香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Edward 練跑記事 (更新 16/9/2012)

升級   2%

該用戶從未簽到

目錄:
#1 感言
比賽成績一覽

在此,先係度向曾經在跑步路上鼓勵過我,係我最低潮既時候扶番我起身既老師
亦對我講過唔知幾多次加油既同學,講番聲多謝

黎長跑網都差唔多近一年, 加入埋做會員都係兩三個月之前既事
容我係度講講自己既跑步經歷,我相信在座咁多位ching ctse都係一眾比我大一截既人,
希望唔會悶親大家...

嚴格黎講,我只係一個跑步發燒友, 論實力, 我係連校隊條毛都未有, 但係我享受比賽個過程
我認為, 無論快腳慢腳;有獎冇獎都好 只要覺得跑步係一種開心既事 就已經足夠

如果你係青衣運動場見到我, 記得同我say個hi

唔係你做唔到,而係你唔去做。」 - F.1時的體育老師,唔講名啦,在長跑界都曾經威風一時

先講講由中一到而家既軼事, 而呢d事既發生亦都令到我鍾意左長跑....

升中果陣,諗住呢個學校校風幾好喎,就入左黎,但聽到原來體育堂要跑圈,先驚餐死
果時我岩岩升中, 係一個跑400米就會扯晒蝦既人
我地初初上體育堂,完全頂唔順,跑幾圈已經就死咁既款 (一個校圈280米)
咁有d角落位係用黎蛇王偷圈既,成班人就係度行,到操場果陣先跑番
如是者我就加入左偷圈大軍既一份子

有一次我偷圈比佢發現左 咁就梗係冇啖好食啦
比佢罰跑圈(50米來回跑) 再2 set掌上壓
果陣時, 我好憎上體育堂, 其他人都係
因為佢真係似足個軍官咁, 勁嚴, 不過唔係佢, d人都唔會醒醒定定
佢一向都睇我唔起 話我似足個裙腳仔,又孱, 正一溫室小花 少少野都唔識
所以差唔多堂堂都比佢鬧咁滯 做體操,攀石,籃球又唔掂, 又比佢小一餐
佢同我講過句野(見最頂), 以前都覺得佢只係得個鬧字
而家諗番起:一生受用, 唔知點多謝佢好, 如果有日撞番佢, 一定要請佢飲茶

中一體育考試, 所有人都要限時內跑16個圈, 我差唔多包尾

中二, 好衰唔衰又係佢教, 今次跑20個圈
果陣, 有一個住我樓上既miss,我同佢果陣未識大家,招呼都冇打過,因為我覺得佢好cool
但佢就成日落海邊跑 (我住青衣)
有時為左見佢一面, 所以就落去跑啦, 果陣時真係冇諗過要跑得快定點, 純粹為左見佢一面

中三, 個miss居然做左我班主任, 自此我間唔中自己去跑,
唔係淨係為左見到佢, 但係每次見親佢,成個人都即刻好有活力
今次跑25個圈  (38Mins)

中四, 揀左科之後, 少跑左, 而果位軍官呀sir亦都辭左職冇做啦,
聽聞去左消防定教第二間 今次跑25圈 33Mins, 仲要落晒大雨, 後果係成班都要著紙底褲

中五, 開學頭兩個月為左備戰陸運, 開始落運動場跑,唔跑海邊
果陣差唔多日日落去跑9個字 一放左學
都算係我最fit既一段時間, 仲要兩個月瘦左8磅, 1500米第9 (PB 5:10), 5000米第6 (22:xx)
25圈亦都係我咁多年以黎最快既一次 不過我今次真係全程都上氣唔接下去 基本上係100%全爆果隻 28:40

臨CE前考MOCK,突然腸胃炎入左醫院4日,出番黎成個人冇晒力,又肥番
霎時間萬念俱灰,但會考殺到,就溫書先,之後又到左7月,另外一位教體育既老師,問我去唔去廣州跟校隊特訓
我諗都唔諗就話好啦, 點知我去到第一晚就傷左...流晒血又冇連針, 到而家都仲有條疤係個膝頭哥度... 痛左成個月

難得上廣州學野,最後流血收場,就梗係心有不甘啦,到而家中六啦,本諗住想跑番,又真係多野做到冇時間
不過都抽番一星期跑一次咁 KEEP住狀態就算 25圈 30:10 慢過舊年
1500米落住雨情況下跑出5:32, 5000米..唔好提...

陸運會後,大概係10月下旬, 一件令我對跑步既熱誠徹底改變既事發生左..

體育阿sir同我講, 佢見我咁鍾意跑步,上次廣州傷左又冇得練搞到我好似唔好意思
之後佢話, 「我同你報左比賽」
我即刻話:「吓?」
佢話:「唔使驚,10k姐」
雖則我之前係運動場試過跑最耐係jog30圈 (1hr10mins), 但係都驚驚地
但係既然佢請得我玩, 就即刻應承左

自從玩完第一次10k後, 熱忱一發不可收拾,而家自己會搵比賽玩
我希望襯我中六,仲有d時間既時候,可以做一d令我無遺憾既事,留過好既中學回憶比自己

10年發生過太多不快既事情...而家痛定思痛,往事不提,重新出發!

+1 0
上一篇︰2011年渣打馬拉松下一篇︰屯門新手

升級   2%

該用戶從未簽到

賽事成績一覽:

2005-2009年
學校每年既陸運以及越野賽 (不提也罷~)

2010年
14/11 - Asics香港10公里挑戰賽2010 (阿Sir幫我報的第一個比賽) 大會 - 52:24, 晶片 51:42   

2011年
2/1 - 大埔體育會2010-2011年度10公里長跑比賽  大會 - 47:13,  晶片 - 46:57
20/2 - 渣打馬拉松10公里(挑戰組) 大會 - 46:53 晶片 - 46:43
17/4 - Panasonic 飛達復活慈善跑 (10公里公開組) 錶 - 48:39, 大會 - 49:03, 晶片 - 48:38

2012年
16/9 - Blackmores Sydney Running Festival 半馬 Net time - 1:50:28

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

睇番你D資料....你都跑得幾快喎! 加油!

升級   2%

該用戶從未簽到

升級   14.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

ching, 你都唔算慢啦. 我跑左半年左右, 而家都未突破到50min大關..

升級   2%

該用戶從未簽到

原帖由 alvinz 於 2011-2-25 16:23 發表
    ching, 你都唔算慢啦. 我跑左半年左右, 而家都未突破到50min大關..

我比你跑得耐... 成績都算係一般咋...

升級   2%

該用戶從未簽到

練跑/體能記錄
    (已暫停更新, 所有練跑紀錄將以回覆帖子為準)

24/2下午學校慢跑25圈 x 280m (7K)37mins
    25/2夜晚青衣運動場慢跑20圈(Lane 6)  (8.5K)48mins
    26/2夜晚青衣運動場Interval 800x5 (每800抖5分鐘)3:13,3:16,3:16,3:10,3:08
    27/2夜晚青衣海濱公園tempo run (大概8~9K)47mins
    28/2下午學校慢跑8圈(2K) + gym 2 set------

2/3下午學校         
    gym 2 set------
    2/3夜晚
    青衣運動場Interval 1200x2 (抖8分鐘)  
                   5:09,5:09                           
    9/3夜晚
    青衣運動場jog 11圈X400(Lane 8)
    400x3
                   31mins,1:20x3                  

升級   2%

該用戶從未簽到

聽阿sir講原來練interval係睇下自己玩咩專項,同埋距離
    今日就的起心肝,開始左第一次interval既訓練, 頭2次都比較辛苦,可能食完飯落左格冇幾耐,之後愈跑愈順

升級   2%

該用戶從未簽到

27/2 科學園之遇

今日出席左長跑網既祝捷會, 去到人山人海, 充份感受到果種大家對跑步既熱誠, 亦令到我對跑步既意志更加堅定
    因為....我唔係run alone架!! 同在場一眾ching ctse交流,小弟真係獲益良多,尤其係心態方面都有改善,希望自己唔好咁計較成績同做時間,最緊要係平常心!

係度好高興可以認識到 馬王, leo, schnix, CY爸,CY媽等前輩 我仲有排學野~~
    明知好快有新網衫,但我已經急不及待買番件背心同衫先,盛惠百四
    夜晚跑海邊,試下著跑網背心,少少窄,但ok舒服,唔會太薄
    跑完個'架甩底'少少痛, 可能我皮膚敏感都未定... 下次都係洗左件衫先著,我太心急!

升級   2%

該用戶從未簽到

9/3

久未更新, 講講呢排點先
    話說星期六同人打波果陣唔小心整損膝頭,停跑左兩日,而家已經好番
    今日夜晚7點去到青衣運動場,已經見唔少跑會係度練跑
    因為冇跟跑會練既關係,我都係求求其其咁跑住算

jog圈,頭5圈死跟住twaa班人,都幾辛苦,難為佢地話呢幾圈只係warm-up
    之後跟左個tcaa既跑,佢大我一兩年左右,如是者我又跟住佢jog左6圈, 一圈2:30左右

jog左半個鐘後停, 以後見到成班人係度練緊400 interval (好似係跑步舍)
    跟住我就一齊跑 如是者跑左3個就停 因為果陣時佢地已經練完

好想整好個programme佢,而家練跑都未有長遠既計劃...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

Edward,其實你既際遇唔錯
    係學校都叫有阿sir指點
    反而我既長跑路就冇你咁順利
    我好多時都係要靠自己秘密練兵

升級   17.37%

該用戶從未簽到

你個例子好Encouraging呀
    我好感動呀
    你好有Potential呀
    希望你繼續努力呀
    你將來一定有一番成績架

升級   2%

該用戶從未簽到

4月 - 長課,故事只是剛剛開始

成個月冇更新添~~ 我都唔想懶, 不過學校功課實在太多啦!! 冇計啦,出年就AL

近況:
    無定時地跟校隊練跑 (逢星期二,三落葵芳)
    青公長課 (逢星期日)

每個星期都走唔多過2課... 其實我想儲多D里數, 無奈我每次跑完都好晏..冇時間做其他野!

經呢個月既'偷師'之後, 我發現練速度來來去去都係幾種方法:
    1. 300米起點線開始爆圈, 番到終點線, 之後行路行番去300米起點線 (走3個,停1個) 52秒要跑完
    2. 100米喪跑 走10個 (都幾hea下)
    3. 400米爆圈 抖分半鐘 走5個 (呢個係星期三夜晚跟人跑學番黎)
    4. 走3x400 (走3個,抖3個,我就走左15個), 呀sir要我地keep pacing每圈1:30,但我做唔到... average差唔多5mins跑完3圈
          好多時我地都係走下又抖下, 但居然有1個可以完全跟到阿sir一次過走30個... 超勁....

至於長課, 我入左對tarthergale之後就開始玩啦 (因為我對spacer真係頂唔順跑咁長,對野最少都走左300k....)
    以前對於練長課既方法, 都係諗住係青衣運動場走圈就算, 成日對住個場,都咪話唔悶
    https://www.longrun.hk/forum/view ... 4539&extra=page%3D1
    幸好, 有ching教識我由青衣走去荃灣, 終於都第一次踏上青公

3/4, 第一次跑青公, 由青衣北橋出發,搵路,落到海濱花園,走左一陣先搵到去海旁既路,冇帶水就咁跑, 跑到去'東方冬泳會'就番轉頭, 共14km
    10/4, 第二次跑, 特登買左個腰包,裝左支水, 跑到深井碧堤花園折返, 35分鐘後每15分鐘補水一次, 一支300ml既水可以頂成個幾鐘.. 總共跑左17km

下次長課, 暫定23/4, 目標係跑到青龍頭再番轉頭
    跟住到30/4果日, 我唔知黎唔黎到跟大家跑, 因為我果日先出camp..因為都幾攰下

阿sir話,只要我練到咁上下,就比我跟校隊去體院練
    咪玩啦... 去到紀嘉文,thomas果班係晒度, 我食塵+比人lap圈都不突止啦...
    唯有自己練勁少少先再作打算...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

師兄加油! 繼續寫你的訓練日誌啊!

升級   2%

該用戶從未簽到

一年後

呢一年發生既事太多 諗都無諗過會去左外國讀書
    自從玩左一次奧運歡樂跑後 我就完全消聲匿跡

舊年9月 我去左澳洲 一路都keep唔到去跑步 明明仲得閑過係香港 但係我又懶到死
    直到今年 我開始的起心肝再跑
    但第一次jog番居然要成6分鐘1k
    見到自己身體大不如前 真係無名火起

上半年 我只jog左5次 其中一次係20K長課 果次跑左成3個鐘 離晒譜~

我同自己講 當年果團火去左邊? 自己以前唔係好勁既咩?
    就係呢個時候 又比我遇到機會
    有一個上上下網 見到悉尼馬拉松有得報名
    我同朋友商量左幾日之後 作出左我最大膽既決定:報半馬
    為左備戰 就用左1個月時間jog左大概10次
    其實自問都係無咩比過力去練 根本可以做得更好
    一開始我仲擔心自己有無可能跑得完
    終於去到比賽果日 我抱住心存僥倖既心態 但求跑完全程就OK
    結果超額完成 真係好開心 成個人搵番好多動力...

比賽詳情
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=17806&extra=page%3D1
    2013渣打半馬 等我!!

升級   2%

該用戶從未簽到

開左runkeeper

想知道我平時跑成點的c hing可以上去runkeeper度follow我!!

http://runkeeper.com/user/edfong/profile