香港長跑網  - 長跑長友

GPS 錶入西隧

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

今年我參加半馬, 用 Garmin Forerunner 110 check pacing , 效果不錯,初時可以我預計的 pacing 跑, 但入了西隧後, GPS 收唔到, 雖然出西隧後GPS 重新收到,
    但我不知錶面顯示的 pacing 是如何計算出來 (GPS 收唔到時點計) ? 所以之後跑的 pacing 有些亂.
    其實 GPS 若disconnect 後再 connect, pacing 是如何計出來的 ?
    我是否應該入西隧時 pause 計時, 出來後才再計, 才能顯示我的 pacing (當然,西隧內的 pacing 計唔到), 但這樣做的話, 我便計唔到跑了的時間.
    不知有沒有方法可解決入西隧 GPS 收唔到的問題

升級   17.67%

該用戶從未簽到

我隻110入隧道收唔到, 出隧道之後好似有時唔識加番收唔到果段距離,有時又好似識加番. 唯有睇下里數牌確定已跑距離.

之前試過跑山路可能因為多彎,全程32k唔見左兩三k,搞到以為仲差好多至完成.

pace方面我set左autolap 1k, 顯示既平均pace會較接近當時pace. (應該set越細越近當時) 隧道裹面既pace應該不能作準.

升級   5.79%

該用戶從未簽到

比賽有路牌(每K), 我就會 off autolap, 改人手LAP, 咁會準D.