香港長跑網  - 長跑長友

唉...練跑練到好迷茫.....

升級   82.33%

該用戶從未簽到

以前用腳跟落地就跑到膝痛,跟住諗住睇書學用腳掌,但又跑到2隻腳都脛骨內側痛,仲好耐都唔好0個隻.....而家真係進退兩難,究竟邊隻跑法先0岩我.....

升級   95.26%

該用戶從未簽到

你係點樣學 腳掌 落地? 只係自己試,定係有睇書,或者跟其他師兄練?

升級   82.33%

該用戶從未簽到

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-4-6 00:51 發表

睇書囉~

初學前腳掌落地,小腿會有適應期,初初會有少少酸痛 ...

最好搵個教練跟下 ... 如果你係住大西北區,可以搵 黃sir.  又或者你去所住區的跑步分區問下。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-4-5 22:06 發表
以前用腳跟落地就跑到膝痛,跟住諗住睇書學用腳掌,但又跑到2隻腳都脛骨內側痛,仲好耐都唔好0個隻.....而家真係進退兩難,究竟邊隻跑法先0岩我.....

CHing,可唔可以講下點練?
用腳掌:
例如一星期練幾耐,幾次,幾快?
平常有沒有做一些輔助的練習?
用腳跟:

問這些是要知道Ching以前的練習是如何,腳掌跑的練習又是如何,作比較.

多d資料,大家又研究下

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 owen8000 於 2011-4-6 01:03 發表

初學前腳掌落地,小腿會有適應期,初初會有少少酸痛 ...

最好搵個教練跟下 ... 如果你係住大西北區,可以搵 黃sir.  又或者你去所住區的跑步分區問下。

我0個隻唔係肌肉酸痛,而係脛骨痛;初時用前掌跑只係腳肚酸痛,後來腳肚好快就冇事,但就換來日益嚴重既脛骨痛....

教練方面就算啦,邊有錢....

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-4-6 02:15 發表

CHing,可唔可以講下點練?
用腳掌:
平常有沒有做一些輔助的練習?
用腳跟:

問這些是要知道Ching以前的練習是如何,腳掌跑的練習又是 ...

而家隔日練跑囉,每次慢速(5:30-6:00/k)跑8k到(已比以前跑少左好多)

我其實上練跑渣打全馬都係用腳跟跑,0個時操左好多長課都冇膝痛既問題,但後來渣馬完左後偷懶,有成個幾2個月都冇乜練跑,跑返後就開始出現膝痛問題.....
跟住比我睇到本三鐵書,話用腳前掌跑可以避免膝痛同跑得更有效率,之後就開始嘗試轉變,而家就變成咁囉.....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-4-8 00:40 發表

而家隔日練跑囉,每次慢速(5:30-6:00/k)跑8k到(已比以前跑少左好多)

我其實上練跑渣打全馬都係用腳跟跑,0個時操左好多長課都冇膝痛既問題,但後來渣馬完左後偷懶,有成個幾2個月都冇乜練跑,跑返後就開始出現膝痛問 ...

CHing,

咪住,ching既膝痛,會唔會係ITB?
即是膝外則痛.

你8K都用前掌?可能急了少少.
或者可以8K內有2~3K用前掌,慢慢加上去.
循序漸進比較穩陣d.

可以參考下面段片,平時做下鍛鍊小腿及腳底.
http://www.youtube.com/watch?v=787hU5R79JY&feature=relmfu
我都係搵到冇耐,而家睡前都有做.
不過,哩兩晚訓覺都有小腿抽根
可能沒做cool down掛

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-4-8 10:59 發表

CHing,

咪住,ching既膝痛,會唔會係ITB?
即是膝外則痛.

你8K都用前掌?可能急了少少.
或者可以8K內有2~3K用前掌,慢慢加上去.
循序漸進比較穩陣d.

可以參考下面段片,平時做下鍛鍊小腿及腳底. ...

好,試下先,唔該哂~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-4-5 22:06 發表 以前用腳跟落地就跑到膝痛,跟住諗住睇書學用腳掌,但又跑到2隻腳都脛骨內側痛,仲好耐都唔好0個隻.....而家真係進退兩難,究竟邊隻跑法先0岩我.....

kofelix 兄:

唔可以咁快就下定論,除左跑姿之外,亦可能存在幾個因素:
1. 跑前warm up要做足,跑後cool down要做足。(呢度講緊係"拉筋“讓身體進入ready狀態減少運動時受傷嘅機會!)
2. 合適跑步Gears。(了解自己屬於邊類腳型再配挑選合適嘅跑鞋 e.g. 高足弓、低足弓、扁平足,同埋了解跑鞋嘅壽命!)
3. 跑步嘅份量/里數。(因為如果短時間太快提升份量/里數都會有機會受傷!)

現階段,我建議你休息 (休息是為了走更長的路!) 或尋求運動醫學上專業意見,同時培養跑步嘅樂趣。一下子轉換跑姿或忽略以上幾點,身體就會誠實地告訴你是否承受得到,慢慢續步續步嚟調節,長跑長有!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我都係前掌落,可能試過同你類似情況,當時前進兄教我按一個穴位,現在冇咩問題lu

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-4-8 12:37 發表
    我都係前掌落,可能試過同你類似情況,當時前進兄教我按一個穴位,現在冇咩問題lu

Ching,

唔好咁啦,講d唔講d
    咩穴位呢?
    最好有圖啦

唔該師兄先

升級   4.67%

該用戶從未簽到

C-hing, 相信唔係話書本上講前掌落地先好而去跟,每個人都有自己跑姿,要改跑姿唔係一步就可到位...中間可能仲要d手段,如高抬腿,跨腿練習等,以改善及習慣前掌觸地用力模式;如果你多年都係腳跟落地,突然刻意咁改,身體相信會投訴。。。

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-4-8 00:30 發表

我0個隻唔係肌肉酸痛,而係脛骨痛;初時用前掌跑只係腳肚酸痛,後來腳肚好快就冇事,但就換來日益嚴重既脛骨痛....

教練方面就算啦,邊有錢....

以我既理解,但一班 ching/ctse 一齊練,其中有位大 ching 叫師父,係唔使錢既。

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-4-8 00:40 發表

我其實上練跑渣打全馬都係用腳跟跑,0個時操左好多長課都冇膝痛既問題,但後來渣馬完左後偷懶,有成個幾2個月都冇乜練跑,跑返後就開始出現膝痛問題.....
    跟住比我睇到本三鐵書,話用腳前掌跑可以避免膝痛同跑得更有效率,之後就開始嘗試轉變,而家就變成咁囉.....

登錄/註冊後可看大圖

徐國峰寫的三鐵入門書?  如係呢一本,佢寫得係好簡單既,我覺得你都係買本專講 Post Method of Running 的書較好,其中有好多準備功夫要做。都有中文版,岩岩好係 徐國峰 翻譯。

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-4-8 11:45 發表

kofelix 兄:

唔可以咁快就下定論,除左跑姿之外,亦可能存在幾個因素:
    1. 跑前warm up要做足,跑後cool down要做足。(呢度講緊係"拉筋“讓身體進入ready狀態減少運動時受傷

短暫的休息是為了走更遠的路。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 wong.siufu 於 2011-4-8 15:30 發表

Ching,

唔好咁啦,講d唔講d
    咩穴位呢?
    最好有圖啦

唔該師兄先
    我都唔知點講....過幾日回港後試下講

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 owen8000 於 2011-4-8 16:34 發表

徐國峰寫的三鐵入門書?  如係呢一本,佢寫得係好簡單既,我覺得你都係買本專講 Post Method of Running 的書較好,其中有好多準備功夫要做。都有中文版,岩岩好係 徐國峰 翻譯。
    就係徐國峰0個本~
    我搵下你講0個本書先,THX~