香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aaroncslee
打印 上一主題 下一主題

咁多心率錶, 邊隻最好?

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

只係想補充一點,Polar嘅gps唔一定連埋嘅帶放響手臂度,佢有個夾可以好似傳呼機咁夾響任何地方,跑步我就夾響褲頭度用咗都無人知,隔住衫都OK,行山就夾響背囊。

升級   62.33%

無聊
  • 簽到天數: 27 天

我朋友有隻800, 有次跑完街, 摸腰發覺冇左個gps.....可能夾得唔好
    所以怕怕

升級   75.8%

該用戶從未簽到

Sorry, 我買了幾個月了,大約HK$3,xxx 連心跳帶, 最好打電話問他們。

升級   62.33%

無聊

Thanks~ 等我聽日打去問問先~~

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-23 18:02 發表 我朋友有隻800, 有次跑完街, 摸腰發覺冇左個gps.....可能夾得唔好所以怕怕

照計無乜可能,個夾夾實果時咬實gps嘅底部個杶位,除非係塊布太厚跟本果夾入唔到個杶位,一般跑褲同tight又唔會太厚。
    http://www.polar.com.hk/hk-zh/pr ... /G3_GPS_sensor_WIND

升級   55.79%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

里隻應該新D,我講個隻係硬膠帶一條

升級   55.79%

該用戶從未簽到

睇你都係一心想買 410 多D

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-23 17:35 發表 Polar最雞肋係個gps要另外揹舊野係身, 感覺上不太方便, 尤其係跑步時, 我只帶屋企兩條key, 唔想帶咁多野...

升級   62.33%

無聊

原帖由 bluegene 於 23-3-2011 20:10 發表 睇你都係一心想買 410 多D

本身考慮405CX同310XT, POLAR都有諗過RS800, 不過基於之前講怕多舊野在身同埋價錢......
    所以主要都係想揀GARMIN, 而有新款410, 理論上都係想揀410~

升級   62.33%

無聊

Goman兄, 請問你買既410是跟下面這條心跳帶嗎?
    1>>  https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=15490

定係

2>>  https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=10996

THANKS

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

回復 3# 的帖子

但Polar表最大的缺點是GPS是外置的, 要另外再戴一個接收器在手臂上, 每次用之前又要同手表做pairing, 比較麻煩, 同埋只可以靠綠燈或紅燈去知道又無訊號, 唔同garmin可以知道收到幾多粒衞星同埋訊號強度.

我以前都用左Polar好耐, RS400到RS800sd, 之後加左個GPS receiver G3, 覺得好煩, 所以到而家用Forerunner 405同310xt.

話時話, 其實Polar唔內置GPS, 其實係佢技術唔夠, 仰或有苦衷呢?

升級   0%

開心

原帖由 bluegene 於 2011-3-22 21:48 發表
    小弟用咗 Polar表接近10年,之前用S210,而家用RS400。我覺得Polar可靠及耐用,跑步及分析功能多。
    未用過Garmin表,不過見佢個heart rate monitor就唔多啱。
    長條硬帶設計係十分舊,我隻S210個HRM10年 ...

但Polar表最大的缺點是GPS是外置的, 要另外再戴一個接收器在手臂上, 每次用之前又要同手表做pairing, 比較麻煩, 同埋只可以靠綠燈或紅燈去知道又無訊號, 唔同garmin可以知道收到幾多粒衞星同埋訊號強度.
    我以前都用左Polar好耐, RS400到RS800sd, 之後加左個GPS receiver G3, 覺得好煩, 所以到而家用Forerunner 405同310xt.
    話時話, 其實Polar唔內置GPS, 其實係佢技術唔夠, 仰或有苦衷呢?

升級   0%

開心

原帖由 felixcat 於 2011-3-23 17:58 發表
    只係想補充一點,Polar嘅gps唔一定連埋嘅帶放響手臂度,佢有個夾可以好似傳呼機咁夾響任何地方,跑步我就夾響褲頭度用咗都無人知,隔住衫都OK,行山就夾響背囊。

但係始終唔夠Garmin一表過方便, 相信你都知道Polar G3 GPS只係用紅燈或綠燈表示有無訊號, 而Garmin係可以顯示接收到幾多粒衞星同埋訊號強度

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 32# 的帖子

每個設計都有佢嘅特性,只重要啱自己用又可以忍耐到佢嘅缺點就可以喇。

RS800CX係可以響開始監察前睇到GPS嘅經緯度同收到幾多粒衛星,不過開始咗監察就無顯示,要暫停佢先睇到。對於跑步時用我覺得可以接受,因為跑跑吓我唔會想知經緯度,真係要睇得咁仔細都應該要停低,所以暫停吓佢又無乜所謂。而訊號強弱係可以自選畫面響監察時顯示出,不過就似電話咁係幾條bar,個人覺得可以接受,反而係行山時如果要靠佢嘅經緯度響山上定位,就要出出入入比較麻煩同唔實用,所以只用嚟紀錄路徑就可以,真係用嚟定位polar就唔係咁好。

http://www.polar.fi/e_manuals/RS800CX/Polar_RS800CX_user_manual_English/ch05.html#Start_Training
    In Location** you can check your current location. The training computer will pinpoint your location using the latest GPS coordinates. Latitude and longitude are expressed in degrees and minutes. Number of satellites visible on lowest row.

http://www.polar.fi/e_manuals/RS800CX/Polar_RS800CX_user_manual_English/ch05.html#Personalize
    Information on the display (Polar G3 GPS sensor W.I.N.D. required)Speed/pace : Current speed/pace. The amount of bars above the letter G indicates the GPS signal strength

升級   55.79%

該用戶從未簽到

我其實覺得要睇隻表係記錄路徑為主,定要對應跑步的功能多D。
    我自己多數跑固地路線,距離好清楚,再加埋路上樓高山高,GPS冇乜用,真有需要的話帶埋電話。
    Garmin 做GPS receiver 為主,integrate 埋 GPS sensor 實冇難度。

原帖由 leehyalbert 於 2011-3-23 23:07 發表 但Polar表最大的缺點是GPS是外置的, 要另外再戴一個接收器在手臂上, 每次用之前又要同手表做pairing, 比較麻煩, 同埋只可以靠綠燈或紅燈去知道又無訊號, 唔同garmin可以知道收到幾多粒衞星同埋訊號強度. ...

升級   62.33%

無聊

回復 34# 的帖子

即係POLAR主要為跑步功能, GARMIN主要係記錄路徑?
    係唔係應該咁分類呢? THANKS

升級   55.79%

該用戶從未簽到

我建議你 download Polar 同 Garmin 表 manual 睇睇,會清楚邊D 功能對你最啱用,然再選擇。

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-24 00:31 發表 即係POLAR主要為跑步功能, GARMIN主要係記錄路徑?係唔係應該咁分類呢? THANKS

升級   55.79%

該用戶從未簽到

我有隻 Suunto表好多功能,但係平時好少要睇佢D特異功能。
    所以功能多,都要睇下係唔係對你好有用,所以小弟覺得
    GPS幾多粒衞星、訊號強度對跑步為主唔係咁重要,反正你
    都唔閑成日分心望住隻表

原帖由 leehyalbert 於 2011-3-23 23:13 發表 但係始終唔夠Garmin一表過方便, 相信你都知道Polar G3 GPS只係用紅燈或綠燈表示有無訊號, 而Garmin係可以顯示接收到幾多粒衞星同埋訊號強度

升級   96.8%

該用戶從未簽到

Bluegene師兄所言甚是,Germin主力係出GPS,響行山界同定位方面好有名,如果我要買部手提GPS行大山(唔計香港果啲),一定係Germin。而Polar就一向做HRM。所以視乎你想買心跳表定GPS手表。如果只用Polar跑步又唔需要紀錄路徑,就只要買個footpod就夠。又順帶一提,Polar個footpod同GPS係可以同時用,footpod用作步速�幅同距離紀錄,而GPS只係提供坐標唔計入距離。

升級   75.8%

該用戶從未簽到

我未用過 polar表,在他們website裏,HRM資料多好多,應該 polar HRM 好。

410有一樣不是很好,它沒有pacing alarm.

升級   62.33%

無聊

其實兩者各有優點缺點, 查實410同rs800整體來說是否同級呢?
    不過錢又好似差幾遠, 真係好難取捨...

garmin同polar, 在HRM上功效有冇明顯分別呢?