香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿火
打印 上一主題 下一主題

書籍介紹:「跑步,該怎麼跑?」

升級   1.58%

該用戶從未簽到

我睇到六十幾頁了..佢是否教緊前掌落地? 不太了解 =.=

升級   79.4%

該用戶從未簽到

升級   67.37%

該用戶從未簽到

POSE Method of Running 1Hour Video

連線速度奇慢,但可以用RealPlayer下載回來才看。

http://video.yandex.ru/users/vaelunin88/view/16/

升級   67.37%

該用戶從未簽到

網上資源&跳繩

除了書本外,網上的資源其實都非常豐富,作者官方網頁(Posetech)的免費資訊真是多到……比看書更花時間……

未買到書的朋友,可以先看看這些:
1. Pose running technique: a beginner’s guide
http://www.posetech.com/library/pp-SIB-0001.html

2. BEGINNERS GUIDE TO LEARNING the POSE METHOD® of RUNNING
http://www.posetech.com/training/guide/

3. POSE-FALL-PULL CONCEPT
http://www.posetech.com/training/archives/000157.html

我自己也是初嘗試Pose Method,近一個星期跑少了很多,轉練基本功,主要就是做Drills(最基本的幾個小訓練)、跳繩和赤腳跑,盡可能去感覺Pose Method的肌肉運用和動作重點。之前跑完半馬或平日練跑都很少有小腿痛,最多大腿會有酸軟感,但轉練這些基本功後卻開始有小腿痛,我想這明顯是以前跑步時所運用的肌肉不同吧,而且小腿和腳掌的肌力還有待鍛鍊……

個人也很認同跳繩的作用,一來可以鍛鍊腳力,二來不用太擔心做錯姿勢。跳繩和赤腳跑一樣,很自然就會用前腳掌觸地,不太會腳趾掂地跳,也不會腳跟先觸地,只要不用太著意抬起腳跟,姿勢不會錯得很遠。有了跳繩時的感覺,做小訓練的動作、感覺也較容易掌握,此外,跳繩和小訓練還可以一起做,好讓小訓練的姿勢更容易掌握。

有關跳繩練習的連結:
1. JUMPING WITH ROPE - BEST EXERCISE FOR YOUR FEET!(我喜歡作者利用Boxing做解說例子)
http://www.posetech.com/training/archives/000487.html

2. Jump Rope Exercises with Debbie Savage - Pose Jump Rope Drills
http://www.youtube.com/watch?v=jHZZEdSdnOQ&feature=autoshare

升級   75.8%

該用戶從未簽到

Thanks 師兄,好介紹

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 thinkeridd 於 2011-5-9 01:24 發表 連線速度奇慢,但可以用RealPlayer下載回來才看。http://video.yandex.ru/users/vaelunin88/view/16/

多謝分享, 呢個video好正

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 thinkeridd 於 2011-5-9 01:24 發表
連線速度奇慢,但可以用RealPlayer下載回來才看。

http://video.yandex.ru/users/vaelunin88/view/16/

請問可以如何下載呢?

升級   29.33%

該用戶從未簽到

看到跑者的彈力,相信只有將跑的動力,進入忘形的境界才能做得到。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 owen8000 於 2011-5-9 22:38 發表 請問可以如何下載呢?

1. Install RealPlayer 11
2. Tools > Preferences
3. Select Downloads & Recordings on the left listbox
4. Check Enable Web Downloading and Recordings
5. Apply changes and Restart RealPlayer
6. Open the webpage using the RealPlayer
7. Play the Video and mouseover  the Video Area

A "Download this Video" should appear in the top right corner of the video area

升級   98.9%

該用戶從未簽到

downloaded thank you^^

升級   40%

該用戶從未簽到

有無師兄可以引證一下呢個姿勢跑法係唔係work ?係唔係都係慳力左或快左?
試過幾個圈後, 感覺上膝頭受力, 跑完膝頭好薑硬
步頻增加左, 心跳都高左
我係唔係用錯左方法?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

我都試緊, 都覺得有慳力咗, 同埋跑得順咗
    但受力位就由膝頭轉咗去足踝, 可能係我未完全跑岩或足踝唔夠強啦>.<
    心跳就冇咩分別

試過用黎操山, 用HK100頭50K黎試
    落斜靚山路 (西灣山落西灣) -- 慳力好爽
    多石平路 (黃石去海下頭段) -- 落腳不能放鬆, 太多石, 要搵腳位, 放鬆好危險...
    靚平山路 (黃石去海下尾段) -- 與落斜一樣好走慳力

但我跑山路提腿都冇跑石屎路咁高, 始終山路易洗腳....

升級   62.33%

無聊
  • 簽到天數: 27 天

重未買到本書, 請問師兄們在哪裡搵到本書呢? thanks

升級   1.58%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-5-12 19:02 發表
    重未買到本書, 請問師兄們在哪裡搵到本書呢? thanks

佐敦道商務印2/f

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我都試左近一個月, 都仲係學到一半半, 感覺如下
    - 好似慳力左 (走同一個時間, 走起來對腳輕鬆左)
    - 膝蓋因為S型著地, 無以前咁受壓, 或唔覺受壓
    - 步頻快左, 好快無氣咁, 應該係心跳快左, 又或者係天氣熱吧

如果真係要試Pose Method, 最好比的耐性, 做好基本功(Drill)
    - 認識姿勢 (Pose)
    - 認識腳掌落地點 (Ball of foot)
    - 認識垂直提腿
    - 認識利用重力

升級   40%

該用戶從未簽到

我從網上看了不少資料, pose 等跑姿著眼於效率及減少受傷,
    暫時得出的結論為, pose 等跑姿對於以跑步為健康運動的跑友們是適用的,
    我的個人想法如跑友著眼速度競技, 就未必太合用
    網上找到這個比較不同跑法的表, 比較 pose, chi, evolution 等這幾種不同的跑法
    列出不少共通點, 如前傾, 落腳點, 短步跨, 高步頻等, 大家可以比較一下

http://www.danmozell.com/running/Run_Training_Comparison.htm

升級   92.33%

該用戶從未簽到

Very good video!  Thanks for sharing!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我很認同 Tommyleung c hing 的意見

> 步頻快左, 好快無氣咁, 應該係心跳快左, 又或者係天氣熱吧

> 如果真係要試Pose Method, 最好比的耐性, 做好基本功(Drill) - 認識姿勢 (Pose) - 認識腳掌落地點 (Ball of foot) - 認識垂直提腿 b

Ball of foot 落地我做得到,
    但垂直提腿我未能掌握, 我不知道是否做到,
    書中常強調要用大腿後的肌肉發力提腿, 但我提腿時感覺不到是在用那部分的肌肉發力, 是否要注意不要向前提腿(用大腿前的肌肉 ?), 好似步操時的動作便可以了 ?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tkorunner 於 2011-5-13 18:36 發表 我很認同 Tommyleung c hing 的意見 > 步頻快左, 好快無氣咁, 應該係心跳快左, 又或者係天氣熱吧  > 如果真係要試Pose Method, 最好比的耐性, 做好基本功(Drill) - 認識姿勢 (Pose) - 認識腳掌落地點 (Ball  ...

呢個我都未掌握到, 但當你做Running/Forward Lunge時, 你又好自然腳踝會上PatPat到,
    呢個係video入面都有講, 係最易令你學識垂直提腿既方法, 不過我分開做單腳時無問題, 一齊
    時就.....

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2011-5-9 23:10 發表

1. Install RealPlayer 11
    2. Tools > Preferences
    3. Select Downloads & Recordings on the left listbox
    4. Check Enable Web Downloading and Recordings
    5. Apply changes and Restart RealPlayer
    6. Op ...

got it.  Thanks ching.