香港長跑網  - 長跑長友

我的Polar RS400有問題

升級   43%

該用戶從未簽到

買了約半年,近幾次用時發現心跳率無端端大幅變化,又或在某個數字靜止不動一段時間,請問各師兄師姐有冇試過咁?睇o黎要攞去整...

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

小弟用左3年,每逢天氣熱心跳會快D,如果靜止可能條心跳帶無電或Detect唔到,當然如果心跳得20或Over200咁就去Check吓好D...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

通常都係接觸位出問題, 可以試下用酒精清洗下佢
    包括同胸口接觸既金屬, 心跳帶同sensor接觸既"park鈕"

升級   96.75%

該用戶從未簽到

我都有試過,亦攞過polar去問,同水洗吓條心跳同細細力擦吓過接觸點,應該可以回復正常。

升級   55.79%

該用戶從未簽到

要記住整濕HRM電極

Extracted from manual:

...the heart rate reading becomes erratic, extremely high or shows nil (00)?

• Make sure the running computer is no further than 1 m / 3 ft from the transmitter.
    • Make sure the transmitter belt has not loosened during exercise.
    • Make sure the textile electrodes in the sports apparel fit snugly.
    • Make sure that the electrodes of the transmitter / sports apparel are moistened.
    • Make sure the transmitter / sports apparel is clean.
    • Make sure that there is no other heart rate transmitter within 1 m / 3 ft.
    • Strong electromagnetic signals can cause erratic readings. For further information, see Precautions.
    • If the erratic heart rate reading continues despite moving away from the source of disturbance, slow down your speed and check your pulse manually. If you feel it corresponds to the high reading on the display, you may be experiencing cardiac arrhythmia. Most cases of arrhythmia are not serious, but consult your doctor nevertheless.
    • A cardiac event may have altered your ECG waveform. In this case, consult your physician.

原帖由 prairie 於 2011-4-21 10:29 發表 買了約半年,近幾次用時發現心跳率無端端大幅變化,又或在某個數字靜止不動一段時間,請問各師兄師姐有冇試過咁?睇o黎要攞去整...

升級   43%

該用戶從未簽到

多謝各位師兄指教!

不如我講下我點用同清洗,我買了約大半年,每星期用三次左右,每次配戴前都用少少水整濕同身體接觸果個位(Electrode),用完後甩開粒Connector,用水沖一沖,抹乾,條strap就整條用水及少少梘液清洗,然後晾乾.其實粒拍鈕位重好新淨,全無污跡.

請問以上用法有冇不妥呢?

等我今晚dump幅有問題的紀錄給大家看看.

升級   43%

該用戶從未簽到

這是其中一次有問題的紀錄.

升級   55.79%

該用戶從未簽到

我覺得似contact問題。
    我以前只係小小濕下條帶,就會見到極高或低心率,後來全濕條帶contact 位就冇遇過喇。
    不過你可以加埋check下HRM會唔會電池不足。

原帖由 prairie 於 2011-4-28 09:42 發表
    這是其中一次有問題的紀錄.

升級   96.75%

該用戶從未簽到

處理方法我都係咁又好似無乜唔妥,攞上polar check 吓囉。反而師兄張圖心跳條線好平吓,我果啲有上有落,你set幾耐take 一次 records?我set 2或5秒。

登錄/註冊後可看大圖

升級   43%

該用戶從未簽到

昨晚用前已用水沖果兩個electrodes,一樣唔掂,唸住攞去Polar check,不過佢地office淨開辦公時間,星期六都唔開,好鬼麻煩!

話時話,我唸隻錶個設計已經考慮咗汗水會導電呢個因素下話!?

升級   43%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-4-28 19:24 發表 處理方法我都係咁又好似無乜唔妥,攞上polar check 吓囉。反而師兄張圖心跳條線好平吓,我果啲有上有落,你set幾耐take 一次 records?我set 2或5秒。http://images4.fotop.net/albums4/ ...

可以set架!我都唔知添!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

我相信汗水入面啲電解質都導電,所以有時我唔之前濕水都ok。不過我試過行山用果時,唔知係咪鹽分太多有汗都無哂反應,所以自始長期monitor我會用EGC gel,效果幾好唔會乾。

升級   43%

該用戶從未簽到

Felix師兄你用邊個軟件?同我個Polar ProTrainer5好唔同噃!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

邊方面唔同呢?

升級   43%

該用戶從未簽到

個樣完全唔同噃!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

咁我估有邊樣唔同喇:首先呢張係今年渣馬嘅圖,深紅色果條係高度記錄,右下角係全程上落時間及距離,RS400無內置高度計所以你可能無見過,第二果啲垂直線係我用manual lap加上去,代表住大會check points 嘅位置同我嘅時間,我加咗啲icons方便記認,咁就有分段步速同大會分段時間比較。其他我諗無乜分別喇。

升級   43%

該用戶從未簽到

咁即係你幅圖都係由Polar ProTrainer 5度dump出來?

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

全對! dump screen to photoshop, export as jpg. That's all.