香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: desmond
打印 上一主題 下一主題

2008年夏天澎湖之旅 - 我在菊島跑步

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-7-25 16:40 發表
redred c-tse 我係自由行的,亦都可能因為咁,所以我睇個邊o的地圖睇得特別仔細,第一、二日亦特別留意可以跑的路。最終都係認住海灘的方向跑過去,當然有帶民宿的咭片,有事都可以搵人幫手。不過澎湖人都好好的,好 ...
我去旅行都係跟圑, 我睇地圖係白痴
不過, CHING D相真係好靚
睇到人好舒服,一路跑一路有太陽照住又有海風吹住
感覺一定好好

CHING 醒喎, 識得帶民宿咭片, 比我可能無咁細心

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-7-26 07:12 發表

大頭師兄,你會否合約其間放假回鄉?到時由你領軍帶領本網跑友自由行,到台灣遊覽兼跑步,一樂也!
係就好喇!台灣的自然風光其實真係唔錯的。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-26 09:45 發表
我去旅行都係跟圑, 我睇地圖係白痴
不過, CHING D相真係好靚
睇到人好舒服,一路跑一路有太陽照住又有海風吹住
感覺一定好好

CHING 醒喎, 識得帶民宿咭片, 比我可能無咁細心
師姐,跟團都有跟團好,煩少好多野。不過我自己鍾意自由行搵路(又成日搵唔到)既過程,激死同行者 ,有機會同當地人接觸下都係認識佢地文化的好方法。

其實我影得麻麻,個度實際係幾靚的。師姐你一開始話個天好藍,我第一日去到都覺。其實想深一層應該是因為個度很少空氣污染,所以個天就靚。

至於帶民宿咭片.........哈哈,衰過就知死架喇...............

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我這次沒去七美

下次還要再去  要挑夏天  

升級   0%

該用戶從未簽到

datoe c hing

很久不見??

歡迎!!歡迎!!

升級   43.68%

該用戶從未簽到

哇~~~風景真係正
    多謝師兄分享

升級   0%

該用戶從未簽到

旅行+跑步
    以後都要學吓先

升級   31%

該用戶從未簽到

去旅行又未試過跑, 一來去親都會玩到好夜, 唔會太早起身, 二來去d大城市又唔會走出去跑, 如果去海邊果隻就去游水呀, 浮潛呀
    反而上次公司出 trip 去馬拉, 一條友傍晚係Twin Towers 下面有個好大既公園, 有條跑徑, 跑到天黑去食飯, 都幾爽

升級   59.4%

該用戶從未簽到

我都未試過旅行跑步......

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

旅行+跑步
    下次可以試下..

升級   100%

該用戶從未簽到

年轻时候,台湾的校园歌曲《外婆的澎湖湾》在国内很流行,学生们很喜欢唱。

“晚风轻拂着澎湖湾白浪逐沙滩
    没有椰林醉斜阳只是一片海蓝蓝
    坐在门前的矮墙上一遍遍回想
    也是黄昏的沙滩上有着脚印两对半

那是外婆拄着杖将我手轻轻挽
    踩着薄暮走向余晖暖暖的澎湖湾
    一个脚印是笑语一串消磨许多时光
    直到夜色吞没我俩在回家的路上

澎湖湾啊澎湖湾外婆的澎湖湾
    有我许多的童年幻想
    阳光沙滩海浪仙人掌
    还有一位老船长”

谢谢你分享的照片,这是我第一次看到了澎湖的照片,和歌词中描述的一样美丽。

既是对这首童年时代歌曲的怀旧,也想亲身体会台湾的乡土文化,有机会一定要去跑一次。