香港長跑網  - 長跑長友

咁多心率錶, 邊隻最好?

升級   62.33%

無聊
  • 簽到天數: 27 天

睇左好多講心率錶既post, 主要品牌係Garmin同Polar, 各自有3至4個型號,
    感覺上好似Garmin內置gps好似方便好多,
    見好多ching基本上係圍繞住110, 310xt 和 405,
    請問最新型號係唔係310xt呢?
    除左體積之外, 功能方面是否310xt最出眾呢?
    110和405有咩係比310xt優勝的呢?
    除左款式之外, Polar有咩方面係比Garmin好既呢?

先多謝將會回答的ching

升級   96.75%

該用戶從未簽到

睇吓幫唔幫到你,揀最好不如揀最啱自己。
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... mp;page=1#pid858607

升級   55.79%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

小弟用咗 Polar表接近10年,之前用S210,而家用RS400。我覺得Polar可靠及耐用,跑步及分析功能多。
    未用過Garmin表,不過見佢個heart rate monitor就唔多啱。
    長條硬帶設計係十分舊,我隻S210個HRM10年前咪用咁設計,其實唔多舒服。
    而家polar新款HRM舒服得多。

升級   62.33%

無聊

我都有睇過CHING提供呢個POST,
    不過想知GARMIN依家係香港最新既係咪310XT同405CX呢?
    網上見到既410香港有冇得賣呢?

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

不如咁啦

你列出你有咩要求,
    想隻錶做到D 乜

之後先找邊隻錶適合你

升級   12%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我是用Adidas MiChoach PACER都唔錯,冇gps但有腳步sensor可量度出所步距離,步速,步頻,又不用看錶,按一個掣就自動報告你現時的跑速,心跳率,距離,步速,步頻,時間,消耗了的卡路里,勁方便
    http://www.adidas.com/hk/micoach/#GearProduct/Pacer/modgr

升級   62.33%

無聊

回復 5# 的帖子

重點係測跑速,心跳率,距離,步速,步頻,時間, gps, 最好可以set到指定時間或距離自動提示同心率上下限alarm, 跑步及行山用

升級   66.25%

奮鬥

升級   75.8%

該用戶從未簽到

我現用 Garmin 410, 易用, 405好像有一點問題! 410 是upgrade板。
    未同310XT 比較過,應該310XT 電池使用時間長D.

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 bluegene 於 2011-3-22 21:48 發表 小弟用咗 Polar表接近10年,之前用S210,而家用RS400。我覺得Polar可靠及耐用,跑步及分析功能多。未用過Garmin表,不過見佢個heart rate monitor就唔多啱。長條硬帶設計係十分舊,我隻S210個HRM10年 ...

你講呢隻?

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=15490

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 Goman 於 2011-3-23 14:35 發表 我現用 Garmin 410, 易用, 405好像有一點問題! 410 是upgrade板。未同310XT 比較過,應該310XT 電池使用時間長D.

我用緊 110
    功能太入門XD

升級   62.33%

無聊

Polar最雞肋係個gps要另外揹舊野係身, 感覺上不太方便, 尤其係跑步時, 我只帶屋企兩條key, 唔想帶咁多野...

升級   62.33%

無聊

回復 9# 的帖子

410是這個
    https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=142&pID=83274
    想請問香港有得買未呢?
    thanks

升級   75.8%

該用戶從未簽到

HK agents http://www.sw-garmin.com.hk/
    市面也有水貨,或可試在網上找

升級   96.75%

該用戶從未簽到

以我有限了解rs300係唔可以用ProTrainer 5同路徑追蹤,GPS只係響無footpod時計距離,不過佢好似只計平面距離,上落斜多例如行山時距離勁唔低估。而由於rs300果D數據去唔到ProTrainer,好似出唔到gpx檔(有錯請指正),而只有rs800cx先可以出埋kml檔用好似google earth開嚟睇。

升級   62.33%

無聊

回復 14# 的帖子

即係sportsworld已有得賣了嗎?
    但如果買水貨, 保養維修點搞呢?
    thanks

升級   62.33%

無聊

Goman兄, 請問你係買行定水貨呢? 買左幾多錢? 連心跳帶嗎?
    thanks

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-23 17:50 發表 即係sportsworld已有得賣了嗎?但如果買水貨, 保養維修點搞呢?thanks

我自己幫 sportworld 買的。
    都是同一考慮。

升級   75.8%

該用戶從未簽到

但好像有其他Ching在網上買,可能平好多

升級   62.33%

無聊

"你自己幫sportworld買"
    聽起上黎你好似在sportworld度做咁
    咁請問知唔知sportsworld 410連心跳帶做緊幾多錢港幣呢?
    thanks