香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥

升級   14.74%

該用戶從未簽到

小弟185CM高, 180-190磅左右, 不過真係以前長期唔做運動, 而家一個禮拜跑兩日左右, 但係嚴格意義來講, 係跑一分鐘, 行三四分鐘, 做大約四十分鐘至一小時左右, 但係可能個人重, 一跑個小腿就隱隱痛, 唔知係咪跑得唔密的關係呢?
同埋我想知買果條2XU ELITE COMPRESSION用來跑有無用?
+1 0
上一篇︰2012TKO毅行齊齊玩下一篇︰轉載:「堅持跑步讓你老得慢」

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 zeno 於 2011-4-29 01:25 發表
    小弟185CM高, 180-190磅左右, 不過真係以前長期唔做運動, 而家一個禮拜跑兩日左右, 但係嚴格意義來講, 係跑一分鐘, 行三四分鐘, 做大約四十分鐘至一小時左右, 但係可能個人重, 一跑個小腿就隱隱痛, 唔知係咪跑得唔密 ...
    ching 你咁跑都ok架啦,如果新手計180-190磅跑得太多受傷機會都大,可以慢慢適應左先再加量

至於2XU ELITE COMPRESSION當你減磅後,size 唔啱就冇用 ,如果係小腿因素而買可諗吓買 compression  sleeve 套小腿會便宜d

升級   14.74%

該用戶從未簽到

係喎, 仲等我一直都想買添, 畀你咁講下我又要考慮下啦

升級   55.79%

該用戶從未簽到

你小腿缺乏運動,所以唔適應。我建議你由慢行、快行、然後至到慢跑。視乎進度,以星期做單位,慢慢提昇。
    若果你一開始就跑,肌肉、關節會唔掂。

原帖由 zeno 於 2011-4-29 01:25 發表 小弟185CM高, 180-190磅左右, 不過真係以前長期唔做運動, 而家一個禮拜跑兩日左右, 但係嚴格意義來講, 係跑一分鐘, 行三四分鐘, 做大約四十分鐘至一小時左右, 但係可能個人重, 一跑個小腿就隱隱痛, 唔知係咪跑得唔密 ...

升級   14.74%

該用戶從未簽到

原帖由 bluegene 於 2011-4-30 01:02 發表
    你小腿缺乏運動,所以唔適應。我建議你由慢行、快行、然後至到慢跑。視乎進度,以星期做單位,慢慢提昇。
    若果你一開始就跑,肌肉、關節會唔掂。

多謝師兄建議, 欲速則不達

升級   77.37%

該用戶從未簽到

再唔係配合游水,單車來做帶氧,ching咁重長期咁跑會好易傷....

又或者好似我咁,例如一星期跑五次既,就三次去跑步機跑,二次跑街.

因為跑步機既設計會無咁傷對腳,不過當然會悶好多....

另外保持有一兩次跑街,因為完全只跑跑步機,第時會難適應跑返街之餘.....因為跑步機既設計關係,會令到你習慣左跑跑步機既姿勢,而唔適應跑返街.

升級   14.74%

該用戶從未簽到

唉, 最弊我唔識游水, 真係笑死人

升級   0.53%

該用戶從未簽到

我都唔識遊水 ....諗住跑步減肥中

升級   14.74%

該用戶從未簽到

一齊加油啦師兄, 你係買咩跑鞋來跑啊?

升級   30%

該用戶從未簽到

我都係跑1-2分鐘,行5分鐘

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 小肥肥 於 2011-8-19 19:34 發表 我都係跑1-2分鐘,行5分鐘

我最初都係咁,要跑慢d,有咁慢得咁慢,拉長時間

升級   70%

該用戶從未簽到

我都係決心跑步減肥既人...
    咁岩8月先開始...4號到今日[跑3日休1-2日],得減左8磅..
    條路重有排行...
    小弟183 CM,210 lbs
    而家200-202左右...目標SET左係180 lb,年底前
    一齊加油啦!

升級   70%

該用戶從未簽到

也要搭配好飲食
    減肥才有效果喔