香港長跑網  - 長跑長友

「強風正勁�強風吹拂」

升級   100%

該用戶從未簽到

師兄/師姐:

唔知道大家有冇睇過講跑步嘅小說「強風吹拂」、漫畫「強風吹拂」、電影「強風正勁」呢?

因為我曾經睇過呢套日本電影,但唔知道香港邊處有得買小說、漫畫或電影DVD呢?
最近朋友提及有關跑步書籍,亦使我好想尋找它們,謝謝!

電影曾帶出「跑步是為了甚麼?」,以及「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」答案當時令我一生受用!

「強風正勁」電影是根據日本作家三浦紫苑嘅小說「強風吹拂」改編,講述10位大學田徑隊成員為了參加大學馬拉松接力賽而奮鬥的故事。

「強風正勁」電影http://www.youtube.com/watch?v=1Q9jPJqA6Bs
「強風吹拂」小說http://www.anobii.com/books/強風吹拂/9789866823619/0173bf84ab36a9694b/
「強風吹拂」漫畫http://lingocandy.pixnet.net/blog/post/32424130

(英文:Feel the wind,日文:風が強く吹いている)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 阿火 於 2011-3-6 09:31 發表
    唔知道大家有冇睇過講跑步嘅小說「強風吹拂」、漫畫「強風吹拂」、電影「強風正勁」呢?
    因為我曾經睇過呢套日本電影,但唔知道香港邊處有得買小說、漫畫或電影DVD呢?
    最近朋友提及有關跑步書籍,亦使我好想尋找它們,謝謝!

電影曾帶出「跑步是為了甚麼?」,以及「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」
    答案當時令我一生受用!

我舊年三月, 喺飛機睇咗哩套戲. 好好睇 !
    不過, 香港好似冇哩隻碟賣, 搵唔到.

有次喺新世紀, 應該係最樓上好大間嘅大眾書局,
    我見到有佢本書賣, 不過我冇買到......

你講嘅兩個問題同啟發, 好可惜我已經唔記得咗個答案,
    (如果冇正式答案, 個諗法同啟發, 我都唔記得咗.)
    但係我就好記得隊長, 佢對個個人都好好, 照顧好好,
    所以先感動到跑步唔跑步嘅人都幫佢實現夢想.
    有時我都覺得, 哩一樣係好值得欣賞嘅地方.

我之前嘅留言:   https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=9422&extra=page%3D7&page=2
    有關 箱根駅伝 :   http://hk.myblog.yahoo.com/duckduck-day/article?mid=6213   

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我有碟, 都幾好睇

升級   0%

該用戶從未簽到

大俠隻碟有冇中文字幕?等我又找下....

升級   32.55%

開心

原帖由 MatthewTse 於 6-3-2011 13:18 發表
    大俠隻碟有冇中文字幕?等我又找下....

緊係有字幕啦, 唔係都唔知佢up乜spring

升級   100%

該用戶從未簽到

今日,
    去過旺角信和,間間漫畫店都話冇入到呢本漫畫。
    去過旺角樓上書店,間間書店都話聽都未聽過呢本小說,有間話三年前入過但唔會再入....

唔通連個天都唔鍾意我???

升級   74.6%

奮鬥

係土豆睇過

另外taobao有D9中字

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-3-6 15:14 發表
    今日,
    去過旺角信和,間間漫畫店都話冇入到呢本漫畫。
    去過旺角樓上書店,間間書店都話聽都未聽過呢本小說,有間話三年前入過但唔會再入....

唔通連個天都唔鍾意我???

阿火 ching ~~ 今日去過 Wanchai "雲起"漫畫店, 都話冇, Show 你 post 個 link「強風吹拂」漫畫, Check database 話倉庫裡有 (遲d有可能送回 Taiwan), 已預訂了 book 1 - 3, $40 each. 旺角信和好似有雲起,你再去問問...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 15:25 發表 阿火 ching ~~ 今日去過 Wanchai "雲起"漫畫店, 都話冇, Show 你 post 個 link「強風吹拂」漫畫, Check database 話倉庫裡有 (遲d有可能送回 Taiwan), 已預訂了 book 1 - 3, $40 each. 旺角信和好似有雲起,你再去 ...

師兄,原來係你,怪唔得啦!
    今日下午五點幾我又去左灣仔”雲起”漫畫店問,個店舖哥哥仔對我講點解今日之前又係有人問埋同一本漫畫?
    我笑了一吓答佢因為有人尋日posted左上網介紹呢本漫畫囉!(咪係自己囉!)

我都係同你一樣訂左,又係一樣價錢,嘻嘻!

除左漫畫,小說都被評論好正,因為好多細節被電影版cut左!

阿火

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-3-7 17:56 發表

師兄,原來係你,怪唔得啦!
    今日下午五點幾我又去左灣仔”雲起”漫畫店問,個店舖哥哥仔對我講點解今日之前又係有人問埋同一本漫畫?
    我笑了一吓答佢因為有人尋日posted左上網介紹呢本漫畫囉!(咪係自 ...

Yeah!!!!

叫我 MT la. 小說我們又搜尋下, 發現互相通知!!! 如果我去Wanchai/North Point 熟悉 bookshop 訂小說, 駛唔駛幫你訂埋?

MT 上

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 18:02 發表 Yeah!!!! 叫我 MT la. 小說我們又搜尋下, 發現互相通知!!!                                              MT 上

MT師兄:
    好開心我所講嘅野有人睇同重視!
    目前我已去過幾間旺角樓上書店及灣仔書店搵過都冇!

至於漫畫,希望你閱後會令你更加熱愛跑步,”feel the wind!”

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

OT 題外話:

有冇人睇過 [奈緒子] Naoko 哩套戲 ?!
    又係著名漫畫改編......
    今日喺旺角見隻 VCD 減價到 $29, 仲未捨得買......   

http://blog.xuite.net/s0901423/think/14523773

另外, 仲有漫畫 [馬拉松硬漢]...
    雖然網上好似有得睇, 但係唔慣咁睇法... 所以未睇......   

http://www.comicscafe.com.hk/book0501.htm

升級   0%

該用戶從未簽到

阿火兄 ~~ 我次次練到爆肺死死下至安樂.....

得兄 ~~ 漫畫 [馬拉松硬漢] MK "十大" 漫畫有得睇, 一般 la. 誇張d...

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 得得地 於 7-3-2011 18:13 發表
    OT 題外話:

有冇人睇過 [奈緒子] Naoko 哩套戲 ?!
    又係著名漫畫改編......
    今日喺旺角見隻 VCD 減價到 $29, 仲未捨得買......   

http://blog.xuite.net/s0901423/think/14523773

另外, 仲有漫 ...

"奈緒子"劇情無"強風"咁熱血...
    不過可能係"強風"太跨長..佢D完成時間好似有D唔合邏輯...

升級   0%

該用戶從未簽到

火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 21:01 發表 火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!

MT:

唔好意思,之前用手機睇漏左你最一句關於訂小說,如果你真係搵到小說「唔洗」幫我訂,你只要回報俾大家知就得架喇,因為我唔想勞煩你又要約出黎交收,哈哈!
    至於漫畫,我就冇你咁好彩,個店舖哥哥仔預先講左我訂就要兩至三個禮拜先有,佢亦都講左我對上個位顧客會好彩過我佢會早啲收到!

聽你咁講,你都對跑步充滿熱血!我黎緊會到朋友跑3月20日K-Swiss 10K、3月27日禁毒10K 同埋4月17日Panasonic 10K賽,志在玩吓,睇吓到時會唔會撞到你啦!旗

阿火

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-3-7 22:59 發表

MT:

唔好意思,之前用手機睇漏左你最一句關於訂小說,如果你真係搵到小說「唔洗」幫我訂,你只要回報俾大家知就得架喇,因為我唔想勞煩你又要約出黎交收,哈哈!
    至於漫畫,我就冇你咁好彩,個店舖哥哥仔預先 ...

10k 賽還沒有跑過, 下季會試試. 預祝你順利跑個滿意時間。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-8 10:56 發表 10k 賽還沒有跑過, 下季會試試. 預祝你順利跑個滿意時間。

MT:

咁收到漫畫後睇完再回報好睇定唔好睇啦!

阿火

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 21:01 發表 火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!

MT, 等你個report

升級   100%

該用戶從未簽到

這條URL都有少少介紹漫畫,等我又引死大家先....
    http://blackburrowes.blog124.fc2.com/blog-entry-144.html