香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

你係邊類型既三項鐵人?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

三鐵遘求三樣運動同時發展, 但係好少人一開始就對三個單項都有認識
或者呢個亦係三鐵吸引之處 : 你總有你既過人之處!

P.S.以上投票不是話自己快定慢, 只是自己同自己比, 所以無一個選項係"三樣都慢"
單選投票, 共有 54 人參與投票
11.11% (6)
5.56% (3)
14.81% (8)
9.26% (5)
37.04% (20)
16.67% (9)
5.56% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
+1 0
上一篇︰點算???NEW!!!!!!!!!!!!呼吸不順...下一篇︰荃灣新人報到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

樣樣都弱, 真係簡吾倒. 只係覺得單車操得比較多時間

升級   98.8%

該用戶從未簽到

8.  三樣都好弱 (sorry, 原來唔比有依個答案)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

哩度係長跑網, 我都係正路跑步[好啲].
    細個學好多次游水, 成廿歲先識蛙式,
    舊年想玩三鐵, 先叫做學識自由式.   

(唔講幾多歲嘞)   ;-p

雖然游水相對比較短程, 但係好似聽講如果好細個游水學得好,
    會掌握得好啲, 同埋好似會著數啲.   (唔知有冇記錯 ?!)
    (不過, 單車哩項都好睇財力同裝備.)

我希望下年九龍仔開始, 可以游到自由式啦 !
    如果今年, 你咃見到有人游水游蛙式, (仲要係慢), 嗰個可能就係我.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-14 14:50 發表
    哩度係長跑網, 我都係正路跑步[好啲].
    細個學好多次游水, 成廿歲先識蛙式,
    舊年想玩三鐵, 先叫做學識自由式.   

(唔講幾多歲嘞)   ;-p

雖然游水相對比較短程, 但係好似聽講如果好細個游水學得好 ...

單車方面, 財力同裝備其實只佔30%, 其餘70%都係靠自己勤力練習, 齊齊加油啊, 得得兄 :-)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 key 於 2011-4-14 15:35 發表
    單車方面, 財力同裝備其實只佔30%, 其餘70%都係靠自己勤力練習, 齊齊加油啊, 得得兄 :-)

多謝 key 師兄,

多謝鼓勵.
    不過, 至少, 而家肯踏出第一步去學去玩, 已經係 [快人一步].
    我估三鐵真係會越嚟越多人玩.
    (跑步最近冇路線比賽, 好慘).

升級   25.8%

該用戶從未簽到

我覺得我係3
    因為我操車比較其他兩項ga操練都積極,所以進展較快
    而之前跑開45min@10k,冇乜操練之下都keep到,可能有單車維持住啦
    游水最弱,我最上手ga蛙式都要2:45@100m,自由式要3:20,前路漫漫呀

升級   73.68%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

我三樣都好平均...咁弱!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-4-14 22:21 發表
    我覺得我係3
    因為我操車比較其他兩項ga操練都積極,所以進展較快
    而之前跑開45min@10k,冇乜操練之下都keep到,可能有單車維持住啦
    游水最弱,我最上手ga蛙式都要2:45@100m,自由式要3:20,前路漫漫呀" />" />

跑步或者你需要一些新刺激

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-4-15 00:01 發表
    我三樣都好平均...咁弱!

睇你都係...3架啦.. 暫時

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-14 14:25 發表
    樣樣都弱, 真係簡吾倒. 只係覺得單車操得比較多時間

Frankie都算係平均果隻

升級   14.3%

該用戶從未簽到

我係5... 唔係跑得好, 只係其它兩項超弱...

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-4-15 08:16 發表 Frankie都算係平均果隻

我都算平均? 游水都係要用蛙
    而家已經好左d 咖喇 蛙同自係500米已經可以吾差10秒(吾用反身轉堂), 但如果1500 od 就大獲d, 1900m 703就超大獲

所以比賽仍然蛙為主, 快最緊要
    單車武器強左有幫助
    跑就因為跑開長途底, 所以可以吾係好操都重okay, 跑時吾腳軟.
    所以呢,
    游水永遠都係中間位置
    單車有時可能係中間位置上少少
    跑步就可以再比單車中上位置少少 (靠跑步追番少少游得慢既時間, 我諗g force 都感受最多)
    所以每次都可以係比賽中上游位置, 上位就吾到, 又比中游好少少.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-15 09:39 發表

而家已經好左d 咖喇 蛙同自係500米已經可以吾差10秒(吾用反身轉堂), 但如果1500 od 就大獲d, 1900m 703就超大獲

單車武器強左有幫助
    跑就因為跑 ...

Frank兄, 你就好啦, 一樣比一樣強, 我就慘啦, 一樣比一樣弱, 游水中游, 但單車中下游, 到左跑步, 已經腳仔軟, 變左中下下游, 所以ITU埋單次次都中下下游     

升級   100%

該用戶從未簽到

遲出道, 要改泳式真係好難, 通常係最遲上水果個!
    諗住跑慣步, 腳力夠, 可以响單車、跑步追番!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2011-4-15 09:57 發表

Frank兄, 你就好啦, 一樣比一樣強, 我就慘啦, 一樣比一樣弱, 游水中游, 但單車中下游, 到左跑步, 已經腳仔軟, 變左中下下游, 所以ITU埋單次次都中下下游     

我覺得你應該係單車度下多d功夫
    勾得住一齊上水既人, 成個成績都會比較輕易提昇上來

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-15 09:39 發表

單車武器強左有幫助
    跑就因為跑 ...

我地都要努力找前面快一點既主車群, 咁會易玩好多

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-4-15 13:26 發表 我地都要努力找前面快一點既主車群, 咁會易玩好多
    正確
    吾知全球既單車群係點, 但希望大家香港識既幫幫手 捉住同級主車群.
    吾希望太快, keep住155-160bpm就okay, 留番跑個快既半馬.
    最衰星期六一早應成左女友 10點tst等. 如果吾係 就同你地勾吓練下.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-4-15 14:29 發表
    正確
    吾知全球既單車群係點, 但希望大家香港識既幫幫手 捉住同級主車群.
    吾希望太快, keep住155-160bpm就okay, 留番跑個快既半馬.
    最衰星期六一早應成左女友 10點tst等. 如果吾係 就同你地勾吓練下.

但係70.3又唔可以勾喎

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-4-15 14:57 發表 但係70.3又唔可以勾喎
    係亞, 拍住都好, 睇倒好過冇.
    望住就知自己慢左定快左gwa. hahaha.