香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: lazioman
打印 上一主題 下一主題

跑左1個月,減左13磅

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

緊係唔係一次過減食量喇,係慢慢養成習慣...我得你都得架,飲水都係一個辦法,不過我無咁做過囉..!!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我肯定重誇, 9月9日去驗身, 膽固醇 8.3 超高, 其他三甘油脂酸, 尿酸等等都超高, 9月20日睇完報告後, 9月23日開始跑步, 頭40日未停過, 之後腳痛就停左八天, 跟住就KEEP住一星期跑六天, 最初果十天八天只能跑3.2公里, 時間28分鐘左右, 跟住二星期期快左D, 時間去到 20 分鐘左右, 之後果20日分別跑 5.2-7.5公里不等, 時間最多43分鐘, 11月初腳痛完後慢慢跑番, 由11月中開始到今天, 一星期有二天10-12公里, 二天7.2公里, 二天5公里, 視乎果日返工攰唔攰, 平均 57-60 分鐘完成 10 公里.

而食量就改左, 總之要返工果日就食腿茄治 + 凍奶荼做早餐, 芝腿治 + 生果盒做午餐, 晚餐就一碗魚蛋粉或粥. 星期六日早午餐都食少D, 但晚餐通常同家人食, 所以都係幾餸一飯果D.

到12月10日, 齊頭三個月再去驗身, 雖然還是三高, 但膽固醇就由 8.3 --> 6.2, 足足少左 25%, 其他都回復正常, 只有低膽固醇重有 5.0, 體重亦由9月的201磅減到早二日的175磅, 腰圍由36吋減到而家32吋, 深信再過二個月, 所有膽固醇同血脂就會遠離我, 體重希望KEEP係165磅.

升級   100%

慵懶

回復 42# 的帖子

勁呀...三個月有咁既成績....我最初的三個月只減到13,4磅咋...!!

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2011-12-19 14:21 發表
    我肯定重誇, 9月9日去驗身, 膽固醇 8.3 超高, 其他三甘油脂酸, 尿酸等等都超高, 9月20日睇完報告後, 9月23日開始跑步, 頭40日未停過, 之後腳痛就停左八天, 跟住就KEEP住一星期跑六天, 最初果十天八天只能跑3.2公里,  ...

三個月可以減26磅同膽固醇 三甘油脂酸, 尿酸等都低番,繼續努力。
    我年頭驗身,有高血壓,輕微脂肪肝,但到十月中覆診時三甘油脂酸指數高2.7,11月開始慢跑+行(1/2)約40分鐘,蓬二四六跑,但三星期後膝頭痛,過多幾日就腳板痛,宜家行超過二十分鐘腳板就痛,食物方面早餐就改食米粉+生菜,午餐米粉+生菜再加少少雞肉/瘦豬肉,晚餐半碗飯+菜同魚。
    體重由10尾168磅減到12月16曰158磅,22號就睇報告,希望D三甘油脂酸指數會下降。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

三甘油脂酸 <-- 我覺得呢個唔難減, 係膽固醇難減D, 我以為呢三個月已經攪掂, 點知上星期六拎第二次番驗報告, 重係 6.2, 比正常 5.2 重有20% ...... 已經戒口得好利害, 肥肉都唔敢食, 生蠔, 蝦蟹和菇直頭無食 ..... 但都係跌唔番正常 .........

但仍未能戒煙, 食左十幾廿年, 真係唔容易, 連食少左都無, 仍然 13 - 15 支一日, 阿坦克兄, 你點戒架?

升級   100%

慵懶

回復 45# 的帖子

我從出生到現在加埋都未食到一包煙...

升級   24.74%

該用戶從未簽到

回復 45# 的帖子

戒煙真係好睇人,我都食o左廿幾年,用o左年幾先完全戒到,都係慢慢減,1包2曰-1包1星期,到年頭有高血壓就完全戒哂

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

現在我和同事中午飲茶,連想食少啲都唔得。
    佢地成日就話唔想浪費食物,成日叫我食埋佢,我唔食又好似唔俾面咁,唉...

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 ady.keung 於 2011-12-19 16:12 發表 戒煙真係好睇人,我都食o左廿幾年,用o左年幾先完全戒到,都係慢慢減,1包2曰-1包1星期,到年頭有高血壓就完全戒哂

通常係殺到埋身就會戒到

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-12-20 07:45 發表 現在我和同事中午飲茶,連想食少啲都唔得。佢地成日就話唔想浪費食物,成日叫我食埋佢,我唔食又好似唔俾面咁,唉...

自己身體緊要過比面

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2011-12-19 16:11 發表
    我從出生到現在加埋都未食到一包煙...

我連一枝都未食過呀

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-12-20 07:45 發表
    現在我和同事中午飲茶,連想食少啲都唔得。
    佢地成日就話唔想浪費食物,成日叫我食埋佢,我唔食又好似唔俾面咁,唉...

飲茶同減肥真係死對頭黎,點心D油分,脂肪同鹽糖都勁多,飲一次都唔知要跑幾多先減番

升級   100%

慵懶

回復 48# 的帖子

唔想浪費食物的話可以打包做下午茶!
    分開食會無咁肥!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

回復 53# 的帖子

佢地真係打包做下午茶架....
    有時真係唔明佢地點解咁食得,自己真係唔想食咁肥滯。
    再咁搞法,恐怕自己要唔食晚餐應付了。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ady.keung 於 2011-12-19 15:42 發表

三個月可以減26磅同膽固醇 三甘油脂酸, 尿酸等都低番,繼續努力。
    我年頭驗身,有高血壓,輕微脂肪肝,但到十月中覆診時三甘油脂酸指數高2.7,11月開始慢跑+行(1/2)約40分鐘,蓬二四六跑,但三星期後膝頭痛,過多 ...

今日覆診睇報告d三甘油脂酸指數己由2.7下降至正常(1.5)
    宜腳板痛就話係根膜炎,比o左消炎藥同冬青膏