香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stunyap

對立?

升級   51.05%

該用戶從未簽到

唔想講但係忍唔住講,因為一講就得罪好多跑民。

單車友和跑民既衝突之所以惡化到今時今日水火不容,好大程度上係跑民的不自律,我見好多較理性和溫和既單車友討論跑民跑單車徑時,都曾經多次表示唔介意跑民跑單車徑,只要佢地肯靠邊跑唔好太過防礙佢地,但跑民試試撫心自問自己如何跑單車徑。

我看見某長跑跑會跑民跑單車徑時真係有靠邊跑,但亦看見另一班跑民成班平排霸晒成條單車徑跑,如果你係單車友,你會點睇呢一班跑民?你會點睇自己?如果你作為一個行人,突然見一大班單車友係行人路橫衝直撞霸晒大半條行人路踩你又會有乜感覺?你會唔會滿腔怒火無法宣洩向有關方面投訴?

有人問點解單車友要針對跑步比賽,我相信佢地係要懲罰果一班平排霸晒成條單車徑跑步既跑民,平時佢地咁跑冇辦法可以阻止,點阻止?就算報警亦無補於事,因為打完電話佢地都跑了去另一處,佢地唯一可以宣洩怒火既係當有跑步比賽申請時諸多阻撓,阻撓跑步比賽某程度上係一種報復,當然維護自身利益也是重要一環。另外近來雙橋突然有班單車友刻意平排擺放單車阻塞緩跑徑,亦有單車友我刻意踩沙田馬場外緩跑徑,這些都是報復自私跑民既行為。

單車徑也好康體徑也好,只要還有一大班跑民漠視其它路面使用者以不負責任態度跑步,我唔認為衝突事件可以解決,我亦唔認為跑步比賽舉辦問題可以輕易化解,早前還有人講必達比賽可以如期進行,但現在也因為未能趕及達到要求而要取消。

權利和義務兩者缺一不可,空談權利卻漠視作為跑民使用道路既義務和責任,嚴重影響普羅大眾支持跑民爭取自身利益。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 runrun 於 2011-4-7 19:25 發表 忍無可忍、不吐不快! 我正正在這問題上想表達一些實況,我最近開始復跑,多數在馬鞍山海濱長廊內的緩跑徑跑,要走進緩跑徑,必先要橫過單車徑,但每次穿過時( 我已經是在正確的出口、政府已經在單車徑內裝 ...

今晚又再在馬鞍山海濱長廊內的緩跑徑跑, 見到有小孩子及孩子的媽媽在緩跑徑內踏單車, 我截停她們表示如在緩跑徑內踏單車是違法的, 小孩媽媽很不好意思地表示她是知道的, 但因為她們踏得慢, 其他單車徑內的單車快得利害, 她們很害怕, 不敢在單車徑內踏單車, 這真是一個嚴重的問題急需解決, 現時馬鞍山及沙田一帶的單車徑已經被一撮單車友霸了作為爆車之用, 不單跑友不能用, 連其他以踏單車作為逍閒之人士亦被逼為了自身安全而避用, 相信單車徑實在需要設立車速限制, 以保障其他使用者之安全。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 runrun 於 2011-4-8 01:59 發表

今晚又再在馬鞍山海濱長廊內的緩跑徑跑, 見到有小孩子及孩子的媽媽在緩跑徑內踏單車, 我截停她們表示如在緩跑徑內踏單車是違法的, 小孩媽媽很不好意思地表示她是知道的, 但因為她們踏得慢, 其他單車徑內的單車快 ...

runrun ctse,好似你咁講法既話,沙田區恐怕以後都唔可以搞長跑比賽
    就算短期內有D比賽搞得成都好,我都唔會報
    因我唔敢擔保有冇D好偏激既單車友會唔會係度又搞搞震

*如果情況再嚴重D既,你地係未來十年見到夢璃跑沙田區舉行既長跑比賽機會率肯定係0 %
    幸好我係住東九龍既,果度係冇單車徑既,我鍾意係行人路點跑D單車友都冇我乎,因為佢地係果邊踏單車一定要係馬路

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

相信單車徑實在需要設立車速限制, 以保障其他使用者之安全。

Totally agree - Speed cycling should be conducted on highways

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 LL3578 於 2011-4-8 02:41 發表

runrun ctse,好似你咁講法既話,沙田區恐怕以後都唔可以搞長跑比賽
    就算短期內有D比賽搞得成都好,我都唔會報
    因我唔敢擔保有冇D好偏激既單車友會唔會係度又搞搞震

*如果情況再嚴重D既,你地係未來十年見到夢 ...

夢璃,香港是法治之區,你要相信我地既香港警察!

升級   1.5%

該用戶從未簽到

就是了,還有其他應該改進,討論的不做,卻去搞對立...