香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

真的最後一次嗎?(減肥)

升級   77.37%

該用戶從未簽到

睇返自己開過既post,上年四月時已經話減肥,一年之後既今日....結果係仲重左.

事實話俾我知我係失敗!

呢一年裡面,有跑步,有節食過,但係跑下又唔跑,節下食又暴食返,反反覆覆,有輕又有重過.

歸根究底,都係自己唔夠恆心同決心!

今次,真係好希望係最後一次,我已經好討厭失敗,好討厭自己一次又一次咁減肥失敗.

兩星期前過磅,發現自己已經去到歷史新高 - 178磅(小弟身高166cm), 因此再次立下決心減肥, 目標係減到130-140磅.

所以上星期開始keep住跑步加改變飲食習慣,大概如下:

運動方面:
一星期跑步六次,每次一小時(當中有三至四次係早上空腹跑)
一星期做兩次負重運動,每次一小時

飲食方面:
大原則係少食多餐,避免煎炸肥膩野,睡前三小時不進食,每次食野盡量食慢d,確保唔俾自己食過龍.
依家習慣早餐一杯脫脂奶+一份腿旦治走油,lunch食米粉(2個),加少許菜及瘦肉(全部都滾水煮熟黎食),全部都走油.晚餐食一豌飯,d餸大部份都係唔落油煮熟或蒸熟黎食.
餐與餐之間盡量唔過四小時,如感肚餓食生果.
兩星期會俾自己食一餐M記等等肥膩,保持自己既心理平衡

如是者....一星期後竟然輕左三磅,今個星期未上磅未知,不過似乎減得快左d(我本身expect一星期最多減兩磅)

希望今次俾d恆心,努力達到目標啦~!!

+1 0
上一篇︰我的Polar RS400有問題下一篇︰喵喵有節目~特擊將軍澳22/4(星期5)約跑..

升級   55.79%

該用戶從未簽到

如要控制體重,應該保持係最高心率的60-70% o黎跑,咁樣會係完全帶氧運動。
需要慢跑,如果你跑太快,你會容易疲累。

原帖由 Alvin 於 2011-4-21 12:47 發表 睇返自己開過既post,上年四月時已經話減肥,一年之後既今日....結果係仲重左.事實話俾我知我係失敗!呢一年裡面,有跑步,有節食過,但係跑下又唔跑,節下食又暴食返,反反覆覆,有輕又有重過.歸根究底,都係自己 ...

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 bluegene 於 2011-4-23 14:44 發表 如要控制體重,應該保持係最高心率的60-70% o黎跑,咁樣會係完全帶氧運動。需要慢跑,如果你跑太快,你會容易疲累。

多謝師兄提點先~

不過唔知我近排係咪over train呢,因為我好易就去到60 - 70%,嚮呢個range跑一d都唔累,有種跑完好似無跑咁既感覺.....

小弟有時會玩完重量訓練先跑跑步機,可能因為咁所以好易去到目標heart rate啦.

升級   9.47%

該用戶從未簽到

勁喔!我話 減肥 話左 成2年 先輕左13KG 唉 等我用你GE方法SIN∼

升級   55.79%

該用戶從未簽到

你 keep 住跑步,心肺功能提升,心率就冇咁快到上限。同埋要睇你用邊種心率錶,隻錶點計最高心率。
至於飲食,我自己將每日早餐改食即冲麥皮,間中加高鈣脫脂奶或者紅梅乾,覺得效果幾好

原帖由 Alvin 於 2011-4-23 22:17 發表 多謝師兄提點先~不過唔知我近排係咪over train呢,因為我好易就去到60 - 70%,嚮呢個range跑一d都唔累,有種跑完好似無跑咁既感覺.....小弟有時會玩完重量訓練先跑跑步機,可能因為咁所以好易去到目標heart ra ...

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 bluegene 於 2011-4-24 19:55 發表 你 keep 住跑步,心肺功能提升,心率就冇咁快到上限。同埋要睇你用邊種心率錶,隻錶點計最高心率。至於飲食,我自己將每日早餐改食即冲麥皮,間中加高鈣脫脂奶或者紅梅乾,覺得效果幾好  

我依家無用心率錶lu,以前都仲有,不過壞左就無再買過隻新....我依家多數跑步機跑,佢有埋計心跳率,雖然未必準,不過大概都已經ok,因為自己都大概feel到既....

我早兩年減肥時都係食麥皮,同你食法差不多,不過食左一排最緋都係頂唔順,結果無再食....我覺得最緊要自己接受到,接受唔到既野,俾你堅持都唔會堅持得幾耐,所以依家唔再餐餐咁食麥皮,盡量多元化,長期日日食,好快會頂唔順放棄.....

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2011-4-24 16:44 發表 勁喔!我話 減肥 話左 成2年 先輕左13KG 唉 等我用你GE方法SIN∼

13kg....我怕馬都追唔上

升級   77.37%

該用戶從未簽到

今個星期多應酬,而且上星期有成績,今個星期放鬆左,攪到食多左肥膩野,又睡前食野....運動方面只係跑左四次,做左一次重訓....

今日上磅,結果係無起跌,算係執返身彩....黎緊唔可以再咁放鬆自己,要加油呀~!!

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 Alvin 於 2011-4-24 20:22 發表 今個星期多應酬,而且上星期有成績,今個星期放鬆左,攪到食多左肥膩野,又睡前食野....運動方面只係跑左四次,做左一次重訓....今日上磅,結果係無起跌,算係執返身彩....黎緊唔可以再咁放鬆自己,要加油呀~!!
    師兄,減肥keep fit系人生長期嘅鬪爭,就算真系俾你今次好辛苦咁成功咗,之後停左唔運動,好快又會肥翻。所以小弟建議系愛上某一種運動,keep住長期玩,咁想肥都難。好似跑步咁,好多人一系怕幸苦,一系怕悶,所以好易會放棄。所以如果唔系自己好鐘意跑步,好難下下都要你跑個幾鐘,什至2至4個鐘。以小弟呢年半減25磅嘅經驗,即使每星期跑兩三日每次30分鐘大概5km,為期半年,對減磅都唔會有多大幫助,直到可以每次跑個半鐘以上,先開始見效。所以唔鍾意跑就根本冇可能做到,逼自己去跑不如愛上跑步!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2011-4-21 12:47 發表 睇返自己開過既post,上年四月時已經話減肥,一年之後既今日....結果係仲重左.事實話俾我知我係失敗!呢一年裡面,有跑步,有節食過,但係跑下又唔跑,節下食又暴食返,反反覆覆,有輕又有重過.歸根究底,都係自己 ...

減肥係唔可以急, 而且應該以月為單位, 因為太短時間會有起伏, 可能係身體水位重量影響.
    運動以30mins為最基本, 太少會無效, 太多亦未必好.
    飲食為最重要一環, 但不一定要節食, 只要識食及正常份量便可.

我用了一年減了四十幾磅, 你有興趣可以睇下:

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=14235&page=2#pid872891

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 rexleung 於 2011-4-25 01:35 發表
    師兄,減肥keep fit系人生長期嘅鬪爭,就算真系俾你今次好辛苦咁成功咗,之後停左唔運動,好快又會肥翻。所以小弟建議系愛上某一種運動,keep住長期玩,咁想肥都難。好似跑步咁,好多人一系怕幸苦 ...

好同意師兄所講~

當初我開始跑步減肥,都明白到呢一點,於是參加下d比賽,令自己有個目標,繼而可以keep住呢個運動.

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2011-4-26 11:41 發表

減肥係唔可以急, 而且應該以月為單位, 因為太短時間會有起伏, 可能係身體水位重量影響.
    運動以30mins為最基本, 太少會無效, 太多亦未必好.
    飲食為最重要一環, 但不一定要節食, 只要識食及正常份量便可.

我用了 ...

一年四十磅真係好利害.
    基本上我都keep到每次跑一小時.
    唯獨個人比較胃食....經常都忽然暴飲暴食....我曾經考慮係咪要睇下醫生,因為唔知自己係咪有暴食症.....

升級   9.47%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2011-4-24 20:19 發表 13kg....我怕馬都追唔上
    2年先得 13 KG 少到爆啦 不過我做GYM 就做得多D 做左1年了

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2011-4-27 01:21 發表 2年先得 13 KG 少到爆啦 不過我做GYM 就做得多D 做左1年了

都好過我兜兜轉轉,結果減唔到之餘仲重左呀....

你做gym以乜野方法玩?

升級   9.47%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2011-4-30 23:29 發表

都好過我兜兜轉轉,結果減唔到之餘仲重左呀.... " />" />hj" />" />

你做gym以乜野方法玩?

gym我係 join 左舒適堡 因為我覺得 只係減肥 就算真係瘦左 d肉都係唔實
    所以我先走去做gym 至於點做 我主要都係做 back chest 一d主要肌肉
    做左gym之後 發現唔知點解 成個人望上去 只係似 160~170 但其實我成 180幾磅..真係#$#%#@!

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2011-5-1 22:57 發表

gym我係 join 左舒適堡 因為我覺得 只係減肥 就算真係瘦左 d肉都係唔實
    所以我先走去做gym 至於點做 我主要都係做 back chest 一d主要肌肉
    做左gym之後 發現唔知點解 成個人望上去 只係似 160~170 但其實我成 18 ...

因為個人firm左