香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kopo1128

Polar vs Timex vs Casio

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

哈哈…個「玩」字當然唔係真,o個陣見自己隻timex就黎夠鐘所以都一路搵緊隻岩o既黎代替…

呢隻精工唯一唔好處係佢memory無記低d record係幾時入o既…有時跑完好多次先入record就真係考記性喇…

呢樣timex真係做得好dd…不過上timex o個網好似唔見晒d 100lap memory o既 ironman…我走一次interval都用40laps (e.g. 200m + 200m x 20喇…真係唔係好夠用…

升級   46.32%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

clerkb
可否pm小弟明細地址呢?謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

葵涌廣場2/F

吾記店名. 近地鐵站果邊. 地下間都有得買, 不過好似貴 $20

升級   0%

該用戶從未簽到

我都係用依款. d 鍵細 , 所以難按. 隻錶就覺得吾易難. 有次pk 得幾勁. 跰下隻位 同手. 隻手跰傷, 錶只係花左d . 不過佢既錶帶就壞過一次, 換過條

同埋覺得心跳錶 度 心跳 只可當玩具. 不太準.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 14:13 發表

小弟的手錶都有量心跳工能,但小弟咁耐都未用過,因為佩帶心跳帶時,有呼吸因難的感覺。而有些是不須心跳帶的,但又據聞不準確。

我只用過平價 polar 同 依隻. 兩只都差不多 (吾準) ,  我不會快跑時用. 因為你的原因. 反而 長課先用. 費事起步時跑得太快

升級   2.11%

該用戶從未簽到

POLAR 唔準???, 理應不會吧~~你條心跳帶有冇濕水先帶啊 ^^?

升級   0%

該用戶從未簽到

有濕 , 當然知啦. 我都睇過d 跑步web, 有個成績吾差既instructor 都咁講" 玩具來". 之後自己留意下. 結論真係玩具來

相反(陰謀d想), 如果真係米好發,  一千, 幾百就可準確做到依d野.

另外, 當時 , 我係兩條帶, 兩隻錶一齊帶的. polar 既 refresh rate 係密d . 不過都係一樣吾準. 因為試過幾次慢jog 2 , 3 km 心跳可20X(心想, 如果跑 3

分幾, 米可穿300下, 可能係世界紀錄) , 真勁. 之後加少少 (5min/ km) 又跌左.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

我都有隻poler錶,而家都好少用個心跳帶

佢個menu都有話,如果附近都有人用,個數據可能唔準
微波野,當然唔可以盡信
心跳個數據當參考咪算囉

最好當然係係lab做test啦

升級   49.45%

該用戶從未簽到

更正!! 我買咗"口個"隻係CHR-100唔係CHR-200. 我試過量度心跳, 比以前的TIMEX準很多. 以前跑不到1KM, 我的心跳已過200, 之後又突然回落到160, 然後徘徊於160-180間,現在的CHR-100的心跳讀數較穩定, 較接近正常心跳範圍. 此外, 這錶亦可根據輸入數據來計算卡路里的消耗, 幾得意. 不過, D製真是很難按. 同條錶帶較短, 成日甩出來.

升級   2.11%

該用戶從未簽到

我個隻polar rs200, 都幾準~~

升級   94.33%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

揾個相熟錶行問代理攞。

升級   50%

該用戶從未簽到

講開 casio chr-100,都唔明點解啲按鈕這么難控制,搞到經常清除唔到的記憶,真係衰錶一隻,要將它放到雪房雪藏!

升級   0%

該用戶從未簽到

按多d 個鈕 會好按好多

升級   42.63%

該用戶從未簽到

In my team people usually use timex with dual interval timer.  I use my hiking watch so I don't know anything about timex =P