香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Polar vs Timex vs Casio

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我之前有一隻Timex 錶, 可惜換電後入水, 玩完了. 我現在想買另一隻, 但不知道上述那個牌子比較好?不知各ching ctse有何高見 ? 小弟感激萬分!!
+1 0
上一篇︰2009 Tokyo Marathon下一篇︰數圈方法收集

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我附近沒有運動埸, 所以很少沖圈. 但我想隻錶有量度心跳的功能!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

How about this one?
http://www.casio-europe.com/euro/watch/sports/chr-200-1ver/

P.S. I hadn't used this watch before

升級   92.85%

該用戶從未簽到

kopo hing,

It all depends on how much $$ are you willing to spend?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.32%

該用戶從未簽到

cheap人強烈推介

登錄/註冊後可看大圖

http://www.casio-europe.com/euro/watch/collection/w-752-1avef/
經濟型約>hk$200左右
有60lap計時

升級   0%

該用戶從未簽到

葵芳 $180 有

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

千萬不要買casio chr-100 or 200, 因為啲按鈕超難按,仲好易壞。但STR101就不錯,按鈕易按,而且都算平 (約$300)。

另外,ching們知唔知邊到多timex 跑步表賣?我都想試下timex好唔好用,謝謝!

升級   50%

該用戶從未簽到

casio STR101 係無測心跳功能。

升級   94.33%

該用戶從未簽到

試吓呢隻HK440-
[localimg=399,300]1[/localimg]

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

試吓呢隻HK440-
??? 好似見唔到個link。

升級   94.33%

該用戶從未簽到

試吓呢隻

唔好意思,新手喺咁,再來一次,HK$440-

登錄/註冊後可看大圖

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-7-22 21:39 發表
千萬不要買casio chr-100 or 200, 因為啲按鈕超難按,仲好易壞。但STR101就不錯,按鈕易按,而且都算平 (約$300)。

另外,ching們知唔知邊到多timex 跑步表賣?我都想試下timex好唔好用,謝謝!

多謝ching指導, 可惜我已太快買了Casio CHR-200 (HKD598).  正如ching所指, 按鈕超難按, 易唔易壞仲未知 . 按鈕的時間長短會令跳入其他指令. 不過, 我昨晚試過它量心跳的速度及準確度比TIMEX好得多. 我決定買的原因之一是它比TIMEX便宜. 我家住粉嶺, 附近商場有一錶舖有較多TIMEX手錶, 不過我覺得上次隻不好用, 所以試D新牌子, 我也想找POLAR, 但很多店舖都沒有或者款式太舊.
希望可以慢慢習慣啦!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2008-7-23 09:45 發表
唔好意思,新手喺咁,再來一次,HK$440-

登錄/註冊後可看大圖

呢隻錶好似幾好! 唔知邊度可以買到, 萬一我隻CHR-200如烏ching所不幸言中, 我都有所準備!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

我跑步咁耐都係用timex,貪佢輕便而且有100 lap memory,夠我interval用,有時懶得滯成個星期唔update都仲夠位用…
不過唯一問題係佢條錶帶比較易爛,不過都一年過外先爛﹙成日浸汗嘛﹚

不過上次去日本見到隻精工 super runners,貪得意買黎玩,外形同function都唔錯!

http://www.rakuten.co.jp/blessyou/283370/834891/

升級   0%

該用戶從未簽到

成萬幾Yen買黎玩吓? 上年去日本攞上手玩過, 功能十分齊全, 款都唔錯, 唯一可撣係價性比唔高, 因為真係幾貴.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-7-22 17:54 發表

呢隻錶好似幾好! 唔知邊度可以買到, 萬一我隻CHR-200如烏ching所不幸言中, 我都有所準備!!

小弟上個月買咗隻but different colour!  black with silver numbers
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1430&extra=page%3D1
please refer to post #13