香港長跑網  - 長跑長友

一個笨問題..

升級   40.15%

該用戶從未簽到

有冇C兄計過跑Track 400米用了多少步伐呢?
再者 1K ... 繼而10K ?
假如有了此數據,從而練習提高每步伐距離,又是否有幫助呢?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

升級   40.15%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

謝謝坑口公牛大師兄解答
    答案夠Pro

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

這不是笨問題.
    有時自己跑步, 也會不自覺數著數著.

去年在工聯會上跑步課, 有說跑步步距要大些, 要用力 [撐], 還有要好似鐘擺一樣順勢向前......
    我不是次次每樣做足, 但有時有力沒力, 真的可以在短程 400-500m 相差有好幾十步.

有想過一個假設:
    如果每次步距是 1m, 10km 要 10000 吓.
    假如我用以上跑姿方法多留意, 每次步距增加到 1.1m 的話, 10km 便只需 9000吓多些, 慳了 1000 吓.
    或是同樣 10000 吓, 我已可以跑多 1km 了.

這真的好像很化算......
    渣馬後, 我想我也要再研究自己的跑姿, (例如: 腳掌/腳板落地 ?!)(很難明)   
    避免受傷, 以及希望有進步......   

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

卓卓唔使客氣,只係咁啱最近睇緊這位師兄嘅Blog啫。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2011-2-28 22:18 發表
    有冇C兄計過跑Track 400米用了多少步伐呢?
    再者 1K ... 繼而10K ?
    假如有了此數據,從而練習提高每步伐距離,又是否有幫助呢?
    我人矮步細,又係跑步新仔,跑100m慢就120步,快都要110步

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 solarhk 於 2011-3-7 12:18 發表
    邊有咁著數呢...

跨步大, 背後代表每一步都更用力.  先係肌力, 再者心藏, 肺功能亦要加強, 乳酸積聚得更快......balabala.
    而步頻又會減低左.

不過, 嗰陣時, 又真係好似跑得快啲...
    但係, 我都有諗, 咁樣應該會易啲受傷...... 所以我都要再諗諗......

多謝指教及更正.   

升級   11.05%

該用戶從未簽到

比賽 64-68步/ 100m
    平時慢跑 大約74-86步 /100m

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2011-3-2 19:23 發表
    我平均一分鐘172-176步.

一秒鐘3步?呢個係競步定跑先?