香港長跑網  - 長跑長友

樓主:

力 跑步record

升級   0%

該用戶從未簽到

09/10 9:00pm
剛剛在鰂魚涌緩跑徑跑完10K, 今次試練變速跑, 一圈快加一圈慢為一組。先食四組, 頂唔順抖左三分鐘, 跟住食多四組後收工, 跑完想

10月cum數83K

升級   0%

該用戶從未簽到

12/10 8:45am
大埔樂華1/4馬拉松, 賽前預計52'~53'可完成, 但最尾用左53'21"..... 今次跑時試用脚掌落地, 可能此動作做得唔好, 跑到3K小腿好累, 跑到8K想買老抽, 最後2K要捱扳去, 時間如下:
1K- 04'32"
2k- 04'44"
3k- 04'55"
4k- 05'06"
6k- 10'11"
7k- 05'05"
8k- 05'11"
9k- 05'21"
10k- 05'35"
10.5k- 02'36"

10月cum數93K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-12 14:10 發表
12/10 8:45am
大埔樂華1/4馬拉松, 賽前預計52'~53'可完成, 但最尾用左53'21"..... 今次跑時試用脚掌落地, 可能此動作做得唔好, 跑到3K小腿好累, 跑到8K想買老抽, 最後2K要捱扳去, 時間如下:
1K- 04'32"
2k- ...

Alex兄:
如果係初初試新動作未習慣,表現唔係咁理想都好正常,未必係關動作做得唔好事。如果你覺得新動作或者訓練對自己係好既,而近期又冇你自己既目標賽事要參加,我覺得應該試多幾次再決定個效果係好定唔好,加油。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 123# 的帖子

我覺得我動作錯在脚掌落地時前掌先到地, 另到小腿肌肉味能放鬆, 是另到小腿很快疲倦起來。亦可能太在意提腿及誇步, 另到動作唔自然。等我練多幾次試真啲!

升級   0%

該用戶從未簽到

14/10 9:00pm
剛剛在鰂魚涌緩跑徑跑完10K tempo run。

10月cum數103K

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

ching 你跑既路段小弟好有興趣,幾時可相約帶跑,
    Thanks

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 grilance 於 2008-10-15 14:14 發表
    ching 你跑既路段小弟好有興趣,幾時可相約帶跑,
    Thanks

無問題, 你想在緩跑徑跑圈或跑海邊去筲箕灣來回? 我明晚大概9:00pm會落去跑, 你泥唔泥?

16/10 - 脚傷未好, 今晚休息, 明天才跑。

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-12 21:33 發表
    我覺得我動作錯在脚掌落地時前掌先到地, 另到小腿肌肉味能放鬆, 是另到小腿很快疲倦起來。亦可能太在意提腿及誇步, 另到動作唔自然。等我練多幾次試真啲!
    ALEX CHING,我之前試過錯姿勢 (前掌先落地)
    個時咁跑,因為感覺比平日快
    結果拉到小腿內側筋,傷左
    不過ching 功力深厚,練習多d,應可避免此問題

祝ching 早日康復,記得試完對新鞋分享下

升級   0%

該用戶從未簽到

隻脚行路唔痛, 但試跑幾步仍覺得痛, 都係抖多晚休息!新鞋留番聽日才試!

升級   0%

該用戶從未簽到

17/10 9:00pm
    在鰂魚涌緩跑徑跑, 頭一圈熱身都無事, 第二圈剛開始加速又脚踭痛, 特別係後蹬, 一發力及轉左彎就痛, 咁為有慢jog 5K算數!今晚試新鞋rider11, 由於脚痛, 所以只能慢jog, 未能確切試真啲對鞋。

10月cum數108K

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

咁為有慢jog 5K算數!今晚試新鞋rider11

I tried my Rider 10 on the jogging path before and found it's waste of energy because of the double cushioning.  I suggest you to wear ur Rider 11 to run on cement path instead.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-10-17 22:45 發表

I tried my Rider 10 on the jogging path before and found it's waste of energy because of the double cushioning.  I suggest you to wear ur Rider 11 to run on cement path instead.

ht ...

完全同意......

升級   0%

該用戶從未簽到

19/10 9:00am
    是日香港仔水塘盃, 賽程12K。賽道極盡挑戰性, 大段石仔路, 上落石梯, 上落斜, 樹根路段, ......真是應有盡有。由於左脚踭有傷, 所以用右脚發力, 但過了3~4K左右, 右脚掌起了果水泡, 另到我跑時左右脚都痛, 中段為有半行半跑, 直至尾3K, 過了那段泥石路才可以跑回終點, 全程用時78'。跑完今日要抖幾日比雙脚休息!

10月cum數120K

升級   1.35%

該用戶從未簽到

8月時的南區8k越野賽也是在此舉行,那段石仔泥路佔全程1/2,想起也 ,更何況alex hing有腳傷,完成已有交待...好好養傷o巴

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

好好養傷o巴
    X 2

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2008-10-19 21:34 發表
    8月時的南區8k越野賽也是在此舉行,那段石仔泥路佔全程1/2,想起也fhjfrt" />fhjfrt" /> ,更何況alex hing有腳傷,完成已有交待...好好養傷o巴hji" />hji" />
    原帖由 blurmax 於 2008-10-19 22:06 發表
       X 2
    原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-19 22:44 發表

亞力士兄, 大家目標在於渣打全馬, 不容有失, 請好好安養吧!

Thank you all! I will rest for few days until EOW

升級   0%

該用戶從未簽到

24/10 9:00pm
    因左脚脚踭痛休息了5日, 今日脚痕便出街跑。由太古跑到小西灣運動場來回, 單程6.5K, 來回13K。路線如下﹕

鰂魚涌海濱公園 - 筲箕灣明華大厦 - 柴灣道 - 樂民道 - 落樓梯(張振興傍邊) - 順泰道 - 永泰道 - 嘉業街 - 新業街 - 小西灣道 - 小西灣運動場
    初頭2K脚踭仍然痛, 唔知點解但跑下跑下就無咁痛? 唔理喇, 都休咗咁多日!
    去程38'36"
    回程37'20"

10月cum數133K

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 138# 的帖子

此路線o吾錯wor,要試試la。
    另外,介紹一條短d給alex hing -側魚涌海濱公園 - 筲箕灣明華大ha - Chai Wan Road - Li U Mun渡假村閘口,單程約4k。