香港長跑網  - 長跑長友

樓主: rockiec

一次險死還生的住院經歷…

升級   0%

該用戶從未簽到

我都恭喜rockiec C 兄復原及恢復操練, 祝你身體健康及生活愉快! " />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2011-5-10 17:08 發表 恭喜rockiec兄復操, 以你傷勢,復原得好怏呀!

原帖由 denis3885 於 2011-5-10 18:39 發表 我都恭喜rockiec C 兄復原及恢復操練, 祝你身體健康及生活愉快! " />" />

成兩個月, 我估啲骨應該生番埋喇,
依家只係輕輕jog 下咋, 驚住斷骨又裂番開,

今日反而去咗游水, 感覺好好....
只係驚俾人用蛙腳伸埋嚟, 食一野就大劑!

升級   14.3%

該用戶從未簽到

恭喜Rockie康復進度理想!  運動都係以身體為重, 慢慢黎啦. 我都入左K班啦

升級   21.05%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 rockiec 於 2011-5-10 20:56 發表 成兩個月, 我估啲骨應該生番埋喇, 依家只係輕輕jog 下咋, 驚住斷骨又裂番開,今日反而去咗游水, 感覺好好....只係驚俾人用蛙腳伸埋嚟, 食一野就大劑!

rockie ching, 睇左你既受傷過程, 真係鄧你唔抵~  
    好彩你慢慢康復中, 慢慢來吧~初初康復,
    要適應, 會心急都明既, 不過呢段時間耐心d吧, 依家既慢係為左將來可以更快的跑~

以前我覺得醫生係神咁制, 講野一定信, 而且藥我一定會食晒
    睇左你既心路歷程, 啟發左我一d野我唔會再咁信醫生了~

我都有個小故事同你share, 幾年前, 係office有個小意外, 差10秒就要成個人撞向玻璃牆+ 一欄矮木櫃
    當時我想像, 如果撞埋去, 以我既衝力, 可以撞爛玻璃, 頭/臉一定首當其衝, 又會有玻璃碎片, 好危險
    矮木櫃足以撞傷我既上半身所有內臟, 恐怖程度, 難以想像

我當時, 只好斧底抽薪, 用晒全身既力轉90度; 一定要係90度, 如果太多, 就會撞向另一邊既寫字"木台"
    最後成功了, 不過我對腳就傷了
    我有第一時間睇西醫, 佢免為其難寫紙比我睇脊醫,
    另外, 又去左急症室睇過, 佢話無骨裂, 比左支止痛藥膏我就要我走了

我以為真係少事..... 休息左一排, 以為無事啦, 但踩完單車就會腳腫, 成對腳會好硬
    想跑步, 如果一跑右腳會 lock knee, 成個人pk, 就算幾快彈返起身, 個膝蓋同手掌, 都係有血光~

睇左你既post, 我假設果d醫生無醫好我, 於是試下去搽油
    以前唔識點搽, 唯有問下踢開波既朋友
    發現, 膝蓋左右就脹到雞蛋咁大隻; 大腿筋原來都有傷;
    最傷係膝蓋, 同埋膝蓋後面, 即係小腿同大腿既連接位, 有條好粗既筋, 勁痛, 勁腫, 卒左3日油先叫林返少少
    腳既疼血唔太難搞, 反而發現腳面既筋一卒油就勁痛, 不過都忍~

可以以正常身體狀態去跑步踩單車, 真係可以好enjoy 的
    我都好期待有日可以
    ching 你都要加油啊~

升級   15.45%

該用戶從未簽到

rockie ching

星期日見到你比賽, 真係"鄧"你高興

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cabane 於 2011-8-8 10:48 發表 rockie ching, 睇左你既受傷過程, 真係鄧你唔抵~  好彩你慢慢康復中, 慢慢來吧~初初康復, 要適應, 會心急都明既, 不過呢段時間耐心d吧, 依家既慢係為左將來可以更快的跑~ 以前我覺得醫生係神 ...

事隔4、5個月, 居然會有人睇番呢段陳年往事...
    再問番其他親朋戚友, 原來都有類似經歷, 果頭醫生話無得救...
    準備後事, 結果拿拿林出院睇私家醫生, 無錯病情好嚴重,
    但無咁快去住... 雖然有唔舒服, 但至少暫時仲可以行得、食得、瞓得...
    同cabane ching 情形一樣, 醫生唔知道你所有野,
    最清楚其實係自己...

cabane ching 都好叻, 一下子就可以改變意外...
    呢啲都係平時做開運動有關, 識得自然反應!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2011-8-9 15:05 發表 rockie ching星期日見到你比賽, 真係"鄧"你高興

差唔多閉關兩個月, 已經有番八九成功力, 本來無打算去比賽,
    不過見只係3K, 即管去hea 下, 點知開跑之後, 大部分人仲hea,
    所以跑咗上嚟, 跟住頭果幾個, 番到嚟位置一樣! 今次都跑得舒服,
    比自已預期好少少!

見到你影相仲開心過跑步喎!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2011-8-12 23:07 發表

差唔多閉關兩個月, 已經有番八九成功力, 本來無打算去比賽,
    不過見只係3K, 即管去hea 下, 點知開跑之後, 大部分人仲hea,
    所以跑咗上嚟, 跟住頭果幾個, 番到嚟位置一樣! 今次都跑得舒服,
    比自 ...

rockie ching 系吳系參加左 kswiss ? 我在找自己時好似見到你的照片。。!!

最近週六都無跟跑,行山或者其他時間跑,希望在tko再碰面啊。。

加油啊。。。

我近10年都吳多信西醫,有什麼感冒都去看中醫。。 有一回剛好我看的中醫沒上班,我去看西醫。吃了2個半療程的抗身素,都無退燒(1 星期),後來去看中醫,2斎好了。。  

其實也不是所有西醫都不好,有時候也要看運氣,總之,聽多點不同意見比較好。。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2011-8-13 14:19 發表 rockie ching 系吳系參加左 kswiss ? 我在找自己時好似見到你的照片。。!! 最近週六都無跟跑,行山或者其他時間跑,希望在tko再碰面啊。。 加油啊 ...

無錯, 一來路程短, 二來免費, 所以去hea 跑...
    近排好忙, 周六嚟少咗, 反而多數跑黃昏, 無咁熱!

原帖由 ericlam 於 2011-8-13 14:19 發表 我近10年都吳多信西醫,有什麼感冒都去看中醫 ...

我並唔係話西醫唔好, 只係公立醫院醫生質素參差, 全部都好後生,
    經驗好成問題... 有經驗大多自己開檔搵食...

自己年事已高, 病痛唔少, 加加埋埋睇唔少私家醫生,
    佢地全部都四、五十歲, 尤其是出名, 收得貴, 但睇症比較準,
    知道自己做緊乜!

升級   21.05%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 rockiec 於 2011-8-12 23:05 發表 事隔事隔4、5個月, 居然會有人睇番呢段陳年往事...
    再問番其他親朋戚友, 原來都有類似經歷, 果頭醫生話無得救...
    準備後事, 結果拿拿林出院睇私家醫生, 無錯病情好嚴重,
    但無咁快去住... 雖然有唔舒服, 但至少暫時仲可以行得、食得、瞓得...
    同cabane ching 情形一樣, 醫生唔知道你所有野,
    最清楚其實係自己...

cabane ching 都好叻, 一下子就可以改變意外...
    呢啲都係平時做開運動有關, 識得自然反應!

呢個post對我好重要, 提醒左我好多野, 特別係依家有傷在身~
    我知政府醫療質素有限, 不過真係唔知可以咁誇張
    所以我會多留意的

果排有keep開做運動既, 果次都真係險過挮頭~