香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

要換鞋,徵意見

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-22 10:27 發表
其實rider 的 , 另外選擇 我覺得可試 aero , 保護減左d(相對rider ) , 不過 輕幾多 的 可以試試. 或再進一級的Idaten

rider(310g) > aero(240g) >  idaten (200g)  (以重量計)  主要設計好似都係類似的 ...

我自己著過兩對aero,其實都唔錯
正如b兄所講,佢輕過rider,都係一對唔錯既慢跑鞋

lv兄講既老虎鞋,香港好少同好貴,kayano買成$8xx以上,有d成千
未必適合叮噹姐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:31 發表

sun威都闆都叫小弟買對 aero 試試﹗等小弟減到140後,就會入一對。

如果係, 你試著Idaten先. 我覺得好d ,咬地. 遇到平野就好買. 我見過最平 350到(米當訓練鞋著)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

haha , idaten 仲美呀 !

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

呀, 跑會有個叫亞基 , 佢岩岩買左 idaten , 你可睇下.

另外個叫亞源, 佢好似著 aero 的

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-21 18:36 發表
lv兄講既老虎鞋,香港好少同好貴,kayano買成$8xx以上,有d成千
未必適合叮噹姐

哇! 搶錢law! 小弟對Kayano 12 (two years old model)都係$75USD減價買的.  鞋身比other Asics narrow小小, 但跑起黎真係好似個脚錚裝咗彈弓咁! .  一分錢一分貨. 依家等緊Kayano 14年尾on sale才入貨.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:54 發表

等小弟返港留意吓先﹗ 只拍老闆話沒有我的尺碼﹗" />

算啦,我建議ken兄最多去到aero
因為某個程度上idatan開始似lightsurd,應該唔係你杯茶啦
但idatan既顏色的確係最多最fancy

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 11:16 發表

哇! 搶錢law! 小弟對Kayano 12 (two years old model)都係$75USD減買的.  但跑起黎好似個脚錚裝咗彈弓咁!

最唔開心係賣到咁貴都係「中國」製
就算最新既nimibus10,我係香港見既都係國貨

所以lv兄你地好幸福,鞋款多,質素好,價錢平均比較平

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 11:17 發表

CHING 後日小弟昅昅﹗另外閣下後日來不來?

梗係吾來, 成三十度呀, 依家休息下好過啦. 迎奧運, 中國加油

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-22 11:18 發表

算啦,我建議ken兄最多去到aero
因為某個程度上idatan開始似lightsurd,應該唔係你杯茶啦
但idatan既顏色的確係最多最fancy

um .... 真係要佢試試先知.   以我覺得 lightscud, spacer, subthree, idaten, aero  保護性相差不太大, 他們的腳'爭'都有一定的厚度的. (當然aero 真係最多). 我都係以保護性來作首要. 健康為首的. 吾會胡亂叫佢買的. 亦吾想叫佢買貴野. 而佢都有能力分的. 你睇平時處理網上d 事就知. 我只想比d 岩佢範圍既鞋試作比賽(可能會盡d , 不過次數不會多)同interval (運動場) 用而已. 長課可用回rider 麻,    亦冇叫佢立即買. 試岩先, 再見平, 先出手. 當然最終決定係佢.

以咬地計 (lightscud > spacer ) > (subthree = idaten 估計) > aero. 不過佢地與 ekiden 差好遠以保護性來計

我只著過 lightscud , spacer , subthree , 不過最愛spacer .

升級   35.4%

該用戶從未簽到

各ching ,睇左咁多頁, 同睇埋網頁(日文唔曉睇喎)
都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

wave ekiden : ching 所講就輕身, 避震差只係合適比賽著
rider : 保護性夠
aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都比較平均

因為下個月左右, 我都要買對跑鞋
我成日睇美記個d, 但點分咩打咩 ?唔通下下問sales ?
其實佢對鞋點可以一睇就知 ? 請各位賜教

升級   0%

該用戶從未簽到

some of the sales are very pro (e.g. such as sales of Athletics Natxxx). Ask them and some of them can provide their advise to you

升級   78.75%

該用戶從未簽到

um .... 真係要佢試試先知.   以我覺得 lightscud, spacer, subthree, idaten, aero  保護性相差不太大, 他們的腳'爭'都有一定的厚度的. (當然aero 真係最多). 我都係以保護性來作首要. 健康為首的. 吾會胡亂叫佢買的. 亦吾想叫佢買貴野. 而佢都有能力分的. 你睇平時處理網上d 事就知. 我只想比d 岩佢範圍既鞋試作比賽(可能會盡d , 不過次數不會多)同interval (運動場) 用而已. 長課可用回rider 麻,    亦冇叫佢立即買. 試岩先, 再見平, 先出手. 當然最終決定係佢.

以咬地計 (lightscud > spacer ) > (subthree = idaten 估計) > aero. 不過佢地與 ekiden 差好遠以保護性來計

我只著過 lightscud , spacer , subthree , 不過最愛spacer

b兄所言甚是,我呢d跑步初哥無謂多言

都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

wave ekiden : ching 所講就輕身, 避震差只係合適比賽著
aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都比較平均

因為下個月左右, 我都要買對跑鞋
我成日睇美記個d, 但點分咩打咩 ?唔通下下問sales ?
其實佢對鞋點可以一睇就知 ? 請各位賜教

其實鞋係貼身既野,你睇我地講既野
一個話呢隻鞋好,一個話o個隻鞋好,咁即係隻隻好?
咁當然唔會

其實最好係有個教練跟你
因為佢最知你既身型、你練既野程度,咁樣佢建議你買既鞋就比較中肯一d
但就係因為好多人都無教練

個個買鞋都係問下問下,永遠都係要trial and error
一定係要著過先知
呢個係個人經驗

升級   0%

該用戶從未簽到

>b兄所言甚是,我呢d跑步初哥無謂多言
吾係. 我由吾係d 咩專家, 我只係講自己既立場 . 比意見 我覺得冇問題. 何況我都吾係著過好幾多鞋. 亦有紙上談兵的 (我未著過aero同 identan,只係拎過上手.  ) 都想交流d 睇法.  反而你太言重 , 你覺得我認為你多言. 我冇反對aero.  

好似 之前係另一處, 見到 gills 講 lightscud 既睇法, 佢覺得斜路吾好, 可能由於鞋底硬. 我冇留意到, 所以我都會注意下係吾係 ? 不過理論後, 我認同佢既講法

>個個買鞋都係問下問下,永遠都係要trial and error
>一定係要著過先知
>呢個係個人經驗

絕對同意. 初入鞋店, 我覺得太多鞋. 真係冇從入手. 之前我有提過kenneth 試下  spacer . 點知冇留意到會有冇鞋號既情況. 所以米講多兩款.  總知試到岩先好買.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-22 13:18 發表
都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都 ...

我好少比意見d吾未見過既人. 因為未同你跑過. 吾知你買來有咩目的. 所以我都吾想同比吾到意見的 . 而 網頁主要目的係答係點解分咁多款. 只可講 ekiden 絕對吾岩大部分人.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

叮噹、redred姐,其實你地買鞋如果唔放心唔知點,你地不如搵人同你一齊去買啦
兩位屯門人,大把師兄可以幫到你,kenneth兄係屯門買美記仲有人肉七折

諗諗佢