香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

其實呢..跑鞋點簡?

升級   21.58%

該用戶從未簽到

我係新手.好少認真搵資料簡鞋
我係女!我係..正常足

我想常用於排球/跑400m/800m/1500m/10km

問下:呢對鞋底.常用於邊度跑?運動場?街場?
http://www.mizuno.com.tw/04product/product_detail.aspx?pid=1755#

一般型和支撐型之分別?
+1 0
上一篇︰長沙灣新腳報到下一篇︰10K/HM 比賽鞋,三揀一,請比意見我

升級   0%

該用戶從未簽到

對號入座:
http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html

or do the test:
http://mizunorunning.jp/pfit/

I think running shoes are not for playing Volley ball.

升級   35.79%

該用戶從未簽到

一, 排球鞋和跑鞋的避震很不一樣, 排球鞋有垂直下降的避震性, 而跑鞋是減少能量損失的避震,即係壓下去的力會向前推,所以跑鞋不是用作打排球.                                                                      二, 你所選擇的是一對比賽鞋,保護能力較低,新手多是使用保護性較高的鞋,而你是正常足,所以該用一般型,支撐型是給有扁平足者使用的.選跑鞋還要看體重的,如果你是較重的話,MIZUNO可用WAVE CREATION 12, ASICS可使用GEL CUMULIS/ NIMBUS, 如果你是正常體型,MIZUNO可用WAVE RIDER 14, ASICS可用GEL GT-2160, KAYANO 17.(本人不推ADIDAS/NIKE).           三,個對鞋係用來跑場同街都得,不過如果係我就用來跑街.

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 jarvis180 於 2011-3-12 21:12 發表 一, 排球鞋和跑鞋的避震很不一樣, 排球鞋有垂直下降的避震性, 而跑鞋是減少能量損失的避震,即係壓下去的力會向前推,所以跑鞋不是用作打排球.                                                                      ...
我做過http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html 中性正常足

ok,以跑步原則簡鞋.我不選擇ADIDAS和NIKE出的跑鞋.
我重10x磅 係相對屬於輕.

我想簡的跑鞋要求: 輕

另外問.這2個 鞋底之分別.http://www.mizuno.com.tw/04product/product_detail.aspx?pid=1755#http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KS056/114001005/

表面睇功能少仲貴過功能多既?

升級   35.79%

該用戶從未簽到

你show出來的係mizuno wave spacer ar2和 mizuno wave revolver 4. Revolver 4係支撐型,所以可以剔除. 而spacer個底叫作G3大底, 其實是用作加強抓地力. 仲有係功能少可以減輕, 功能多會重d. 由於較輕的跑鞋多是用作比賽使用, 所以都會較貴. 如果你想買較輕而不太貴的比賽鞋的話, 我推薦你去買Mizuno Wave Idaten GR($570)/ Mizuno Wave Ronin 3($630) .如果你不怕貴的, 大可使用Mizuno Wave Spacer AR2($730).

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 jarvis180 於 2011-3-13 11:24 發表 你show出來的係mizuno wave spacer ar2和 mizuno wave revolver 4. Revolver 4係支撐型,所以可以剔除. 而spacer個底叫作G3大底, 其實是用作加強抓地力. 仲有係功能少可以減輕, 功能多會重d. 由於較輕的跑鞋多是用作比 ...
好多謝你! 我會同一間鋪3對都試XD

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 jarvis180 於 2011-3-13 11:24 發表 你show出來的係mizuno wave spacer ar2和 mizuno wave revolver 4. Revolver 4係支撐型,所以可以剔除. 而spacer個底叫作G3大底, 其實是用作加強抓地力. 仲有係功能少可以減輕, 功能多會重d. 由於較輕的跑鞋多是用作比 ...
Mizuno Wave Idaten GR($570)/ Mizuno Wave Ronin 3($630) 呢2對邊間有? Mizuno Wave Spacer AR2問左有九折.有fd識應該可以再平.(gigasport)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 suet 於 2011-3-14 22:54 發表
Mizuno Wave Idaten GR($570)/ Mizuno Wave Ronin 3($630) 呢2對邊間有? Mizuno Wave Spacer AR2問左有九折.有fd識應該可以再平.(gigasport)

以上三對都扁向速度/比賽...不如wave aero 9啦! 算輕,夠cushion! Btw, G3底糸快...但相對腳板強度有要求(spacer AR)...如果妳唔重(me...110lb),其實adizero(tempo 同 boston)都ok架!!--->去官塘adi outlet$3xx就買到tim!!

FYI ---> http://mizunorunning.jp/gear/index.html

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2011-3-15 00:08 發表 以上三對都扁向速度/比賽...不如wave aero 9啦! 算輕,夠cushion! Btw, G3底糸快...但相對腳板強度有要求(spacer AR)...如果妳唔重(me...110lb),其實adizero(tempo 同 boston)都ok架!!--->去官塘adi outlet$3 ...
wave aero 9好似係男裝-_-?adizero唔岩我呢*
邊度買Mizuno Wave Spacer AR2平d ?個網做過喇`

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 suet 於 2011-3-15 00:26 發表
wave aero 9好似係男裝-_-?adizero唔岩我呢*
邊度買Mizuno Wave Spacer AR2平d ?個網做過喇`

aero 9 woman--->http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KN033/114001005/

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 jarvis180 於 2011-3-12 21:12 發表
    一,如果你是較重的話,MIZUNO可用WAVE CREATION 12, ASICS可使用GEL CUMULIS/ NIMBUS, 如果你是正常體型,MIZUNO可用WAVE RIDER 14, ASICS可用GEL GT-2160, KAYANO 17...

O甘 New balance 有咩建議呢...??

升級   21.58%

該用戶從未簽到

見到了.但是邊間鋪有喔?
    聽日經過九龍灣睇睇先!

升級   35.79%

該用戶從未簽到

看你係用來做咩,慢跑 - mr1080, 860, 快跑 - rc760, 1300, 900

升級   100%

該用戶從未簽到

rc801--->$399@nb outlet