香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

第六屆香港3000公尺水上安全長途暢泳(2011)

升級   100%

該用戶從未簽到

依希記得上年都有師兄姐報左名玩~~今年又黎喇~~
而報名已經開始左, 仲可以上網報tim, 勁方便~~~Share比大家睇睇~~

1.1
暢泳日期:201151
星期日

1.2
暢泳時間:上午十一時至下午一時正(必須兩小時內完成)

1.3
設定名額:1500

1.4
參加資格:香港游泳教師總會會員或合格游泳教師、香港拯溺總會屬會會員或持有拯溺資格人仕、曾考獲拯溺銅章或獲本會會員推薦具備長途泳耐力之人仕,均可參加。參加者及團體負責人須細閱聲明書並簽署,另18歲以下參加者須由家長或合法監護人簽署同意。以團體名義報名須蓋有團體印鑑。

1.5
報名費用:$100

1.6
距離:
1000公尺參加者由淺水灣拯溺總會堤壩出發游向中灣,折返淺水灣拯溺總會堤壩登岸。(參看底頁路線圖)
3000公尺參加者由淺水灣拯溺總會堤壩出發,游向南灣,折向西面御苑,再折返淺水灣拯溺總會堤壩登岸。(參看底頁路線圖)

1.8
獎勵:所有完成暢泳參加者均可獲發由大會發出1000公尺或3000公尺長途暢泳證書乙張及紀念禮包一份;而團體報名人數達15名或以上,可獲頒紀念牌作紀念。

1.9
另設兩種獎項為:「最多參與人數團體獎」及「最佳造型團體獎」

評分標準﹕
最多參與人數團體獎–
以截止報名日期當日為計算人數準則,後補參加者人數不會列入計算獎項範圍。

最佳造型團體獎–
各參與造型團體成員須為參加暢泳者,並須將造型保留至頒獎典禮完成才計算分數。評判團為當日出席活動主禮嘉賓,評選準則以當日參與造型的團體中最富熱鬧氣氛、創意及色彩的為勝出隊伍。

http://www.hksta.com.hk
賽事章程: http://www.sportsoho.com/file/hk3ks2011/hk3ks2011.pdf
賽事路線圖: http://www.sportsoho.com/file/hk3ks2011/hk3ks_route.jpg
賽事海報:

報上報名: http://www.sportsoho.com/pg/match/read/1145508/30002011

+1 0
上一篇︰[SCMP 7/3] Runners and cyclists on collision course after 10k race is cancelled下一篇︰Jesper---向著標杆直跑, 跑步跑上健康人生Blog

升級   100%

該用戶從未簽到

人工智能:

3000公尺,
1. Bee (為左5.08個BOC三項, 報黎當練習壯壯膽)
2.
3.
4.
5.

1000公尺,
1.
2.
3.
4.
5.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

嘩 ! 1000m / 3000m 好長喎 !
    不過, 我冇參賽資格.
    留返第時短程嘅有機會先有得試......   

參加資格:香港游泳教師總會會員或合格游泳教師、香港拯溺總會屬會會員或持有拯溺資格人仕、曾考獲拯溺銅章或獲本會會員推薦具備長途泳耐力之人仕,均可參加。

升級   100%

該用戶從未簽到

搵返上年個post, 有師兄打過去問話: 如果是鐵總會員或相信有能力應付都可以參加~~~
    唔知今年得唔得呢??

升級   0%

擦汗

佢報名都好似冇問要出示證明, (都好難確認你參賽資格 ?!)
    不過, 喺海上游水, 都係真係要小心啲好... 我係超新手, 游水唔係咁在行... 下次先啦......

多謝 Bee 師姐 !   

(等我今晚報咗九龍仔場水陸先......)   

升級   100%

該用戶從未簽到

人工智能:

3000公尺,
    1. Bee (為左5.08個BOC三項, 報黎當練習壯壯膽)
    2. cy1
    3.
    4.
    5.

1000公尺,
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.

升級   4.67%

該用戶從未簽到

接觸過呢個會活動, 印象馬馬,呢個都唔會玩

升級   98.8%

該用戶從未簽到

好想join, 不過5月太多比賽, 又BOC, 又愉景灣水陸, 應該未必咁好彩, 可以放人    

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2011-3-8 10:00 發表
    好想join, 不過5月太多比賽, 又BOC, 又愉景灣水陸, 應該未必咁好彩, 可以放人    

參加資格:香港游泳教師總會會員或合格游泳教師、香港拯溺總會屬會會員或持有拯溺資格人仕、曾考獲拯溺銅章或獲本會會員推薦具備長途泳耐力之人仕

Not many people qualified to join the race ! 3Km => More than 1.5 hours swim => Not easy

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-3-8 10:07 發表

參加資格:香港游泳教師總會會員或合格游泳教師、香港拯溺總會屬會會員或持有拯溺資格人仕、曾考獲拯溺銅章或獲本會會員推薦具備長途泳耐力之人仕

Not many people qualified to join the race ! 3Km => Mo ...

舊年吐露港2.6k唔洗1個鐘, 唔知比唔比參加這個3k比賽呢?

另外, 我十幾年前考獲拯溺銅章, 唔知算唔算數呢?

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2011-3-8 12:11 發表

舊年吐露港2.6k唔洗1個鐘, 唔知比唔比參加這個3k比賽呢?

I thought 吐露港 is 2.4K.  I finished around 1hr10 min last year.  Slow swimmer.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

好想玩, 但係又唔想再多花一個操車日

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-3-8 12:58 發表

I thought 吐露港 is 2.4K.  I finished around 1hr10 min last year.  Slow swimmer.

我都好慢, 個冠軍好快, 好似唔洗35min, 仲要係小朋友

p.s. 用GoogleMap度, 舊年吐露港渡海泳至少2.6k

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我都想試下1K, 不過五月都係玩BOC 緊要D

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Join 3K la. I will train up very soon!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

人工智能:

3000公尺,
    2. cy1
    3.
    4.
    5.

1000公尺,
    1. hobbywet
    2.
    3.
    4.
    5.

升級   0%

擦汗

原帖由 key 於 2011-3-8 10:00 發表

BOC ?
    愉景灣有水陸 ?

師兄, 係乜嚟架 ?
    唔係總會架 ??   

原帖由 key 於 2011-3-8 12:11 發表

我估你曾經有銅章, 又加上有游過, 應該冇問題啦.
    不過我唔知呀... 我自己就... 再等多啲小型賽事, 攞多啲經驗先......   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-3-16 09:51 發表

BOC ?
    愉景灣有水陸 ?

師兄, 係乜嚟架 ?
    唔係總會架 ??   

我估你曾經有銅章, 又加上有游過, 應該冇問題啦.
    不過我唔知呀... 我自己就... 再等多啲小型賽事, 攞多啲 ...

得得兄,根據總會個calendar, 5月22日愉景灣有場水陸, 因為第一次喺愉景灣搞,所以好想試試   

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2011-3-16 11:46 發表

得得兄,根據總會個calendar, 5月22日愉景灣有場水陸, 因為第一次喺愉景灣搞,所以好想試試     

未去愉景灣玩過, 都想去試下
    不過0個度交通咁唔方便, 佢出左schedule睇下點先算, 如果晨早七點幾到都幾難搞, 我住大埔呀

升級   100%

該用戶從未簽到

我上SportSoho報左名喇~~