香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

mueller/lp 膝帶?

升級   7.89%

該用戶從未簽到

大約二月開始重新出發,再次跑步,直到宜家兩月半了
距離由每周4-5公里提到每周15-20公里
但宜家便浮現了一個問題出來
上周開始,跑了約3-4公里,膝頭和小腿之間那位置(約波羅蓋下一點)便有點痛
那輕微的痛楚直至停止跑步後步行二十分鐘回家才減退

因為這情況的出現,所以打算購買膝帶使用
爬文後,看到主要都是推荐lp和mueller這兩款的膝帶
不知這兩牌子的膝帶有什麼分別呢
Jumper's Knee Strap
LP-781 Patella strap

另外,在逛mueller的網頁時看到以下東西
http://www.muellersportsmed.com/KinesiologyTaping/Ktape.html
這個之前渣打也看到有人黏在雙腿之上

當然,最終都是要訓練肌肉和改善跑姿這兩方面入手
但始於都需要一段時間來改變
+1 0
上一篇︰我心目中的最Man體態運動員- 三項鐵人下一篇︰小弟搵緊對跑鞋,唔該各位ching幫幫手

升級   11%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

黏紙嗰隻冇用㗎,得個樣㗎咋,買膝帶就買J字頭嗰隻啦!

買啲Glucosamine嚟食吓啦!

升級   1.05%

該用戶從未簽到

mueller很好用 在國外買便宜很多!

升級   1.05%

該用戶從未簽到

c兄知唔知點解我發唔到貼嫁 唔該...

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原來唔支援google 瀏覽器...

升級   4.67%

該用戶從未簽到

膝帶應該要去邊度買?

升級   4.67%

該用戶從未簽到

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

我在ebay買咁的價2條

升級   8.95%

該用戶從未簽到

升級   4.67%

該用戶從未簽到

我成日聽人講,有間叫(10K)既SHOP,唔知果度買野O唔OK呢?

升級   4.67%

該用戶從未簽到

終於响運動店買左條Nike試下,平平地69蚊

升級   8.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Andison 於 2011-9-6 18:25 發表
終於响運動店買左條Nike試下,平平地69蚊

師兄是買了護膝帶嗎? 我今天去運動店看...看到nike的 m size..69元..應該和你一樣的

你試完可以再回來說下感受嗎...好用我也去買..因為我見都成一百元才一條帶..=.=

不敢買,麻煩你了

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 希羅尼 於 2011-9-6 22:02 發表

師兄是買了護膝帶嗎? 我今天去運動店看...看到nike的 m size..69元..應該和你一樣的

你試完可以再回來說下感受嗎...好用我也去買..因為我見都成一百元才一條帶..=.=

不敢買,麻煩你了

未正式用,但穿過,在家慢跑幾步,感覺良好!但正式報告,要幾日後跑完先知(近幾日夜更不能跑)~

升級   8.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Andison 於 2011-9-7 00:32 發表

未正式用,但穿過,在家慢跑幾步,感覺良好!但正式報告,要幾日後跑完先知(近幾日夜更不能跑)~

好...那麻煩師兄你跑完回來說一下吧...謝謝

因為如果我買就買2條了@@ 所以都不想買錯東西

thx

升級   8.95%

該用戶從未簽到

今天我最後也忍唔住買了2條nike的護膝帶

69元一條...有九折 總共120元

剛剛跑了一小時....都是慢跑300m 慢行休息200m 重復這樣子,不過真的很明顯膝蓋沒那麼痛了

今次跑完就腳掌中間和後跟明顯也有受力,不過我覺得還是過渡期才用它,因為真的有點 cool 腳

我自己也想自然點練好肌肉的,我見lp牌子的比較貴@@ 158元才一條...我買2條才120,所以最後選擇了nike

升級   1.5%

該用戶從未簽到

原帖由 希羅尼 於 2011-9-6 08:57 發表

師兄可否提供下除了ebay外...有無香港店舖有便宜好用的膝帶賣呀? thx

己買差不多一年前了

買了唔好成日用,慣左的話那部份肌肉便會少了訓練

升級   1%

該用戶從未簽到

想問下膝帶是否要一對使用 ?

升級   8.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stunyap 於 2011-9-7 23:16 發表

己買差不多一年前了

買了唔好成日用,慣左的話那部份肌肉便會少了訓練

明白....我都爬了很多文大部份都是這樣子說的

所以我自己都是過渡期用....依家都努力練習那個肌肉 沒記錯是甚麼四頭肌

昨晚睡覺是整條腳都有累的感覺...之前就只有膝蓋痛...我都估唔到加多一條帶差那麼遠的

有些視頻就教買些腳用的沙包包腳,之後坐在椅上然後高舉腳來練,不然就要去gyn找機械幫忙@@

所以我還在考慮是否買那些腳用的沙包來練...各位師兄們還有其他提議們 如有的請提供一下意見..謝謝

升級   8.95%

該用戶從未簽到

原帖由 muse2705 於 2011-9-7 23:53 發表
想問下膝帶是否要一對使用 ?

我買一對來用...我怕單隻腳會就住就住咁樣

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 希羅尼 於 2011-9-8 07:20 發表

我買一對來用...我怕單隻腳會就住就住咁樣

我都問過售貨員,佢話唔駛一定用兩條,邊隻腳痛就用邊隻,因為唔一定兩個膝頭都咁弱