香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred

練跑過程:跑步人生(再接再勵)

升級   35.4%

該用戶從未簽到

gills 兄, 你既下集等到我地頸都長
我都變左長頸鹿
莫非gills 兄其實準備緊一本黃頁咁厚既下集比我地分享
好期待

升級   92.85%

該用戶從未簽到

紅紅姐 ~

有冇食消炎/止痛丸呀!  小弟相信D神油冇乜作用bor, 小心愈整愈傷呀!!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

LV CHING...講起真係無.....
睇黎真係要食, 今晚返去食返粒
但係咪普通去藥房買個d消炎藥巳經ok ?唔該曬

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-21 17:47 發表
LV CHING...講起真係無.....
睇黎真係要食, 今晚返去食返粒
但係咪普通去藥房買個d消炎藥巳經ok ?唔該曬

係呀, 小弟上次mentioned果種, 亞yungwai兄亦提及過NSAID(Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug)丸, 但切記唔好空肚食, 會"那"胃的.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ken兄未攪掂呀
今日無捽藥酒
點知一步一驚心(即係仲係痛)
行步路都就住就住

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 09:54 發表

係呀, 小弟上次mentioned果種, 亞yungwai兄亦提及過NSAID(Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug)丸, 但切記唔好空肚食, 會"那"胃的.
LV CHING, 即係普通消炎丸唔得 ? 一定係nsaid 少有用嗎 ?
想請問ching 你之前提及可以係屈人持同萬0買到
咁佢包裝係咪會註明 nsaid 這些字 ?
我怕一陣買錯, 買左人地普通消炎藥
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

同意.不過醫生都係會開消炎藥的. 如去左睇. 記住keep 住個袋, 食完未好晒,可以去藥房配. $0.5 - $1 粒到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-22 10:01 發表
紅紅ctse,
你個頭像好鬼屎型bor! 好似有個男跑手力跑個女跑手咁bor!  嘻嘻嘻. 精彩精彩!
隻腳好返未呀, 就來尋花問柳啦, take care!
瘋兄, 未好返我都會黎尋花問柳, 最多跑少d

升級   35.4%

該用戶從未簽到

多謝7兄同clerkb 兄意見
睇醫生..其實唔想..因為好似唔係好嚴重
不過, 想請問睇普通醫生巳經ok
定係一定要搵d專科睇 ?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-21 18:07 發表
LV CHING, 即係普通消炎丸唔得 ? 一定係nsaid 少有用嗎 ?
想請問ching 你之前提及可以係屈人持同萬0買到
咁佢包裝係咪會註明 nsaid 這些字 ?
我怕一陣買錯, 買左人地普通消炎藥" />hjk" />" />hjk" />

red red tse,

NSAID is the catagory of the drug,  And the drug is divided into either generic name (雜嘜牌) or brand name (名牌).  Generic is cheaper than brand.  Generic name for this pain/anti-inflammatory pill is "Ibuprofen", brand name in HK is called "Cortal"  Just ask the pharmicist at the counter and say you want Ibuprofen or something equivalent to Ibuprofen which is Cortal in HK.  Hope I am not confusing you.  No need to see doctor at this stage yet.  Take the pill first to see if it is better.  Like clerkb hing said, even you go see doctor, he/she will prescribe you the same kind of pills.

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我信你. 消炎藥好普通. 傷得多就知

我試過有d藥房吾肯開, 要我睇次醫生, 拎個袋.  跟住好易買到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 11:02 發表

red red tse,

NSAID is the catagory of the drug,  And the drug is divided into either generic name (雜嘜牌) or brand name (名牌).  Generic is cheaper than brand.  Generic name for this pain/anti-i ...
哦..真係唔該曬 lv 兄既解釋
咁我宜家明白曬啦
我今晚返學前會抽d時間先時間去買, 希望快d好返

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 08:45 發表

ctse 今天情況如何 仲有冇痛?
KEN 兄, 我食左消炎+止痛藥呀
不過仲係痛呀

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-22 18:24 發表
KEN 兄, 我食左消炎+止痛藥呀
不過仲係痛呀jgh" />jg" />

redred tse,

What kind did you buy?   Did you talk to the pharmacist at the drug store?  If no relieve then it is time to visit the doctor.