做比賽, 比賽要預早幾時通知, 同其他運動組識點樣協調之類.. 如果到時開會, 大家都係隨想隨講, 互相指責對方的不是, 結果只會又係講完等無講.

以上這番話只係隨心而發, 有乜等罪, 請多多見諒..

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2011-2-22 15:23 發表
    其實重點係平衡..

警察做野, 都只係因為有人/組織/區議會等投訴先會攪成咁.. 唔應該將成件事講到警方有心針對跑步活動.. 一開始先醜化對方, 對討論上既幫助唔會有益, 同只會增加大家既對立關係..

我地要討論既 ...

無錯, 我地爭取的, 就是平衡; 而現在的情況, 就是失去平衡, 警方一面倒的執行不利跑友的政策, 原因可能係只有單車友投訴, 而跑友一直沉默. 所以現在我們要出聲, 令政府聽到跑友的意願, 再度取得平衡!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心

原帖由 oscar 於 22-2-2011 18:55 發表
    封路兩個鐘.....點會講唔通
    平時就話唔比跑啫......比賽都唔得.....係咪咁惡呢﹖
    又唔係個個星期封......

香港地, 你要封一粒鐘, 都可能好多人出來嘈..
    大家唔善忘既, 東亞期間, 將軍澳要封兩, 三粒鐘路俾半馬比賽, 都好多果區既市民同區議員反對.. 連香港政府攪既國際級活動, 都有人大把人出來反對, 其他小組識要封路.. 唔俾D 區議員插到死咩...

而其實現在某D 日子比賽都好多, 尤其係十二月至一月期間.. 有D 日子, 一日六場, 一日七場咁(當然, 唔係六, 七場全部都係沙田啦, 但點都有一場係)....
    可能就因為十二月, 一月既大量比賽, 令到另外既運動組織去投訴.......

升級   100%

開心

原帖由 sunrise 於 22-2-2011 18:02 發表

無錯, 我地爭取的, 就是平衡; 而現在的情況, 就是失去平衡, 警方一面倒的執行不利跑友的政策, 原因可能係只有單車友投訴, 而跑友一直沉默. 所以現在我們要出聲, 令政府聽到跑友的意願, 再度取得平衡!

無錯, 所以我覺得攪手們要早D 討論, 先有個方案提出左先....
    最少, 自己做左應做既野... 如果唔係, 走去拉完半粒鐘根就算.. 根本就無補於事..... .
    D 投訴既組織見你煩差佬, 又唔係煩佢, 佢地唔會理你...
    差佬... 佢地接ORDER 做野.. 你地係佢門口點拉根, 佢地都唔會有改變...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心

"請問係唔係封馬路...﹖我無乜留意!如果係就更係嘈......影響民生.....影響人返屋企,呢個無辦法。"

講真, 當你咁講完, 我已經覺得我地無得爭... 一個咁大型既比賽, 咁國際級既比賽, 都只係想封你半日ONLY... 你可以咁樣覺得影響民生.....影響人返屋企而覺得應該嘈, 應該要反對...
    已經令我覺得你同你所指既單車友其實分別唔大...
    你話佢地無得返屋企, 果度已經有地鐵, 封你幾個鐘路, 又影響得幾多呢..
    自己覺得有影響既, 就幾有益, 幾有推廣性, 代表性既.. 都唔應該做...因為影響到個人就SAYNO.....

SORRY, 就我個人來講, 我對你這種諗法有D 失望......

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

無記錯的話, 2009年東亞運只是封左運動場附近一公里的馬路, 運動員由運動場出來後, 在此賽道跑十次, 然後跑回運動場

據報當時是區議會反對封太多道路, 賽會才想出呢條賽道來............

升級   100%

該用戶從未簽到