香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

練跑後比以往更容易感冒!

升級   92.33%

該用戶從未簽到

唔知大家有無呢個情況, 練跑後比以往更容易感冒!!!

我個friend跑步多年, 他說這個情況非常普遍, 長期訓練令跑手抵抗力下跌, 因而比較容易感冒!

大家有什麼看法和提議呢?  Thx!
+1 0
上一篇︰2011 SCM @ CWB @ 7:15-8:10 by CCC下一篇︰屯門人報到!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

跑後雖然出哂汗, 但都要即刻著番件風褸先得
    如果唔係, 好容易中招架

升級   31%

該用戶從未簽到

"長期訓練令跑手抵抗力下跌" 係因為冇適當補充姐

升級   38.5%

該用戶從未簽到

"抵抗力下跌"
    呢個情況只會在全馬或更長時間既訓練先會發生呀,平時練習小心唔好涼親同適當補水分就OK

升級   57.37%

該用戶從未簽到

跑步結束時汗水會帶走體溫,這時都很容易感冒,要穿多件衫保溫。
    大運動量後免疫力會下降,應吃含碳水化合物,如水果,麵包之類,能保持血液中葡萄糖的濃度,讓肌肉得以吸收營養而恢復正常。
    蛋白質食物可提高免疫力,如雞,魚,疍,豆類。

升級   92.33%

該用戶從未簽到

多謝哂各位師兄的意見, 我會試試!

升級   0%

該用戶從未簽到

Not agree, as I have no flu even though my wife and colleagues all have coughing, sneezing and runny nose.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2011-3-3 13:32 發表
    跑步結束時汗水會帶走體溫,這時都很容易感冒,要穿多件衫保溫。
    大運動量後免疫力會下降,應吃含碳水化合物,如水果,麵包之類,能保持血液中葡萄糖的濃度,讓肌肉得以吸收營養而恢復正常。
    蛋白質食物可提高免疫 ...

師兄唔講,我真喺乜都唔知.

升級   57.37%

該用戶從未簽到

跑完馬拉松後大會派香蕉和梨,還有在終點後派一張保溫的東西(幾年前是有的,今年唔覺有)。
    就正是以上種種原因。

升級   70%

該用戶從未簽到

次次跑完全馬實感冒 而家都未好

升級   31%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2011-3-3 16:09 發表
    跑完馬拉松後大會派香蕉和梨,還有在終點後派一張保溫的東西(幾年前是有的,今年唔覺有)。
    就正是以上種種原因。

今年有大毛巾架, 不過只係全馬, 仲派得好鬼鼠

升級   79.47%

• 簽到天數: 1 天

原帖由 MrMoonLight 於 2011-3-4 12:04 發表

今年有大毛巾架, 不過只係全馬, 仲派得好鬼鼠

真係見唔到, 還我大毛巾

收左三舊水 孤寒到毛巾都唔俾條

仲有佢"送"個d所謂coupons

升級   38.5%

該用戶從未簽到

東京馬拉松條Asics 大毛巾靚到呢!!!!我地毛都無條!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

天天運動身體好!

除非你有血管、心臟、關節毛病...
    祇要唔係過勞, 有足夠休息, 真係感冒都少啲!

升級   10%

該用戶從未簽到

原因之一是長跑消耗大量體力,免疫力暫時下降,見上面回帖,這是短期(只在長跑後數十分鐘)效果。

原因之二是經常訓練令身體脂肪減少,皮膚保溫能力減弱,容易受寒,這是長期效果。

升級   57.37%

該用戶從未簽到

長課後免疫力下降是短暫的,但馬拉松比賽消耗體力很大,免疫力下降會持續一兩天。
    但各跑者不用擔心,只要適當補充是沒問題的。
    本人二年前開始練跑都未病過,
    只要量力而為,不要操之過急,跑步是健康的運動,不是一般人所說跑步容易受傷。

升級   92.33%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2011-3-4 19:06 發表
    長課後免疫力下降是短暫的,但馬拉松比賽消耗體力很大,免疫力下降會持續一兩天。
    但各跑者不用擔心,只要適當補充是沒問題的。
    本人二年前開始練跑都未病過,
    只要量力而為,不要操之過急,跑步是健康的運動,不 ...

無錯! "操之過急" 可能係其中一個原因!  都係時間小休一下!

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

原帖由 bamboo 於 2011-3-4 18:27 發表
    原因之一是長跑消耗大量體力,免疫力暫時下降,見上面回帖,這是短期(只在長跑後數十分鐘)效果。

原因之二是經常訓練令身體脂肪減少,皮膚保溫能力減弱,容易受寒,這是長期效果。

真係一言驚醒夢中人!另外我覺得訓練後冇注意合理休息都係一個原因。
    我覺得練長跑之餘,係中間穿插一d強度訓練(eg練習上肢肌肉、速度課)及靈巧性訓練可以改善原因二個情況