香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

8.1  20:00 沙田城門河 <---> 科學園 14K 中長課
今日8月份第一日開操,先為自己訂個8月目標里數150K。 bingo.gif

總時間 : 1'24"49 (全程冇休息)
沙田城門河 ---> 雙橋  (4K)     22'42"
雙橋 ---> 科學園          (3K)     18'35"      41'17"
科學園 ---> 雙橋          (3K)     18'28"      59'45"
雙橋 ---> 沙田城門河  (4K)     25'04"      1'24"49

先係屋企慢 jog 到城門河當熱身,之後拉吓筋開始跑。今晚雖然熱過好啋都有d風,跑落都唔係太辛苦,頭個10K都啱啱可以係一個鐘完成 goodjob.gif ,之後果4K對腳真係好攰仲有少少抽抽地筋既現象,好彩冇驚冇險都跑到返城門河 頭暈目眩.gif 。本來仲想慢 jog 返屋企當 cool down ,但係最後都係行返去,一路行都感覺到左邊膝頭好似有少少痛 冷汗直流.gif ,我諗呢兩日放假我都要比自己對腳一齊放吓假先。

現在係8月2日既14:56pm,啱啱訓醒食完個 lunch 就入來 update 返個 blog,而家左邊膝頭已經唔痛,應該冇咩事過兩日又可以開始練跑 讚美主.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,
8月一開波就14K, 勁

升級   0%

該用戶從未簽到

Alex兄過獎啦 臉紅紅.gif ,只係小弟希望出年渣打可以跑到全馬,如果而家唔開始練定長力,到時冇可能跑到。
我聽有位 ching 講過要跑全馬,起碼要連續不停咁跑到 3 個鐘先可以應付到,我而家仲有排都未做到,唔努力又點得呢 完美計劃.gif

升級   54.9%

該用戶從未簽到

好勁啊大圍兄
小弟下年只敢跑半馬炸
祝大圍兄早日達標!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

CHING 真係好有目標,祝你明年跑完全馬
ching 練跑唔好練之過急,努力,夏天咁難頂都跑到
沒什麼難到你,加油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-2 16:24 發表
好勁啊大圍兄
小弟下年只敢跑半馬炸
祝大圍兄早日達標!  

我都係希望可以跑到全馬咋,點都要睇吓跟住來既進度,所以而家要早少少練定 唔做考試病夫.gif ,到要報名既時候我先會知道自己有冇信心可以完成到全馬,或者到時都會同 ching 一樣跑返半馬呢,哈哈! 舉紅牌.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-2 18:48 發表
CHING 真係好有目標,祝你明年跑完全馬
ching 練跑唔好練之過急,努力,夏天咁難頂都跑到
沒什麼難到你,加油

多謝 red ctse 提點 水汪汪.gif ,其實我都好怕會收傷,所以練跑都唔會夾硬來 不如鬆鬆.gif
聽講 ctse 好似有d受傷,唔知而家復完成點呢,希望 ctse 都可以快d復完再上戰場 幸福御守.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 22:03 發表

我都係希望可以跑到全馬咋,點都要睇吓跟住來既進度,所以而家要早少少練定1452,到要報名既時候我先會知道自己有冇信心可以完成到全馬,或者到時都會同 ching 一樣跑返半馬呢,哈哈!1453

大圍兄,
玩雙節棍個公仔點整出來

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

Alex兄,我點會識整wor,都係上網DOWNLOAD咋。
鐘意可以係度DOWNLOAD:
http://briian.com/?p=84

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 14:48 發表
8.1  20:00 沙田城門河  科學園 14K 中長課
今日8月份第一日開操,先為自己訂個8月目標里數150K。1444

總時間 : 1'24"49 (全程冇休息)
沙田城門河 ---> 雙橋  (4K)     22'42"
雙橋 ---> 科學園          (3K) ...

你現在的進度,

想做 sub 4 應該問題不大的,

只要 下決心做多幾課長課!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 22:12 發表

多謝 red ctse 提點1454,其實我都好怕會收傷,所以練跑都唔會夾硬來1456。
聽講 ctse 好似有d受傷,唔知而家復完成點呢,希望 ctse 都可以快d復完再上戰場1455。
大圍ching 有心了
今日腳仍痛,故又去做針灸+敷藥

ching 所以真的不要硬來,否則好似我咁便浪費曬d時間
ching,夏天咁熱,跑長課記得補水呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-8-3 14:57 發表

你現在的進度,

想做 sub 4 應該問題不大的,

只要 下決心做多幾課長課!

如果可以 sub 4 完成到對我來講真係唔錯,其實如果係可以全程跑返來唔係行既話我已經當達標啦,始終都未跑過全馬咁長,唔知自己得唔得 001_驚.gif
咁 ching 你跑全馬既時間係咪都係 sub 4呀 goodjob.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-3 20:05 發表
大圍ching 有心了
今日腳仍痛,故又去做針灸+敷藥

ching 所以真的不要硬來,否則好似我咁便浪費曬d時間
ching,夏天咁熱,跑長課記得補水呀

希望 ctse 妳快d冇事就好啦。 幸福御守.gif
我明白 ctse 既意思啦,本來我今日都心郁郁想出去跑吓,諗起左腳兄星期五跑完個膝頭有少少痛應承咗比佢休息返幾日,卒之忍住係屋企訓覺 028_好夢.gif
另外補水既問題我都有諗到o架,琴日已經去咗旺角買咗下面呢個個水壺腰包,佢將會係我來緊以後長課不可缺少既好拍擋 106_親一個.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-3 20:56 發表

如果可以 sub 4 完成到對我來講真係唔錯,其實如果係可以全程跑返來唔係行既話我已經當達標啦,始終都未跑過全馬咁長,唔知自己得唔得1462。
咁 ching 你跑全馬既時間係咪都係 sub 4呀1463?

我只能完成 sub 4 一次在三年前,

到現在已肥了2十多磅,沒可能了!

升級   0%

該用戶從未簽到

8.4  公園緩跑徑15圈 9K 速度訓練
休息咗兩日,今日放工落樓下公園跑吓圈,個心係刻意想盡量跑快d,每3圈既分段時間如下:

1-3圈            8'26"
4-6圈            9'08"            17'34"
7-9圈            9'39"            27'13"
10-12圈      9'09"         36'22"
13-15圈      8'52"         45'14"

初初我真係好有雄心咁沖 084_樂奔.gif ,點知沖得兩圈度就開始唔夠氣沖,唯有減慢d速度繼續試吓跑,唔係咁得再減d,跑到10圈度先慢慢跑返順 014_擦汗.gif ,之後都係用返均速咁跑到最後一圈,再用埋最後啖飲奶力盡力沖埋果圈,禁停時間都唔想睇住,慢jog兩圈cool down跟住返屋企 071_嘆息.gif
經過呢課之後再加埋之前既練習記錄我了解到一樣野,以10K來計最適合我既步速可能係around 5'/K,如果跑快d會回唔到氣 045_頭暈目眩.gif

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-3 21:18 發表

希望 ctse 妳快d冇事就好啦。1464
我明白 ctse 既意思啦,本來我今日都心郁郁想出去跑吓,諗起左腳兄星期五跑完個膝頭有少少痛應承咗比佢休息返幾日,卒之忍住係屋企訓覺1465。
另外補水既問題我都 ...
CHING,有左lee 個補水好拍擋,可以跑遠d都得囉
又唔需要就住搵地方補水,幾好幾好

膝頭好重要架,痛係比你一個警告,佢要休息下啦,
唔係佢再投拆仲衰,傷左有排都唔比你跑
好彩ching 都好忍得,咁宜家無事啦 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-6 00:16 發表
CHING,有左lee 個補水好拍擋,可以跑遠d都得囉
又唔需要就住搵地方補水,幾好幾好

膝頭好重要架,痛係比你一個警告,佢要休息下啦,
唔係佢再投拆仲衰,傷左有排都唔比你跑
好彩ching 都好忍得,咁宜家無事啦 ?

謝謝 redred ctse 關心啦 008_水汪汪.gif !早兩日巳經去咗跑都冇咩問題,咁 ctse 妳既腳傷進展如何呀? 祝早日康復再上征途 026_幸福御守.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

8.6 - 又大一歲,生日先來打風,「北冕」為我加冕。

今朝起身原來已經 8 號波唔使返工,又訓過到而家先再起身。 028_好夢.gif
如果係以前冇啦啦放多日假會好開心,而家就會諗到又有幾日跑唔到,好似有少少失落感 024_畫圈圈.gif ,唯有當搵個借日可以比左腳同右腳兄休吓息。
最後,happy birthday to me! 091_生日快樂中.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 6/8/2008 12:18 發表
8.6 - 又大一歲,生日先來打風,「北冕」為我加冕。

今朝起身原來已經 8 號波唔使返工,又訓過到而家先再起身。1514
如果係以前冇啦啦放多日假會好開心,而家就會諗到又有幾日跑唔到,好似有少少失落感1516,唯有 ...

happy birthday

升級   0%

該用戶從未簽到

happy birthday