香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 燉奶佬
打印 上一主題 下一主題

313 小瀝源大練跑 (集合時間請看第3頁)

升級   35.26%

該用戶從未簽到

9點就在小歴源橋頭等了二十分鐘見不到隊伍,自己跑,梅子林下山的時候先見到大部隊上山。出發遲左?

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

容我說聲對不起

我很想前來支持昨日的活動, 可惜工作極度繁忙, 不能抽出一點時間來支持.....

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

聽聞scmp都有

升級   42.11%

該用戶從未簽到

好開心昨天有份參與遞信, 謝謝師兄師姐們沿途的照顧!
    希望長跑運動多點被重視!!

SCMP也有一段:

Runners protest after race cancelled

Sixty members of a running club protested yesterday outside Sha Tin police station over the cancellation of a 10-kilometre race in the area. Members of Longrun.hk said police officers had taken unreasonable actions recently against runners at Tolo Harbour. These included stopping runners using cycling paths and asking them to produce their ID cards. The runners said police said they had cancelled the race because of objections from the public. Elaine Yau (SCMP 14.3.2011)

升級   0%

該用戶從未簽到

有說因為我地星期日既行動,警方尋日電郵俾必達個8k賽,初步無問題!
    大家既付出無白廢,不過仍要繼續發聲支持呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jeffmiao 於 2011-3-13 23:45 發表
    9點就在小歴源橋頭等了二十分鐘見不到隊伍,自己跑,梅子林下山的時候先見到大部隊上山。出發遲左?

可能係中間我地去左警署遞信,叫你久候了

升級   50%

該用戶從未簽到

小弟都十分贊成跑手們爭取權益。但我想知:這二次活動,有無同hkmp推廣社負責人聯絡?他們有沒有到場聲援、了解啊?我地做事、爭取權益都要全方位、立體d,公平、公正、公開,避免做人地的馬前卒?人家就$$$照袋…: ,有事就龜縮一邊?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ptmr2010 於 2011-3-16 17:43 發表
    小弟都十分贊成跑手們爭取權益。但我想知:這二次活動,有無同hkmp推廣社負責人聯絡?他們有沒有到場聲援、了解啊?我地做事、爭取權益都要全方位、立體d,公平、公正、公開,避免做人地的馬前卒?人家就$$$照袋…:: ...

多謝師兄的提醒
    只是他們行出黎,又都容易俾人話係因為為錢先至出,是關影響到收入喎,所以行出黎同唔行出黎都會俾人話,而我只知hkmp是知情的。而且由一班熱愛跑步的人企出黎不是更名正言順嗎?我地爭取的也不只是一兩個賽事,而是政府方面不合情理的處理方法!

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

多謝奶兄為跑步所做的,謝謝你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ptmr2010 於 2011-3-16 17:43 發表
    小弟都十分贊成跑手們爭取權益。但我想知:這二次活動,有無同hkmp推廣社負責人聯絡?他們有沒有到場聲援、了解啊?我地做事、爭取權益都要全方位、立體d,公平、公正、公開,避免做人地的馬前卒?人家就$$$照袋…:: ...

C兄其實我地有時唔會想到利益呢方面,我地係為大家跑友做d野為目的,一件事情總有些人得益,最緊要我地無抽水就得了,
    况且燉奶C兄有顆心係熾熱的;ptmr2010 C兄真係好多謝你提點,以後大家會多加留意這個問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kin8333 於 2011-3-16 19:57 發表
    多謝奶兄為跑步所做的,謝謝你

師兄,我其實沒做什麼,有好多事都係其他更有智慧的人士做的!
    我只不過係有朋友提出313一齊去跑吓步,我跟住回應,然後係度開post,無做咩特別的事!大家都係隨心而發,也沒有什麼組織性的長遠計劃呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 denis3885 於 2011-3-16 21:12 發表

C兄其實我地有時唔會想到利益呢方面,我地係為大家跑友做d野為目的,一件事情總有些人得益,最緊要我地無抽水就得了,
    况且燉奶C兄有顆心係熾熱的;ptmr2010 C兄真係好多謝你提點,以後大家會多加留意這個 ...

係呀金金,我唔係睇野完面既人,多啲有心人提意見係好事!

升級   22.63%

該用戶從未簽到

好多謝ptmr2010的問題,相信都是大家所關心的問題,讓我先講講近年附近比賽的一些事情:

1)可樂賽事因不準使用單車徑,部份路線要在呎幾的行人線上作賽。之前為了路線問題搞左好耐。
    2)連續兩年沙田大埔半馬搞唔成。
    3)飛達新春長跑由原來沙田區,搬去大尾篤。
    4)樂華10.5K及糖尿病10K都受不同程度騷擾。
    5)沙田河畔10K取不到準許證取消。
    6)黎緊必達8K有好多阻礙,主辦單位預左唔搞。(經過我地行動後,收到口頭答應開綠燈)

綜合以上原因,我們長跑愛好者站出來,制造一些聲音,向田總、注冊跑會、政府部門要正視問題,不能因為有人反對或設立不合理關卡而影響長跑運動發展。

沙田10K比賽取消,是我們行出黎的導火線,並不是為單一主辦單位爭利益,當然事先有資詢取消原因,他亦很坦誠回答種種問題,最大問題是警方在比賽前九天才覆不准比賽,一般要三星期前,因為要預定各類物資,通知各參加者,所以我地懷疑有人玩野。

其實我地一般市民有幾大影響力?最希望引起多些人注意問題,最好田總能出面同各注冊跑會傾,但我知關於此問題從未擺上議程討論,龜縮應該係田總。

今次行動後,有三間傳媒報導,翌日必達收到口頭答應,聲音已經傳遍跑壇,各注冊跑會已經聽到,希望情況有改善,wait and see。

升級   10%

該用戶從未簽到

聽聞必達夏日長跑8K 都唔批,被迫取消 LU !!
    It is really Bad !!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

果日見個呀sir 收信時都係果種唯唯諾諾的態度,賴係friend 咁... "都係咁講啦...我兩樣都有玩,最緊要安全, bla bla bla..."
    對警方果邊都無咩期望過

我亦同意甘日成師兄講,田總,跑會,跑網可否出來為會員發發聲
    甚至可以爭取參與當中的決策過程
    就像單車朋友們的 X哥,可以真正產生到作用

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 97# 的帖子

唉.....我都講過好多次
    如果香港長跑界好似D日本人咁團結既話
    就唔會有D咁既事發生

我而家已經對香港長跑比賽既前景大失信心
    對於我出道不久的跑友而言,打擊好大
    我唔敢想像係下個賽季會變成點樣既田地
    如果以後只可以跑渣馬/跑運動場,我倒不如告別長跑界算la~~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 cc 於 2011-3-25 23:03 發表

唔會呀  

世事無絕對,我唔排除過多三、五、七年
    香港既長跑賽事可能會由而家既八十幾場減到十場都冇
    外國D長跑組織見到香港咁樣,實將本地而家咁樣既情況淪為"國際笑話"