香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011.4.17 Panasonic 飛達復活慈善跑 by 夢璃

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

各位跑友:
    你地都應該知道今年原先係沙田區既長跑賽事大多都胎死腹中,歸根究底好多時都係各個政府部門互相推卸責任所致。政府話要推廣全民普及運動,但我現時見到政府係推行相關措施既力度就好似冇乜,眼見HKMP既沙田10km河畔賽同埋必達夏日長跑取消,我就覺得政府存心為難我地班跑友,因為香港政府好似好功利主義咁,香港既長跑運動員相對於其他運動員(特別係單車)係國際大型賽事好似冇乜成績交出黎,相反單車隊就屢次係全球性既單車賽獲獎,政府咁既舉動令我質疑係咪有偏坦單車友之嫌。
    我先剔除單車友這個外在因素,政府在道路規劃和設計失誤也是要好好檢討一下,例如在馬場河畔外的一段路,單車徑已佔用該路四分之三的空間,行人路的空間在如果不封路的情況下,根本是沒有可能為長跑賽提供足夠的競賽空間。
    當然,我地跑友現時可以做既,大多都好被動,我地唯有盡量在行人路上跑步,避免跑進單車徑,因這群單車友的投訴手法很專業,幾乎已成為他們的副職。
    談到呢次賽事既主辦單位,有部分人對該單位既印象都較為負面,皆因它以往舉辦賽事既安排比較亂(如派發號碼布安排及頒獎),但我今次驟眼睇到既,令我刮目相看,因為這次有贊助商--- Panasonic 提供LCD mon,可以清楚睇到各組別既得獎名單,而獎盃都很精美,但有個情況就有改善既餘地,各組既起跑時間相距太短,很易釀成"塞人"既情況。
    另外,今朝天氣比較濕熱,幸好冇尋日咁熱辣辣,但有不少參賽者受傷,有些更要由"白車"送往醫院救治。
    最後,我希望各跑友可以團結一致,化解長跑界有史以黎最嚴重既危機,我相信有朝一日長跑賽會好似以前咁樣百花齊放。

相簿連結:
    https://picasaweb.google.com/samtcm9143/EasterRun2011#  (Part1)
    https://picasaweb.google.com/samtcm9143/EasterRun2011PART2# (Part2)

夢璃(Sam Tam)
    Jelly Collection

+1 0
    上一篇︰賽後投票 - 2011.4.17 Panasonic 飛達復活慈善跑下一篇︰賽後投票 - 2011.4.17 5公里慈善挑戰盃暨家庭同樂日2011

評分

查看全部評分

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 917 天

Thank you 夢璃 ching for the nice pictures!!

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

多謝師兄,有勞有勞

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 LL3578 於 2011-4-17 12:40 發表
    各位跑友:
    你地都應該知道今年原先係沙田區既長跑賽事大多都胎死腹中,歸根究底好多時都係各個政府部門互相推卸責任所致。政府話要推廣全民普及運動,但我現時見到政府係推行相關措施既力度就好似冇乜,眼見HKMP既 ...

多謝相片!絕對認同...今次我都覺大會做得好好, 流程順暢, LCD出成績真係好正, 好似國際賽FEEL...

升級   27.67%

該用戶從未簽到

多謝師兄!!!

有張影到我...我想要個底呀...我PM師兄你啦...thx^^

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

thx ching

升級   94.8%

該用戶從未簽到

thanks....................

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

thx ching~~~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Thank you 夢璃 ching for the nice pictures!!

升級   11%

該用戶從未簽到

不過影唔到我!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

Thanks 夢璃兄!!!  

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

謝謝夢璃師靚相