香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

健身單車可唔可以玩interval?

升級   18.33%

該用戶從未簽到

我本身係踢波既,踢右翼,好講速度,我經常爆兩、三次後就好累
如果玩健身單車可唔可以練 interval 黎改善?如果可以,每次應該用力踩幾耐?休息幾耐?
thank you
+1 0
上一篇︰2011跑族半程马拉松联赛-广州站下一篇︰祝捷會 + 科學園隨影

升級   98.9%

該用戶從未簽到

我見康文署健身室內d健身單車都有interval program set,你輸入你ge資料,佢會問你踩幾耐(20/30分鐘)咁你跟個program就可以啦!!

升級   100%

該用戶從未簽到

可以~我今日先練完, 哈!!!!!!!! 踢波我真係唔知, 不過我朋友玩欖球O既,
佢教我係單車度咁練Interval,
Resistance 5,10,15,5,10,15...... OR 5,10,15,10,5.........組數就慢慢加上去啦, 因為都辛苦架~~
時間比例就1:1:1, 練到咁上下, 最好比個目標自己, 如KEEP轉速

我踩每次都極速流汗~HAHA! 唔知幫唔幫到你呢~~~~~~~~~~

升級   18.33%

該用戶從未簽到

明白!thank you