香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

流汗量與散熱功能

升級   76.67%

該用戶從未簽到

本人玩長跑4年,發覺現在的排汗速度遠快於4年前,而家稍為Warm up 10 分鐘都大汗叠細汗,比起其它非运动員,出汗快好多;且做完長課後,滿面都是白色的鹽份,全身濕透。
想問吓D Ching C Tse是否長跑會改善全身的排汗系统?是否排汗太多,需然可幫助散熱,但太快散失水份會容易造成脫水?作為長跑者是否排汗量越多越快,對身體機能越有幫助。我的情况是否其它Ching, Ctse都類似呢?
+1 0
上一篇︰昨 日 大 暑   兩 人 做 運 動 猝 死下一篇︰2008-9-28 荃灣區國慶盃長跑賽 (截止日期9月16日)

升級   0%

該用戶從未簽到

排汗是恆溫作用. 我覺得冇得變. 除非跑返慢d .

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   86.32%

該用戶從未簽到

如果您做運動不會出汗的話,您會更加驚!因為做運動懂得出汗,是證明您身體的恆溫系統是正常,相對來說,如果做運動而不出汗的話,是中暑的先兆。

登錄/註冊後可看大圖

升級   76.67%

該用戶從未簽到

流汗是為咗降温,但皮膚也有保護散失水份的功用,所以太多汗是否正常?是否顯示自已副engine容易過熱呢? 唔知有冇一些資料是關於每跑1 KM, 需補充多少ML水的資料呢? 唔知專业跑手的水消耗量與非專业跑手的消耗水量有否差別?定係個人體質問題,因為有D人話,你流禁多汗,可能是"腎虧"呢?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我都唔算流好多汗
所以成日一跑塊面紅到爆咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-7-24 08:08 發表
流汗是為咗降温,但皮膚也有保護散失水份的功用,所以太多汗是否正常?是否顯示自已副engine容易過熱呢? 唔知有冇一些資料是關於每跑1 KM, 需補充多少ML水的資料呢? 唔知專业跑手的水消耗量與非專& ...

um .. 首先我亦是很大汗的.  

> 是否顯示自已副engine容易過熱呢
不能以這直接証明. 流汗是為咗降温.  不能是否降夠温. 要知直接度體溫吧

>唔知有冇一些資料是關於每跑1 KM, 需補充多少ML水的資料呢?
不大有意思. 運動強度影響體溫升高多少. 請問可點計呢 ?  你快行1km, 慢跑 1 km , 跳 1km , 跳高d 既 1 km , 出汗量都吾同的

>唔知專业跑手的水消耗量與非專
我估排汗不能以訓練改善的.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

靜水 Ctse/Ching,

好多新手其實都看不少有關跑步的資料,想了解多少自已這方面如何改善或改進,但可能大部份是在網上得來,可信性成疑 ,可能要聽多D 人講(假都變真) ,自已先感肯定,有關資料的準確性。對你的疑問有以下見觧:

1. 比起其它非运动員,出汗快好多  ---- 正常不過,如果不是便要檢討                                     自已做咩這運動。
2. 而家稍為Warm up 10 分鍾 --- 而家感熱未熱身 已  大汗叠細汗  
                                                         如果你唔係感意思                 
3. 長跑會改善全身的排汗系统?--- 正確,但也看個人的身體機能結構。
4. 是否排汗太多,需然可幫助散熱,但太快散失水份會容易造成脫水? --------  正確,所以無論醫生或資深運動員都會勸新手要適當地去
                       補充水份。
5. 作為長跑者是否排汗量越多越快,對身體機能越有幫助。--- -其實應該這樣解釋,因為個人身體機能有此需要,所以才排汗量越多越快。
6. 我的情况是否其它Ching, Ctse都類似呢? ---- 想信你已得到答案。
7. 因為有D人話,你流禁多汗,可能是"腎虧"呢? ---- 因運動而流汗好正常,流  多與少汗,因個人身體機能有關,不關" 腎虧" 事,但如果
眠覺流淡汗,身體有其他不適引起。

小心我都係個 D 人話果個........  

升級   76.67%

該用戶從未簽到

多謝clerkb & Pwong的見解,正如Ching所講排汗多少好難有標準,好多因素都有所影响,包括運動量、運動時間、温度、風速、濕度、個人排汗系統及個人體質等等。我唸跑手同跑車在散熱功能上都應該是相似的,一是引擎散熱良好、ニ是水冷循壞良好、三是有風冷幫助,我唸我跑了幾年步,正如Ching所言,即自身的散熱系統变得有效率而易流汗。在此,順帶提提各位Ching Tse在此濕熱天氣跑步,記緊1) 散熱良好 (著件不舔身疏氣跑衣)  2) 做好水泠( 記緊帶夠水)  3) 風冷 (最好早上或黃昏有些風的時段才跑)。

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-24 11:04 發表
我都唔算流好多汗
所以成日一跑塊面紅到爆咁

redred ~我都好易包公面架!
有時,嬲嬲地又會面紅....

我都幾快出汗,最慘係d汗入眼...

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-25 21:08 發表

redred ~我都好易包公面架!
有時,嬲嬲地又會面紅....

我都幾快出汗,最慘係d汗入眼...
艾莉CTSE, 我係塊面出汗多
個身要跑好耐或快D先會出汗
但塊面一陣巳經滴水

升級   86.32%

該用戶從未簽到

頭先三點鐘我出街跑,跑到大半我就放棄左,因為今日實在太熱,感覺到個身好似煲滾左水既水煲想爆想爆咁,為左安全都係停止。

登錄/註冊後可看大圖

升級   44.2%

該用戶從未簽到

REDRED ~ 你塊面散熱功能一流 !
我好快就成日濕身LU..

rockstarman ching,,, 今日屯門好熱a.,..
我都唔敢出去跑..

升級   86.32%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-26 17:59 發表
REDRED ~ 你塊面散熱功能一流 !
我好快就成日濕身LU..

rockstarman ching,,, 今日屯門好熱a.,..
我都唔敢出去跑..

所以未來呢幾日,我打算在充滿泠氣的健身室內跑跑步機算了,我怕死啊…

登錄/註冊後可看大圖