香港長跑網  - 長跑長友

樓主: rockiec

一次險死還生的住院經歷…

升級   25.8%

該用戶從未簽到

跑果時唔見你都有D奇怪,我之後響度食埋野HEA左陣都唔見你,以為你走左 之後大會叫我網名果時我仲以為叫個老外英文名要上台攞獎添,估唔到原來你出左事.....

果個位的確係幾易中招,幸好未至於重創,休息一排一定操得返起

雖然見你內文輕鬆,不過當中痛苦同家人壓力小弟都感受到,會警惕自己希望可以減低出事機會啦

祝你早日康復

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   68.8%

該用戶從未簽到

保重身子

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

Rockie ching, 祝早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

保重呀 Rockie 兄,祝你早日康復!

升級   45.33%

該用戶從未簽到

rockiec兄, 好好休養 , 祝早日康復 , 重上征途!!!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Rockie兄,
    多點休息,保重身體,祝早日康復。

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝各位 ching/ctse關心, 今次能夠逃離醫院, 真是死裡翻生!

所以我會好好調理、休養因為受傷面積大, 加上骨折,
    而醫院所處方兩隻消炎葯, 翻查資料, 都係有67樣副作用,
    (引起腸胃不適、噁心、嘔吐、腹瀉、皮疹、暈眩、水腫或消化性潰瘍…)
    唔敢再領教, 所以康復進度比較慢! 為免家人擔心,
    打算搵私家專科醫生跟進

其實post 呢篇文章, 唔係交代我ge 傷勢
    (因為驚引起大家不適, 其實我半邊身全部擦損, 紮到半隻木乃伊咁… )
    係因為家母同自己的經歷, 深深體會到公共醫療機構的問題,
    怪唔得唔少人去搵私家醫生睇病,有水準ge醫生又會離開公營機構,
    自己開檔! 剩低ge 都係年青見習醫生, 醫療水平會有幾高呢?

第一, 病人最需要快樂、開心, 自然康復得快!!
    但問題是止痛葯帶來的67樣副作用, 只有令病人雪上加霜,
    自己已經不能郁動, 要全天候卧床, 大小二便更需要在床上進行,
    已很辛苦, 還要忍受暈船浪、嘔吐的折騰無適當ge 補充,
    內外失衡下, 病人點會康復好轉呢?

第二, 以我情況為例, 出院後至今, 所有醫院處方的葯丸一粒都無食,
    疼痛程度同入院無分別! 所以醫生用葯前應該向病人講清楚所帶來的副作用,
    讓病人可以選擇! 食唔食葯所帶來的後果!

第三, 醫生曾先後處方三種不同止痛葯: 又白色、紅色又止痛機
    其實翻查資料, 差不多所有止痛葯都會引起腸胃不適、噁心、嘔吐、腹瀉、
    皮疹、暈眩、水腫或消化性潰瘍止嘔葯根本起不了多大作用!
    醫生同姑娘應該知道, 點解仲要扼病人呢??

第四, 病人既然表示疼痛可忍, 但嘔吐、暈船浪難受,
    點解仲要堅持用止痛葯? 入院時我仍很清醒, 說話有力,
    但到咗第二日, 已經神智昏迷, 氣若游絲, 說話乏力,
    除非醫生盲咗, 應該見到我得番半條命!

雖然我唔係醫生, 以上所講未必準確, 但作病人而言,
    若果到今日我仍响醫院, 相信呢兩篇文章不但打唔到,
    而且已不在人世! 唔知道到時死因醫生會點寫?

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝唔少CHING/CTSE保貴意見, 以下回覆從簡, 見諒!

這次是不幸中的大幸,別想過去的不愉快,心境開朗,會好得快d!
    , 萬一俾肋骨插穿肺, 真係隨時瓜得!

我見佢鬧到冇停口, 攪到我都發火, 串佢學咩人做醫生,…
    話晒我仲瞓响張床唔郁得, 任人漁肉, 真係要忍、忍、忍

公共醫院的醫護人員人工低,工時長,所以質素咪咁上下囉。
    無論佢地扺鬧又好,有苦衷又好,你都唔好咁勞氣,開心D
    身體先會快D康復。又或者經濟上有無能力,
    同埋可唔可以Claim保險,如果可以的話,
    搵私家醫院效果會唔會好D
    據我所知, 人工比其他行業一D唔低, 依家差唔多行行都工時長,
    仲邊有朝95咁筍?? 加班又無補水添!!
    保險以前有買, 但又係領教過, 依家無買! 都打算搵私家醫生睇下!

你都好野wor,過程記得咁清楚, 我一路睇都覺得好痛,
    但你d對話又寫得好好笑, 點都好,d休息,唔好夾硬黎,
    唔好另到家人擔心, 等你返黎上堂, 祝早日康復..
    我無撞親個頭, 所以好清醒, 有啲細節因為太三級,
    所以無寫到!
    D叫做苦中作樂, 睇開D, 等自己好過D, 會開心D,
    會快D好番!

其實我都好奇怪. 當日點都見唔倒你部車同人...
    心諗. 唔通你比賽完之後拿拿聲踩番出去..
    不過心在想.. 條路好似封左. 無理由可以踩出去..
    就係咁搵左你好幾次都唔見.....真係奇….
    B, C 組反而應該一早完晒, 我地果組最遲出, 又要跑多5K, 踩多一圈,
    應該睇住我地番嚟, 見唔到99都係有事嘞!

…Sorry ! 真係唔知你發生左咁大件事...
    意外唔關你事喎, 駛咩野 sorry ? 而且重點唔係交代我意外,
    係我死裡逃生ge 經過!

其實嘔係從腦產生既反應,癌症中既化療/電療方法都會令人有嘔既反應,
    但有药可使腦停止制做化學物品從而減少甚至除去嘔吐感覺,3年前價,
    一粒药係$120, 12小時有效, 所以我相信公立醫院係唔會被呢d药既!
    但私家醫生應該會。另嘔也有可能係腦震盪(concussion)引起,
    醫生有冇check呢樣? concussion比較麻烦,可能會影响視力,記憶, 平行等,
    你抄個陣有冇撞到頭?
    呢樣我聽講過, 所以即刻問醫生, 係咪情況轉差
    佢好淡然話係止痛葯ge 副作用, 無事ge !
    $120一粒雖然貴, 但無副作用, 非常抵! 但我ge 情況, 其實都可以慳番唔駛食!

私家醫生化療止嘔药$1200一粒,勁貴但仙丹咁有效
    ! $1200一粒真係唔捨得食, 一日食兩粒, 食一個禮拜萬六銀
    6個禮拜咪要十皮?? 唔怪得D葯廠咁發!!

難得可以淡淡然道出我想像係心驚肉跳的意外, Rockie EQ 確係高! …
    我諗唔止需要EQ, 仲需要AQSQHQ都要高!

跑果時唔見你都有D奇怪,我之後響度食埋野HEA左陣都唔見你,
    以為你走左 之後大會叫我網名果時我仲以為叫個老外英文名要上台攞獎添,
    估唔到原來你出左事.....果個位的確係幾易中招,幸好未至於重創,
    休息一排一定操得返起, 雖然見你內文輕鬆,不過當中痛苦同家人壓力,
    小弟都感受到,會警惕自己希望可以減低出事機會啦
    其實最後一圈一直响你後面直至去到烏蛟騰至出事
    我都知叫網名好有問題, 所以俾多一個跑手ge 名做後備!
    果個位其實唔係彎位, 又唔係斜路, 咁都出事, 真係笑死人!!

. 好痛.  睇到都替你好痛. 你竟然頂得住.
    仲要係意味體力極度微弱既情況.作出個能人所不能既決定.
    有無睇跌打呀?? 西醫信唔過就求中醫啦
    好痛ge 地方無寫到, 都唔打算寫, 要逆境求生, 真係死都要頂,
    要俾十萬止痛, 更加要頂!
    因為肋骨紮唔到, 我諗跌打未幫到, 都有諗過搵中醫, 至少針灸可以減輕痛楚,

或者去到肺炎, 都應該得… 不過都會搵中醫朋友, 聽下意見!

我中一個陣.....兩邊肋骨位都曾試過受傷,當然無你咁厲害,
    但已痛到笑都笑唔到,講說話無聲無氣!
    我建議你最好找一些中醫及可信的跌打看看,因為你就算肋骨癒合,
    但內傷刖需要好好調理,睇中醫恢復程度會較好及快。
    西醫只會幫你止痛,欺騙身体狀態,我個女臼位移咗,佢夠胆話無移.....
    我話佢隻手痛同郁唔到.....佢就求其話打石膏,好在我無信佢走咗,
    第二日帶佢比個中醫搞,兩分鐘就移返好,即刻郁得返。
    所以你要求出院係絶對正確。外課始終係中醫好......
    好好休養,就算好返之後呢半年都唔好做劇烈運動住......因為你傷勢唔輕......
    不過你真係好堅,竟然吹到兩個半GE波!
    依家真係唔敢笑、咳! 試過打噎嗝, 痛到想死咁滯
    正搵緊中醫朋友意見
    唔知 ching 抖咗幾耐? 幾時跑得馬拉松?
    吹果兩個半GE波又係死頂, 依家都係勉強一個半咋!!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

Rockie兄, 你真係好堅強, 我真係要多多向你學習
    你慢慢休養, 等完全好番之後, 又是一條好漢

升級   0%

該用戶從未簽到

Rockie Ching
    Take Care~~
    希望你儘快康復呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

ROCKIEC 哥~~ 剛剛睇先知你出事 . TAKE CARE ,保重保重 , 祝早日康復 !

升級   49.45%

該用戶從未簽到

ROCKIE兄, 祝你早日康復!!再戰三鐵!!!

而家D後生醫生仔, 個個都以為自己華陀轉世. 完全唔聽病人的訴求. 我上年9月無啦啦住左成星期醫院就係因為個醫生唔肯聽我解釋. 最後出院之後番去覆診, 另一個醫生毫竟然問我咁小事點解要住成星期醫院, 我叫佢問番果個醫生啦!!真吹漲!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

rockie 兄祝你早日康復

比賽時真係要顧下其他人既安全, 前面位ching 話停就停, 真係累死人, 可大可小....

升級   84.4%

該用戶從未簽到

E家先知你出左事, 祝你早日康復

升級   6.8%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

Rockie保重!如可好些的話.星期三晚到運動場給我們見面.等我們安心一點!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

Rockiec,而家唔好再理D醫生喇,最重要既係身體康復。

要快D好番,除左適當既治療之外,更加要....

- 多D休息 (所以暫時唔好諗什麼操練的問題,好番大把機會玩)
    - 控制住情緒 (係醫院既事,真係要忘記佢,多D諗長跑網,你睇下呢度有幾多朋友為你打氣,就已經覺得溫暖,心情都會好D)

加油呀!

升級   40.15%

該用戶從未簽到

rockie 兄,take care !
    辛苦哂您一次險死還生的經驗分享,好好休息, 祝早日康復 !

升級   5.26%

該用戶從未簽到

rockie ching,
    剛剛才知你出了事, 看見你篇文章也有點心寒 , 比賽當日我都見到你, 但見你傾緊計所以冇跟你打招呼. 現時盡量休息多d啦, 希望你早日康復.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2011-3-17 13:41 發表 ...而家D後生醫生仔, 個個都以為自己華陀轉世. 完全唔聽病人的訴求. 我上年9月無啦啦住左成星期醫院就係因為個醫生唔肯聽我解釋. 最後出院之後番去覆診, 另一個醫生毫竟然問我咁小事點解要住成星期醫院, 我叫佢問番果個醫生啦!!真吹漲!!!

從病人角度睇, 小事可以住成個星期醫院, 如果住得開心、又食得好, 真係喜訊!

但問題係日日同你照X-光, 下下同你量血壓, 又要插喉, 又要夾手指,
    又要戴住個氧氣罩, 仲要日夜俾架電視嘈住晒, 一啲都唔舒服! 心情極差!