香港長跑網  - 長跑長友

坦克長跑大作戰...!!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

本劣作為小弟2011年初馬後的一個少少感受..!!     

三年前開始接觸長跑,由於身型所限,跑三公里都有困難。後來經密集式苦練半年後完成左第一次渣打半馬,成績都還可添(2:12)  

而體重亦由近二百磅减至一百七十三磅,當時明報記者在網上看到我在討論區中的POST都透過電話訪問我減磅心得,而且登了在明報的  

馬拉松專頁內,當時滿懷雄心壯志希望參加多一年半馬就可以挑戰全馬。不過世事從來都不會盡如人意,跑完該次半馬後左膝開始痛(可  

能與足球有關)於是只好減低訓練量,而第二年勉強參加的半馬只能以兩小時廿四分完成~>_<~而第三年更放棄參加,因此體重上升回  

195磅◎﹏◎      

登錄/註冊後可看大圖

還幸休養一年多後足患已除,加上肥佬大作戰後減磅持續,所以嘗試挑戰全馬,由大作戰完結開始,足足練了五個月,今天終於成功在五

小時內完成了全馬^_^ 而今次全馬的美妙經歷一定會令我終身難忘:-)由於全馬分了挑戰組與一組,所以參加一組的我在起步時在不太多

人的情況下可輕鬆的跑(不用給勁人帶快),頭幾公里留力上昂船洲大橋,在橋的長命斜路抬頭一望,橋的鋼索形成的圖案 令我相當震撼

,好似踏上天梯一樣,不過始終第一次跑全馬,所以我收起興奮的心情,繼續保持6'30"左右一公里前進..到進入南灣隧道時終於在跑途上覺得

熱了,於是收起雨衣進軍青馬大橋...!!在出隧道入大橋時巧遇肥佬大作戰的長跑高手ALAN哥,他在挑戰組正在回程過汀九橋,於 是與他擊掌鼓

勵士氣..^^而跑上青馬橋後,終於感受到強風的威力,不是之前做足功課,戴定CAP 帽的話,一定吹到頭痛...而在橋的折返點見 到一個我比較

欣賞的立法會議員梁耀忠著住件平反六四TEE在我前面(真厲害,而且令人敬佩)....而由於橋的斜幅較細,雖然最長但跑得最輕鬆 ,之後就到可

以望到我居所的汀九橋..望著居住的大廈跑步好似回家一樣溫暖...^^之後就係漫長的落斜...保持平均速度直到第一個考驗---西隧上斜,由於

跑了三十幾公里才來個長命斜加上有少許餓,就開始行住食一早預備的朱古力BAR(全程都無得派=.=),過了西隧之後的幾條上落斜天橋路面相

當窄,想跑都唔易,只可以慢慢跑又要避人(應該要改善尢其是愈來愈多人跑)....到最後一個攞命位---馬師道天橋,跑了40K無理 由被呢條短橋攪

到抽搐,所以決定行...XDD接著就是最後2公里的平路各終點,來到呢一刻我都還可以跑得郁,我已經知到我成功在望了....!!最後在終點衝線之後

,竟然有一個工作人員叫我,原來佢係[肥佬大作戰]的其中一個導師ALVIN濤哥仔呀...佢仲幫我影了相和與他來了一張合照^^  ...哎呀累到不記

起感謝他...!!在此再一次多謝佢..!!  

登錄/註冊後可看大圖

10KM -- 1:0320KM -- 2:08半程-- 2:1530KM -- 3:1740KM -- 4:3742.195 --- 4:57(最後大會時間係4:55,因我同ALVIN影完相先記得撳停個錶..XDD)  

登錄/註冊後可看大圖

p.s.仲有一樣難忘既係真係好多麻甩隨地痾尿架,仲有d在青馬射落海添...XDD

升級   100%

慵懶

本月好似好忙碌,又好似好充實,諗左好耐都唔知點寫,就求其寫算喇.....

登錄/註冊後可看大圖

1/10 一場十公里領跑賽,去年帶振輝差8秒未能奪獎,今年條友仔進步神速,hea住pb3分幾鐘以45'12"奪得傷健組亞軍,

終於可以同佢在本地分享得獎喜悅!之後再同賢哥三人一同行山到鹿頸,是日共19km
    2/10 十針義工,唔夠車接去開工地點,我地幾個麻甩就走針山過去,,回程又當掃尾又行一次,加早晚上山落山共行8k

3/10 休腳
    4/10 圖騰57k,帶著一鼓怒火跑呢57k,時間麻麻,但竟然有全場第七,撐香港年青人撐正生

5/10 B2B 玩完圖騰再玩2 PEAKS,真係傻瓜......不過可以在較慢步伐上山,頭段俾人任介,之後在上鳳凰山開始逐個介番轉頭又幾有趣,
    最後以超慢時間4:31完成呢21K

6/10 放工同ZOE落海旁跑左陣當RECOVERY約5K
    7/10 精神隊最後一課訓練,畢竟我呢架坦克車都係血肉之軀,無謂消耗得咁盡,香港精神訓練終極68K半課34K收工!
    肥佬唔洗去台灣鳥……XDD

8/10 放工行9K回家當RECOVERY
    9/10 陪ZOE跑去汀九橋底的健身公園操體能,約跑6K
    10/10 放工原打算做阪馬前的一個tempo測試,4k x 4.@24'.....原意係由馬速開始,一隻快一隻少少。但唔知係收早仲熱定今日開工企足一日,竟然第一隻都keep唔到尾,只能18'15"。休完決定脫……上衣跑,又ok喎,跑出17'37",但場內始終無乜風,於是出青衣海旁跑轉4.4k 19'42", 吹完海風爽完再回場內跑最後一隻,總算不太差跑到17'41",之後再半行半走回荃西匯合癲友醫肚,又執20K!
    11/10 休腳
    12/10 父女一同出戰安怡三公里,我跑到命都無11'39",但組別第六竟然快到11'02"@@.
    阿女輕輕鬆鬆14'50"就拎第三!之後再行3K當RECOVERY,是日共7K

13/10 早上慢JOG 1/2 hr 4k
    14/10 領跑前玩左次Yasso 800作阪馬最後測試……,3'00" 3'04" 3'00" 3'01" 3'02" 3'03" 3'05" 3'08" 3'03" 3'05"
    除左第八隻避開一個橫衝出來的小朋友,打亂左節奏,全部做到3'05內……總算無白癈呢三個月來的心機,一切準備就緒,跑成點就隨緣吧!
    之後集體熱身後再帶一個少女運動員耀允輕鬆跑左8k,佢跑得不俗步頭輕又步頻快,平均5分半一畸算唔錯!
    又執過廿畸,要開始收咪了! 是夜共20km

15/10 早上慢JOG 1/2 hr 4k
    16/10 早上慢JOG 1/2 hr 4k 放工同ZOE落海旁跑左課間歇跑約5K
    17/10 青公約跑3周年 以馬速跑一轉青公 約12.2k 57'01",之後去食放題為減碳揭開序幕

登錄/註冊後可看大圖

18/10 超馬美國隊長訓練,要ot遲到,跟左少少拉筋再慢跑7k
    19/10 休腳
    20/10 早上慢JOG 1/2 hr 4k
    21/10 放工同ZOE落海旁跑左輕鬆跑約5K
    22/10 戒碳第三日tempo清醣跑,安心收腳鳥:) 7k 30'11"
    http://www.sports-tracker.com/#/workout/tonyytyip/atc18huebg1villp

23,24,25/10 休腳拉拉筋等出發去大阪

26/10 準備半年終於都到比賽日,天氣不似預期,比想像困難好多,曬過火屎,BQ唔到都非戰之罪!尚幸仲PB到,chip time 3:17:35,都算不俗!

不過近三萬人參加並在日本呢個長跑皇國舉辦的全馬賽事,我竟然可以擠身千名內,仲隨左最後兩畸幾大小腿都作抽下跌左八名,其餘每5K分段排名都係上升的!雖然慢目標時間幾分鐘,但都總算不枉此行!

可能多天橋遮住又市區多樓又多轉向折回位,所以啲SIGNAL有點亂,最後仲度左42.7k出黎(有人甚至度到43k),所以跑時都無睇錶的披醒,只每K望望時間,基本上頭半都控制得好好,半程近太鼓表演的地方更隨鼓聲振臂高呼刺激下士氣!沿途氣氛一流,"奸爸嗲"聲此起彼落,一度仲聽錯左以為有咁多人向我嗌"坦克車"添 XDD, 可惜30K後失速嚴重,不過在最後幾k大小腿輪流作抽下仲可以再次PB少少,雖然未能達到預期目標3:15內,但睇番客觀因素,阿Q啲諗其實都算一個Good run, 可以延續我每馬必pb的旅程都唔錯啫...
    ps...我唔明點解日本跑馬起步會禮讓到咁,全部都行住去,我b區企中前位都要分半鐘先到起步點,仲要起步點後都係慢jog,要我不斷閃避下過人第1k只能4'43"完成...真廢解?
    27,28,29/10 吃喝玩樂

登錄/註冊後可看大圖

28/10 晨早5點幾在箕面溫泉酒店行上瀑布再jog回酒店,約6k

29/10 last在大阪 一日黎個晨跑幾K先回港 4.5k

30/10 早上慢JOG 1/2 hr 4k
    31/10 休腳

本月共跑 299km

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

慵懶

1/8 青公約跑,大雷大雨想跑長d早起步都唔得.....等停雨後跑兩隻6k tempo算 12.3k 1:04
    http://www.trainingpeaks.com/av/LQYVQVJPU4HVIHXZJ2VRGNAWCY
    2/8 加 3/8 休腳
    4/8 領跑夜,先跑4圈熱身已經熱到暈,之後帶睿智跑6k easy再cooldown,全晚共跑9k
    5/8 早上1小時慢jog,約8k
    6/8 晚繼續帶Zoe去Wesport跟操,既然要攰住黎食主菜,襯Zoe未到在海旁先跑九畸easy,等Zoe到再跑多三外圈陪佢熱身,今晚動態拉筋後要再黎幾隻衝刺先食主菜,爬樓梯,5,4,3,2,100;再1,2,3,4,500;再5,4,3,2,100每隻約休分半鐘,Zoe小童優惠玩531,135,531
    結果攰到腳震下:1'50" 1'26" 1'04" 36" 21"; 19" 40" 1'02" 1'27" 1'58"; 1'57" 1'31" 1'06" 40" 21"
    好在有個啱腳師兄跟下,慢得黎都尚算穩定! 共17k
    7/8 早上1小時慢jog,約8k
    8/8 早上1小時慢jog,約8k ,晚上青公約跑,跑左4k快就頂唔住最後兩隻6k tempo 12.6k 1:06
    http://www.trainingpeaks.com/av/IEVV4H4ZBYIVYE7GWDRBNFYPBY
    9/8休腳
    10/8 南區越野賽,狀態都係麻麻,9k唔夠主要都係可跑的山徑竟然要47'15",唔合格
    11/8 早上半小時慢jog約5k,晚上領跑,早到先自隊10.13k easy 57'20" http://www.trainingpeaks.com/av/AMKNWMAYUAIEHHIMH4HY2GU56I
            集體拉筋後再同榮貴跑15圈easy 約6k 33'
    12/8 急步行回家 7.6k
    13/8 早上慢JOG1.5小時約12K,放工急步行回家 7.6k
    14/8 昨晚無得跑,今晚帶Zoe去領跑跟操,自己早到諗住食8隻1K@8',到運動場剛好另一義工阿Ken放假早到,唔知跑咩好,就陪我玩呢課,天氣太好第一隻唔識死跑左個3'39"出黎,之後3'46. 3'48" 3'53飲水休長分幾鐘再黎3'50" 3'54" 3'57" 3'52"
    集體拉筋後帶敬錚哥跑左兩隻十圈,兩隻都23分左右,而Zoe就1,2,5,6,9,10....11,12,15,16,19,20圈拍住我地當一課間揭跑!
    加埋跑左近廿畸飽晒!
    15/8 青公約跑,想試下勀住跑長d,早出發跑左24k左右,連休兩個半鐘夠晒慢 XD

8月1-15共 175KM

升級   100%

慵懶

四年間完成了八隻馬,兩隻領跑六隻自己跑,各有唔同得著!

今年渣馬絕對係最辛苦一隻,之前幾難捱都好,心情都無咁激動!

其實今個賽季篇排得唔錯,諗住12月玩完山就開始密集高強度訓練渣馬取BQ!

但不知何故左腳腂在12月頭出了點狀況,但扎住上又ICC樓梯賽奪獎真吹脹!

經歷完TNF100以為無問題,點知後一星期開操跑兩日30KBACK TO BACK就出事!

腳腕位痛到行都成問題.於是只好休息同之後都唔做高強度練習!

在美記半馬跑到不知所謂,原本都諗住今年兇多吉少,但馬年開始可能休息夠,

兩個小型賽事竟然跑出意料之外的好成績,PB外仲差少少有獎,於是BQ又好似重燃希望!

雖然BQ到我都未必有時間去亦未必抽到,但呢個都算係跑友間的一個LEGEND!

今年抆車邊企優先區,可以見證到拱橋倒下再挺起................希望我都可以!

一起步就全無阻擋,心中叫自己收慢收慢,但對腳就始終唔聽話,之後見到某知名女將就諗住

跟佢穩定的車,點知佢係穩定,不過係穩定的快,在天未光涼浸浸的情況下未見辛苦,但5K望

錶21分幾就知再跟會出事,於是收慢,一 收慢少少胡SO就剎上來之後法官又來,到10K44分幾

比預計快左兩分鐘,心知不妙於是再收慢少少,上到青馬大橋好大風,吹到我左搖右擺,跑到

舞龍咁,最衰我附近人唔多,想找個人擋風都無>.

今年好特別,唔知咩事除了頭幾K,在我附近的人都不太多,過我同我過既人都唔太多,

好似跑左個孤獨馬拉松咁,當然可能係我半程後跑到神智不清睇唔到都未定!XDD

我沿途都聽到好多跑友向我打氣,但唔係好近的我基本上係分唔到係邊位真不好意思!

而今年亦有不少認識的跑友出了狀況,一些唔應該我會見到的人在我視線範圍出現,之後在我

後面消失,希望大家都無受傷,只係少問題吧!

可能受兩橋的強風...吹"拂"左個人,在半程後無好似無意識的跑,PACING都仲KEEP到,連長青後

的上斜位都突破到魔咒,30K比去年快4分鐘,原本諗住BQ有望,但落西隧時右腳大脾後筋有D反應,

於是只好收慢,而在上斜時更要收到步幅好細黎上,在加步頻下都未係蝕太多,上到頂準備落斜時,

看錶計過去盡應該趕到,但一發力到左腳大脾後筋抽出黎,呢一刻注定BQ無望,但落得場一定要

盡力唔可能咁易放棄,在不斷心呼吸,無水都食多粒鹽丸下,慢JOG又JOG番順隻腳,在悲痛中強忍

的跑回終點,在入維園開始熱淚盈眶,衝線時悲喜交集,流下男兒淚.................

冷靜後,細想....在美記半馬比上年慢左3分鐘的情況下,渣馬可以倒轉頭快番3分鐘,其實已經好難得!

而能夠沉著應戰都係一次好好的經驗!

全場 挑戰 組別                       大會       晶片      10K        半程      30K

807  758  278  MMM1 23180 3:37:47 3:37:14 0:48:25 1:43:14 2:28:48 (2012)
    524  484  192  MMM1 23310 3:24:34 3:23:38 0:47:43 1:38:30 2:22:15 (2013)

425  406  146  MMM1 23714 3:20:32 3:20:26 0:44:40 1:35:27 2:17:23 (2014)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶

星期初,打風落雨無得跑,星期三14/8放工急行回家,7k 1:13
    http://www.sports-tracker.com/#/ ... ip/3n78vfmlil9183cd

15/8 呢排掛住玩山,無咩跑過長課,於是早d食飯,之後去跑番隻半馬,慢慢地都叫完成 21.6k 1:55
    http://www.sports-tracker.com/#/ ... ip/9r2985mo5u5ka60i

16/8 青公約跑,recovery 跑慢慢跑13k約1:20

18/8 又黎tnf1-3.不過有事遲到所以新娘潭起步,行少4k左右,但加搵人又多番1k,所以全程行左約25k
    http://www.trainingpeaks.com/av/FKRUZZNPHN4RFRBGAXQSJGZ5JE 一班人慢慢行認路,成7個鐘先行完

本月已跑201km

升級   0%

該用戶從未簽到

ching由減肥到跑全馬都好有毅力, 繼續加油, 唔好俾佢停~~~

升級   100%

慵懶

經過[肥佬大作戰]同長跑既訓練,跑呢個全馬時只身重163磅(我身高5'10"),都唔算好負磅啫...

來年要SUB-4

升級   100%

擦汗

原帖由 tank1438 於 2011-2-24 11:41 發表
    經過[肥佬大作戰]同長跑既訓練,跑呢個全馬時只身重163磅(我身高5'10"),都唔算好負磅啫...

來年要SUB-4

今日先發覺Tony嚟過,
    原來重有提個下本人,
    在賽道上互相"擊掌"唔單只可以鼓勵士氣,
    我更加感覺係一股正能量的傳遞,
    加油!肥佬加油!

升級   100%

慵懶

原帖由 leefs 於 2011-9-16 23:34 發表 今日先發覺Tony嚟過,原來重有提個下本人,在賽道上互相"擊掌"唔單只可以鼓勵士氣,我更加感覺係一股正能量的傳遞,加油!肥佬加油!
    alan哥,我都差d唔記得在此post左呢篇劣作...!!希望跟多d你地練長課,真係可以成功挑戰 sub-4喇..!!

升級   100%

慵懶

此為本人舊年年中開始的作戰經過..!!

不經不覺做左差不多40年人,做左30年肥仔/佬....
    試過好幾次瘦身計劃:
    年輕時為找對象 ---- 220->180
    成家時為影靚相 ---- 200->172
    三張野時想為自己做d野 ---- 190->175
    三年前愛上跑步 ---- 200->173

可惜每一次都減唔到170磅呢個極限.....
    今日終於打破宿命,突破左呢個關口...^^
    其實兩年前有機籍跑步突破到,可惜當年腳患初現,
    打亂左我既計劃,跟住見到脂肪/體重瘋狂式反彈,
    去到今年初又去番195,失望之餘又唔想放棄自己,
    腳傷亦好得七七八八,再加上俾我遇上"肥佬大作戰".
    (多謝keymansoho,中大運動醫學,與及沙田足球隊既英哥/柱哥)

從來我都唔食藥減肥,因相信no pain no gain,
    所以每次都好辛苦咁去做運動,
    可能意志力不足每次都維持唔到超過兩年.
    以前試過食素,代餐....但唔係自己喜歡既都好難持久..
    今次聽完中大為我地攪的講座,知道除了食物的種類,
    份量都好重要,所以今次除了超高脂的食物外...
    其他我都照食,只是份量慢慢減少,
    現在我比起年初至少減左四分一食量,
    飽的感覺亦早左出現,相信今次可以長久維持落去....
    因我從無一次減得咁開心...(多謝晒一班戰友一齊努力)

雖然24堂既訓練完成了近兩個月,但我一樣繼續減到...
    仲可以好平均咁減....離160既目標愈來愈近...
    加上呢三星期開始既sit-up令收腰效果出奇理想,
    由每日50吓開始到現在120吓...
    最幼既高腰位置已經under33寸...腹肌紋亦已出現

2010年
    1月 3月 6月(大作戰開始) 7月 8月 9月(大作戰結束) 10月 11月
    192 196 195                188 184 180                  174 168.3

希望在2011年2月20日前可以達標去跑人生第一次既全馬....
    打後既時間我會放多d時間去練跑以完成呢個挑戰,
    當然我喜愛既足球都會繼續(雖然我踢得唔好).....................永不放棄

最新紀錄 2011/1月15日 163磅
                 2011/3月18日 162磅...可能160真係極限喇,跑完全馬果陣短暫159之後又穩定番在162-3左右,
                                                 不過高腰位已經減到UNDER31"喇...!!
                 2011/3月24日 160磅...經加操situp到150吓後高腰位成功達陣30"..^^
                 2011/4月9日   157磅...終於突破平台期...BMI去到22.3喇...
                 2011/5月1日   154磅...達陣bmi22...!!腰位under30"添喇...:0)
                 2011/5月20日 152.8磅...30度天氣跑次步就輕唔少..成功減超過40磅喇XDD
                 2011/6月6日   149.7磅...酷熱警告下早一日踢了一場足球,今天跑了12km.....多年黎第一次under150磅....腰位under29"
                 2011/6月29日 148.2磅...經過尋晚比賽打足全場,不斷奔跑...又輕左少少..XDD
                 2011/7月20日 147.8磅...繼續有得輕..^^
                 2011/12月17日 148.2磅..成功半年黎不斷跑步練習,隨了跑步有增進外體重都KEEP住磅數相差不大..!!                          
                 2012年黎都不大改變由138-150不等!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶

2012-2013跑季賽事紀錄

2012.9.23       跑族半馬香港站邀請賽                半馬     1:52'14"    熱爆左
    2012.10.1       國慶10k...(領跑)                          10k       48'34"      領郭健
    2012.10.7       NB10k                                         10k       42'59"
    2012.10.21      醫局陸運會5k先進組                   5k         20'31"      曬爆下跑第二名首度企櫈仔^^
    2012.11.3       台灣花蓮縣的太魯閣峽谷馬拉松   全馬      3:35'38"    pb
    2012.11.11      NB15K                                         15k       1:05'54"     pb
    2012.11.16-18   毅行者                                       102k     22:55'25"  青公癲友隊
    2012.12.16      台北9k...(領跑)                            9k          42'29"       領郭健成功奪冠而回
    2012.12.23      地質20                                        20k         1:35'52"     pb
    2013.1.6        美津濃半馬                                   半馬          1:33'28"    pb
    2013.1.13       石崗30                                        10k           43'02"
    2013.1.19-20    Vibram Hong Kong 100             100k        17:49        兩腳抽筋下完成到都值得高興
    2013.2.10        新春利是跑                                 6k            37:xx       全程陪坦克妹跑^^
    2013.2.17       醫局跑                                         6.5k        27:27
    2013.2.24       渣打全馬                                     全馬        3:23:38      pb
    2013.3.16       lantau 50                                     50k         7:49:xx      team with wuso (men team 2runner up)
    2013:3.24      飛達復活跑                                  10k          44'14         曬爆下造出年半黎的pw
    2013.04.07    to the top hong kong                   30k         3:48:48      

2011-2012賽季比賽:

2011.08.07 K-Swiss城市之王挑戰賽2011 - 九龍站                 3.3km  00:15:00
    2011.9.18 可口可樂健跑樂2011                                            10km   00:55:47
    2011.9.25 第24屆荃灣體育節閉幕典禮暨New Balance 2011    10km   00:49:07  PB
    2011.11.6 New Balance黃金海岸15公里賽2011                     15km   01:16:42  PB
    2011.11.20 第一屆HKMP 20K—萬宜地質之旅                         20km   01:38:15  PB
    2011.12.11 香港國際機場翱翔活力十公里                               10km   00:43:34  PB
    2011.12.18 Kappa 30km馬拉松熱身賽暨石崗十公里賽            30km   02:45:57  PB
    2012.1.2 美津濃香港半馬拉松錦標賽                                      半馬     01:38:39  PB
    2012.1.8 離島10公里跑                                                         10km   00:42:13  PB
    2012.1.15 金門建築中國沿岸馬拉松2012                                全馬     03:45:49  PB
    2012.1.29 醫管局新春長跑 11km                                           11.5km 00:50:35  PB
    2012.2.5  渣打馬拉松                                                            全馬      03:37:14  PB

本賽季不經不覺原來跑了12個長跑比賽,應該之前做左40年人加埋都未有咁多
    第一次長跑比賽應該係08年的醫局長跑10.5K用了約一小時完成,當時還是肥佬一個的的的其實時間都不差,之後跑了渣馬半馬,以2:10完成,
    09年醫局長跑10.5K用了56分幾完成,不過接著有小傷,渣馬半馬只能以2:21完成,受傷後停了一年無跑,都傷愈後開始積極減磅,在減了30磅
    的情況下10年尾的沙田半馬竟然都係2:20才完成,好在11年醫局長跑10K以49:55完成,首次SUB60,於是膽粗粗的情況下只跑了一次30K左
    右的長課就上全馬...全程欣賞風景下開心的以4:55:44完成初馬,慶幸全程都無抽筋,之後繼續踢波無跑幾個月,到8月K-Swiss城市之王挑戰
    賽2011 - 九龍站 跑出15分的成績,在無練習的情況下有咁既成績,重燃我長跑的熱火.

踏入九月,練習正式開始,在青公路上不停跑,10K時間操練時由58分跑到48分,在可樂跑前一直諗跑47左右應該好穩陣,但由於比較遲到場,排
    好後出發所塞車兩公里已經14分鐘,最後竟然55分幾才完成,心情直插谷底,之後練習也變得沒精打彩,還幸兩星期後主場出戰NB10K,在熟悉
    的跑道上,即使甩了兩次鞋帶還可以以49:07 正式創出今季第一個PB,令我再次積極起來,還記起肥佬戰友ALAN兄是長跑網的話事人,於是即
    時找他幫忙入會,再四出找約跑,跟其他CHING CTSE學野.10月4日與MILL姐更重新組織青公約跑,估唔到四個月,我地已經可以有現在咁既規
    模..^^
    在10月經過幾次長課同約跑(跟喵姐,亮哥,會長,LULU姐,波哥,駿哥,金金......等等學習)11月的兩個中距離的比賽都跑出意想不到的好成績..!!
    12月機場10K,由於天氣寒冷加乾燥,之前想45分鐘左右PB4分鐘都算唔錯,但上線後好似一架衝鋒車咁,完全唔識死,連跑兩K4分內,到5K都係
    20:56,最後以43:34..PB左5:33,一個想都未想過的成績,亦大想頭地將渣馬的目標時間由SUB4改為330,之後在石崗呢個魔鬼賽道30K,
    以2:45:57完成,雖然唔算快,都叫唔差的完成左,之後再為美記半馬同CCM作準備跑了幾個中長課,亦識了不少跑友!

2012年1月2日,美津濃半馬,一個相當好玩的賽道,輕輕鬆鬆的將半馬的PB推前32分鐘,令我渣馬330的妄想好似變得充滿希望,為了唔想連場
    PB在1月8日離島10K前專登連跑幾日中長課,點知原來賽道唔足,又做出一個唔知當唔當真的10KPB 42:13,1月15日來到渣馬前最大考驗CCM
    全馬,在另一個魔鬼賽道,尾段少抽筋下亦可以3:45:49,成本將全馬PB推前接近70分鐘.由於渣馬臨近,之後開始減練高速,在輕視了醫局跑的情況
    下加上今年改左賽道,原來有超過了11.5K,因此只恣以50:35完成,不過未跑過呢個距離,所以都叫PB喇...XDD
    2月5日本季大考渣馬全馬終於來臨,由於壓力不知原因地從四方八面湧出來,加上天氣變化,令我心情有點緊張,於是在想減壓下為自己定了340做
    最低要求,最後在尾段氣力不繼下做出3:37:14,雖然完成唔到330呢個壯舉,都叫又PB左8分半鐘,點講都唔算差吧...^^

登錄/註冊後可看大圖

來年展望 10K要SUB40,半馬要SUB1:30,全馬SUB3:15,雖然好似好大想頭,但目標放遠D無壞啫...^^

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

雖然24堂既訓練完成了近兩個月,但我一樣繼續減到...<----------is?

升級   100%

慵懶

原帖由 little-fish 於 2011-10-27 11:17 發表 雖然24堂既訓練完成了近兩個月,但我一樣繼續減到...
    "肥佬大作戰"呀..!!舊年既事黎喇...!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作戰前後

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

睇完ching 滅肥大計,你好利害!估唔到你之前係肥佬一名!
    我都想減到150樓下(依家大約165),過2招來駛下!

升級   100%

慵懶

原帖由 ccomeout 於 2011-10-27 11:43 發表 睇完ching 滅肥大計,你好利害!估唔到你之前係肥佬一名! 我都想減到150樓下(依家大約165),過2招來駛下!
    可惜之前無影肚腩,依家同腹肌比較可好震撼...

升級   20.25%

該用戶從未簽到

hihi 我都由200lbs減到150lbs之後fat番

升級   100%

慵懶

回復 12# 的帖子

咁師兄要檢討吓發生咩問題喇
    我半年黎都keep到...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

你唔講,我仲以為係電腦執相!
    ching, 我點樣先可以減到去 <150? 我無咩特別控制飲食,平時每星期跑2-3日,其中一次係長課,大約16-20km 唔定!呢2個月早餐多數都係食麥皮!我夜收工,晚餐多數成10點後先食!

升級   100%

慵懶

十月三次長課近90km,八次青公105km加埋15km的recover run,共220km.
    十一月目標250km.

升級   100%

慵懶

由於昨晚踢大場踢足全場,傍晚跑14km只能71分幾完成未能全程保持5’/km.
    呢幾日要休息多d迎接NB15k.

加1.5km熱身

本月已跑15.5km

升級   100%

慵懶

11月3日..RECOVER RUN 5K 用左45分鐘

11月4日青公約跑...由於星期日有NB15K比賽,全程HEA跑,加上嘗試"姿勢跑法"未習慣,所以14KM用左80分鐘..!!

本月已跑34.5km

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

睇左你之前張肥相...都唔係好肥啫...不過宜家就真係好FIT

升級   100%

慵懶

回復 18# 的帖子

我無放張最肥時的相出黎啫...

升級   98.9%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

咁就要放上黎俾大家睇吓啦