香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred

練跑過程:跑步人生(再接再勵)

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-23 10:37 發表
redred 姐 其實你係,肌肉 / 根膜 / 骨,這一樣痛  ??
如果 按摩 &摔藥酒 自己唔夠力架,叫屋企人幫幫啦...

之前我問過個做過鈇打的. 吾係要大力摔的. 源住傷左既根來順摔便可.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 10:28 發表

睇睇醫生穩陣D ﹗
唔駛掛
我覺得抖耐d應該會好返

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-23 10:37 發表
redred 姐 其實你係,肌肉 / 根膜 / 骨,這一樣痛  ??
如果 按摩 &摔藥酒 自己唔夠力架,叫屋企人幫幫啦...
7兄, 一 定唔係肌肉同骨, 所以應該係筋拉傷左

尋日個藥劑師話傷左筋好麻煩, 要休息好耐~唉
711MF 該用戶已被刪除

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:28 發表

之前我問過個做過鈇打的. 吾係要大力摔的. 源住傷左既根來順摔便可.
係咁架咩
但我之前睇鐵打, 佢都唔幫我捽
係咁易比d藥酒同放塊草藥上去,包埋就係

升級   0%

該用戶從未簽到

x2, 在佐敦有個鉄打師傅幾好, 有幾個行山朋友幫襯開, 很多年前我試過他的針灸一、兩次 (膝頭), 之後沒事了.  如想試o下, 可pm妳.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-23 12:30 發表
唔駛掛
我覺得抖耐d應該會好返

隻腳係你自己的, 自己決定啦. 不過你都要一世用佢的

升級   35.4%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 obaanc 於 2008-7-23 12:38 發表

x2, 在佐敦有個

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-23 12:38 發表

x2, 在佐敦有個鉄打師傅幾好, 有幾個行山朋友幫襯開, 很多年前我試過他的針灸一、兩次 (膝頭), 之後沒事了.  如想試o下, 可pm妳.

不過, 無論係西醫/中醫, 都係撞彩, 睇下夾唔夾.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-23 12:35 發表
係咁架咩
但我之前睇鐵打, 佢都唔幫我捽" />
係咁易比d藥酒同放塊草藥上去,包埋就係

個個師傅都吾同. 我只是亂講. 因為你有炎症, 所以佢吾幫你捽. 又可能佢懶吾幫你捽.  其實原則都有小心似 . 西醫的急救. 冷, 熱敷咁. 當你初傷時 會冷敷減輕傷勢.  事後傷勢穩定先熱敷 , 增加血液循環.  而捽藥酒都係有相似作用. 一般藥酒都有田(三)七. 佢係加速散'魚'血的

升級   35.4%

該用戶從未簽到

又出唔到字
nc 姐, 麻煩你pm 我

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:57 發表

隻腳係你自己的, 自己決定啦. 不過你都要一世用佢的
知啦..ching, 不過我之前岩岩跑個時痛得仲勁
我都係咁休息左1個月左右就無事

不過, 我都會睇情況, 多謝ching 意見

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 13:05 發表

個個師傅都吾同. 我只是亂講. 因為你有炎症, 所以佢吾幫你捽. 又可能佢懶吾幫你捽.  其實原則都有小心似 . 西醫的急救. 冷, 熱敷咁. 當你初傷時 會冷敷減輕傷勢.  事後傷勢穩定先熱敷 , 增加血液循環.  而捽藥酒 ...
似係懶唔幫我捽多d囉
不過, 個陣時,敷完鐵打係好d
但我會敏感,痕死人

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-23 11:09 發表

redred tse,

What kind did you buy?   Did you talk to the pharmacist at the drug store?  If no relieve then it is time to visit the doctor.
LV ching, 我係屈人寺同 藥劑c講左我既情況, 之後佢建議我買 "nurofen" 既止痛藥
佢有你提及既成份 " ibuprofen"

升級   0%

該用戶從未簽到

redred姐,

已pm地址.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

今日去左做gym
大約做了1hrs 左右
但腳到今天仍痛,尤奇想試跑步機時
結果,做完即睇針灸同敷藥 (試新醫師,夠細心同專業)

踏單車機 : 2次各15mins : 3.7km , 3.6km
另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左15mins
划艇機 : 10mins ,(1000m掛,唔記得單位)
跑步機 : 跑左2mins (痛..痛...痛)

希望快d好返,
腳..你要爭氣d啦

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 redred 於 2008-8-3 19:40 發表
    今日去左做gym
    大約做了1hrs 左右
    但腳到今天仍痛,尤奇想試跑步機時
    結果,做完即睇針灸同敷藥 (試新醫師,夠細心同專業)

踏單車機 : 2次各15mins : 3.7km , 3.6km
    另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左 ...

Redred,
    醒目啊!找到醫師,有沒有他的服務時間,
    pm給瘋狂跑步機嗎?因為我沒有醫師的資料.

妳的腳如何呀?
    希望妳好快康復.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-8-3 19:40 發表
    另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左 ...

也許是stepper~

願你早日康復

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-8-3 23:40 發表

Redred,
    醒目啊!找到醫師,有沒有他的服務時間,
    pm給瘋狂跑步機嗎?因為我沒有醫師的資料.

妳的腳如何呀?
    希望妳好快康復.
    叮噹姐, 我巳將醫師資料pm左比瘋兄啦
    今日會去再針多一次
    希望快d可以跑返

叮噹姐, 搵日好返一齊跑囉