香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

慈雲山新人報到

升級   80%

該用戶從未簽到

我通常係德愛中學隔離果個球場跑//及斧山道運動場......多多指教..

我剛剛開始跑步...2011年4月2日至2011年4月23日...........一共跑左10次.....total:55 公里  通常每次跑30分鐘至45分鐘,,開頭第一次跑頭5分鐘已經唔夠氣..到現在越跑越有......(4月20號..弟9次跑...跑左50分鐘/7.8公里)但問題就此發生:當我跑完果7.8公里後,我左邊膝蓋勁痛.....休息左三日痛楚消失......琴日23號再跑,點知跑倒4.8km左邊膝蓋又再痛!!!!((((其實我都係倒爬過文,膝蓋痛都發生好多新人新上)))))  我剛剛戒左煙,又愛上左跑步......我唔想膝蓋痛令我放棄跑步!!!有冇師兄師姐幫倒我......

我今年31歲  160磅   176cm   <-------(係味太重,對腳成受太大壓力)
1.點樣先係正確跑姿?
2.要做幾耐熱身?點樣做?
3.用膝蓋帶有冇用?(係味兩隻腳都用比較好?)

大家有冇用nike+gps app.......可否加我做好友   nike.com nikename:hungwing
+1 0
上一篇︰【。。阿火。。奮鬥物語。。 】下一篇︰Casio SGW-200-1VDR

升級   85.6%

該用戶從未簽到

你住慈云山係咪一跑就跑斜路?斜路好易跑傷脚的,小心.同埋你有冇做warm up 或者卞次試下慢jog10分鐘先,再停下來做10分鐘warm up ,先至食主菜啦 ,我都係2011年1月才開始跑步的,年紀仲大過你幾年 ,不過我係沙田友,如果吾係都可以約下你

升級   62.33%

無聊
  • 簽到天數: 27 天

師兄你好, 小弟都係慈雲山新手, 多跑蒲崗村道公園, 間唔中跑斧山道運動場, 請多多指教~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

walcome huunging 加入長跑網的大家庭~
    你住得咁近, 得閒去下面呢度玩吓..睇吓有無人可以解答你的問題啦!

https://www.longrun.hk/forum/vie ... =page%3D1#pid894319

升級   80%

該用戶從未簽到

我岩岩先開始跑步.跑得好慢.同我想解決左膝蓋痛問題先 join麻你地一齊

我訓醒個膝蓋又好似唔痛了,都唔知休息多幾日好,定落街跑步好,我驚跑跑下又痛番.......我唔想就住就住跑.......

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

歡迎ching

我都係跑斧山道運動場架

ching 想問吓你著咩野鞋跑步架 ? 同埋落地會唔會好大聲

如果膝蓋痛最好盡快找出原因,先可以長跑長有呀

升級   80%

該用戶從未簽到

我着adidas跑鞋跑,落地我又唔覺好大聲、可能我做唔夠熱身(其實我都唔知要做幾多同點做)想搵人指倒下我

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 huungwing 於 2011-4-24 11:11 發表
    慈雲山新人報到我通常係德愛中學隔離果個球場跑//及斧山道運動場......多多指教..

我剛剛開始跑步...2011年4月2日至2011年4月23日...........一共跑左10次.....total:55 公里  通常每次跑30分鐘至45分鐘,,開頭第一次跑頭5分鐘已經唔夠氣..到現在越跑越有......(4月20號..弟9次跑...跑左50分鐘/7.8公里)但問題就此發生:當我跑完果7.8公里後,我左邊膝蓋勁痛.....休息左三日痛楚消失......琴日23號再跑,點知跑倒4.8km左邊膝蓋又再痛!!!!((((其實我都係倒爬過文,膝蓋痛都發生好多新人新上)))))  我剛剛戒左煙,又愛上左跑步......我唔想膝蓋痛令我放棄跑步!!!有冇師兄師姐幫倒我......

我今年31歲  160磅   176cm   <-------(係味太重,對腳成受太大壓力)
    1.點樣先係正確跑姿?
    2.要做幾耐熱身?點樣做?
    3.用膝蓋帶有冇用?(係味兩隻腳都用比較好?)

ching 你好
    我都係住慈雲山
    都成日去斧山道

1.呢度好難講,因為要比人地睇你跑,先知道係唔係正確ge跑姿,個人認為你跑得舒服就ok
    2.warm up 大約10至15分鐘 如慢慢跑就可以了,係為了張個身體加熱到某個程度,再做d伸展拉筋,咁做係為了拉筋唔好咁易拉傷同埋易拉d
    3.你而家邊隻有事咪用邊隻,冇事用黎做咩

請問ching 你係斧山跑膝蓋有冇事
    去德愛隔離個7仔 係唔係個膝蓋 會快d痛

升級   80%

該用戶從未簽到

我最後個兩次都係係7號仔跑、腳痛後味落過學斧山道運動場跑(運動場塊地軟D係味應該岩我多D?)
    因爲我驚我only用左邊、隻又腳會痛

星期一要返通消、要星期二先有時間、到時落斧山試下先、多謝師兄提點

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 huungwing 於 2011-4-25 03:25 發表
    我最後個兩次都係係7號仔跑、腳痛後味落過學斧山道運動場跑(運動場塊地軟D係味應該岩我多D?)
    因爲我驚我only用左邊、隻又腳會痛

星期一要返通消、要星期二先有時間、到時落斧山試下先、多謝師兄提點

暫時初跑者
    去運動場有(泰)坦地即好似斧山道運動場會比較好
    同埋跑最外面果條線
    即第8線(453米)
    因為果d地冇石屎地咁硬
    你膝蓋所吸收的震盪力會冇咁高
    盡量跑平地
    暗斜都冇問題

7仔果條440米係石屎地下只係表面上加左層油
    都係好硬

如果你覺得斧山道運動場太遠
    也可以試下去學校村隔離新開左大半年左右ge
    蒲崗村道運動場

一圈大約有660米一圈又係(泰)坦地
    果度晚上比較7仔光猛
    24小時全面開放
    早上凌晨4點幾已經有公公婆婆叔叔伯伯都開始去晨運
    或慢慢跑(非常熱鬧)

呢度長跑網每逢星期一晚上大約7點鐘
    就有一班ching ctse
    係度約跑
    有高手 也有低手
    唔小新跑者都會去果度跑
    你可以找找他們指教指教
    他們可以幫倒你

同埋你都唔算重
    我上個月
    都有157磅
    170cm高
    同你差唔多

ching 比心機  加油ar 你得ge

升級   80%

該用戶從未簽到

頭先跑左8個圈、跑完左邊(失)蓋都冇乜問題、但返倒工司而嫁有少少痛。。唉!苦腦

升級   59.05%

該用戶從未簽到

見議你都係休幾日先
    等佢唔痛啦
    再出黎跑返
    因為痛真係跑唔倒架
    同埋會傷上加傷

呢度都好多跑友
    膝蓋都痛過
    唔知佢地留唔留意呢個post
    我又未試過呢個位痛

就等呢幾日
    買返條0岩自己護(失)頭哥帶會好d(多數有用)

升級   100%

慵懶

原帖由 huungwing 於 2011-4-24 19:24 發表

我岩岩先開始跑步.跑得好慢.同我想解決左膝蓋痛問題先 join麻你地一齊

我訓醒個膝蓋又好似唔痛了,都唔知休息多幾日好,定落街跑步好,我驚跑跑下又痛番.......我唔想就住就住跑.......

跑得快慢唔緊要的, 大家一齊跑開心啲ma, 咁你好番就join我地玩吓啦 !

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2011-4-27 09:53 發表

跑得快慢唔緊要的, 大家一齊跑開心啲ma, 咁你好番就join我地玩吓啦 !

好呀不過黎緊果個星期一要返中班黎唔倒....下次join 麻你地一齊跑.......前幾日25號我都有黎....重咁岩問路問著你地D隊員//同呀kan....

今日我都有去跑..跑左8公里,有用護膝,希望聽朝訓醒唔痛啦

升級   100%

慵懶

原帖由 huungwing 於 2011-4-28 00:15 發表

好呀不過黎緊果個星期一要返中班黎唔倒....下次join 麻你地一齊跑.......前幾日25號我都有黎....重咁岩問路問著你地D隊員//同呀kan....

今日我都有去跑..跑左8公里,有用護膝,希望聽朝訓醒唔痛啦

咁等你得閒先離啦..我地星期一都會起浦崗村跑的,
    我遲d, 6月左右都搬來慈雲山了, 到時我都會多d去呢度跑....
    如果仲有痛就唔好跑咁多 or 慢慢跑啦! 希望你快d好番~~~