香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

嚴選防曬產品

升級   0%

該用戶從未簽到

今晚有例課, 所以中午冇跑步, 係Carteen食完飯行去睇電視, 三色台做緊"婦女生姿", 正在介紹點樣選購防曬產品, 簡報如下:

1. SPA 值愈高愈能阻擋UVA.
2. PA+ 值愈高愈能阻擋UVB.
3. 防曬產品要10分鐘前塗上才能發揮功效.
4. 唔係經常戶外工作或接觸陽光, 唔建議塗太高SPA/PA+ 值的防曬產品.
5. 市面一般2合一, 防曬+驅蚊唔建議使用, 防曬品成年人一般要塗上36g, 才能全面保護阻擋紫外線, 但驅蚊成份過量又容易引起皮膚敏感, 所以最好分開選購.

+1 0
上一篇︰年輕拗柴膝蓋早退化,醫生呼籲運動前做足熱身下一篇︰無啦啦變成??????????

升級   35.4%

該用戶從未簽到

SPF值是該產品的防曬係數,意思是皮膚抵擋紫外線中UVB的時間倍數。假若通常你的皮膚直接受到曬射產生微弱紅斑的時間為20分鐘,而某個防曬品的SPF值為6,即表示該防曬品對你能保持6×20=120分鐘的防曬功能。當然,SPF值越高,其防曬時間也就越長。

PA是防禦UVA的功效指數,它以+、++、+++三種強度來標識,其中“+”表示可以延緩肌膚曬黑時間2―4倍,“++”表示可以延緩至4―8倍時間,“+++”表示可延緩8倍以上。“+”號越多,防止UVA的效果就越好。

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該哂RedRed C姐補充, 尼D產品都係女仕在行D.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-7-24 14:33 發表
唔該哂RedRed C姐補充, 尼D產品都係女仕在行D.

X2

升級   0%

該用戶從未簽到

"唔該哂RedRed C姐補充, 尼D產品都係女仕在行D."

女孩子肯定係專家

thank u red red C tse

p.s. gills c hing 男子漢中你都係叫專家(雖然三色台供給資訊)

升級   82%

該用戶從未簽到

我通常用天然抗曬用品----汗水

白頭佬

升級   44.2%

該用戶從未簽到

呵呵 ~ 唔係架 !

我想問, 如果我想曬黑D, 又唔想曬傷,甘係咪應該選 SPA 高 D?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

尼層....三色台冇購, 有冇C姐或者專家知?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 24-7-2008 20:12 發表
"唔該哂RedRed C姐補充, 尼D產品都係女仕在行D."

女孩子肯定係專家

thank u red red C tse

p.s. gills c hing 男子漢中你都係叫專家(雖然三色台供給資訊)

速行兄, 佢地係咁講, 我就係咁寫, 不過都收錯料, 好彩RedRed C姐更正番.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-25 21:02 發表
呵呵 ~ 唔係架 !

我想問, 如果我想曬黑D, 又唔想曬傷,甘係咪應該選 SPA 高 D?
應該係SPA低D個D先岩
通常市面大部份都係SPF15以上

但間唔中有D係SPF 6 或 8
CTSE可以選這些防曬 (屈人寺,萬0,莎"沙",卓"月"等都有大量防曬, CTSE 可以睇睇)

不過, 即使話防水個D, 據本人試用
其實出大汗, 大部份防曬都係會溶
所以做運動既話, 我係唔會用防曬

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

都話C姐們係Expertize in make up/cosmetic, 一問就識答.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

The higher the number, the longer you can stay under the sun.  I use SPF 70 when I do most of my LSDs.

升級   44.2%

該用戶從未簽到

THX ~ REDRED

我琴晚係屈人寺見到有隻 叫 BANANA BOAT太陽油,有隻FOR SPORT 。
好似好正甘 !

有冇CHING CTSE 試過呢?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

LV兄, SPF70, 我最多都係SPF50
但宜家轉左SPF18 , 好似都好易曬黑咁

SPF 70 會唔會好"立"?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-26 03:03 發表
LV兄, SPF70, 我最多都係SPF50
但宜家轉左SPF18 , 好似都好易曬黑咁
SPF 70 會唔會好"立"?

redred tse,

No, I actually like it very much.  I have the Neutxxgena UltraSheer Dry-touch Sunblock SPF 70, it is nonstick and waterproof.  I recommend it!!  For me I use SPF 70 because I run longer outside and very hot and sunny here.  They have SPF 85 now, I think I will try it next time.  SPF 55 is good enough in HK. Try it.  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-26 18:27 發表

我琴晚係屈人寺見到有隻 叫 BANANA BOAT太陽油,有隻FOR SPORT 。
好似好正甘 !

有冇CHING CTSE 試過呢?

唔知ctse打算搽面, 還是搽手腳??

如果搽面, 我覺得shiseido - ANESSA很好, 不"立", 由於小妹塊臉對太陽敏感, 很容易會紅, 腫, 其他防曬試過唔係好掂, 但這個very good, 朋友也覺得好, 可以一試.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-7-26 02:27 發表

好似好正甘 !有冇CHING CTSE 試過呢?

c tse,

I have one but don't like it that much because of the smell.  It smells funny when mixed with sweats.

升級   46.67%

該用戶從未簽到

我已經矖到變左黑人,都費事買美白用品啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

慳番d錢算吧啦