香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred

lee 到好有人情味

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ken 兄, 激死我啦
次次覆你都出唔到.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:47 發表
食個時有效囉
其實, 我食到星期6到, 無食啦
我亞媽叫我唔好食咁多消炎藥, 對身體唔好喎
尋日可能係屋企唔駛點行,無咩痛
今日要行, 又痛返

你亞媽講得岩嫁. 傷胃嫁. 一般會配胃藥食的. 因為有消炎藥酸性的 . 不過你後生, 食飽d 就吾駛胃藥.  每日幾次?  食左六日 ? 如果係, 你都要抖返一頭 , 半個月

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-28 15:42 發表
其實襯住大熱天時, 用"頭"暑時間, 休息+看醫生, 暑假一過, 重出江湖, ching都無妳跑得咁快

忍一時, 以後大把有得跑
NC姐, 我最鐘意係夏天跑步
雖然係熱d , 但我真係唔想等到冬天先再跑

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:52 發表

普通科既醫生(會轉介你去佢d 自己友化驗所照), 未必有, 大d 醫療所可能有.  

我知不可溝來食, 一般係過一段短時間再叫你食d藥 . 照吾照都吾係你決定. 同埋照係睇你有冇骨折, 冇事都係比消炎藥你, 你都係會吹 ...
咁又係, 以前睇鐵打
都係要打2次左右
今次無以前咁痛,不過痛太耐時間, 我等得唔耐煩

我今晚返去睇下張醫療卡邊到有骨科資料先
聽日返工又有野做,又唔可以請假,too bad

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-28 15:50 發表
redred姐, 其實妳痛了有多久?? 3個星期???

其實我整親係有一次懶係英咁
見7兄,ken 兄係咁沖圈好型咁
自己又懶醒, 不智量力,又學下
結果用錯小腿力"車"到條筋

開頭都唔為意, 只係覺得按落有少少痛
休息一星期,到第一次同大家跑去蝴蝶巳經痛
又休息一星期,再同ching 們第二之跑去蝴蝶
跑時又係唔係好痛,到第二日先再痛,痛到宜家
頭尾差唔多3星期

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 redred 於 2008-7-28 16:15 發表

其實我整親係有一次懶係英咁
    見7兄,ken 兄係咁沖圈好型咁
    自己又懶醒, 不智量力,又學下
    結果用錯小腿力"車"到條筋

開頭都唔為意, 只係覺得按落有少少痛
    休息一星期,到第一次同大家跑去蝴蝶巳經痛
    又休息一 ...

你痛的地方是否,
    小腿骨外側"上五寸下五寸"肌肉內的個條筋?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 16:23 發表

乜小弟沖圈好有型咩? 須知是假,但聽到都好開心﹗
    有型, 唔係小妹點會成日"診"星期四先去跑
    為既都係一睹各ching 沖圈既風采

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2008-7-28 16:32 發表

你痛的地方是否,
    小腿骨外側"上五寸下五寸"肌肉內的個條筋?
    民女向朕請安

小女子痛既地方係小腿內側肌肉下面條筋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 16:39 發表
    有型, 唔係小妹點會成日"診"星期四先去跑
    為既都係一睹各ching 沖圈既風采

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 redred 於 2008-7-28 16:41 發表
    民女向朕請安

小女子痛既地方係小腿內側肌肉下面條筋

咁即是一般人,晚間瞓覺抽筋果條小腿筋及"腳瓜"肌肉?

升級   0%

該用戶從未簽到

"品"  陛下 係 近脛骨既肌肉 , 係內側, 吾係後面. 詳情可問御醫. 不過御醫好忙. 你要make 個 appointment 先

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-28 16:45 發表

jgh" />jg" />h
    NC 姐, 係咪好唔"低"得我有得睇呢
    但你個邊仲勁
    你有朕陪跑

升級   35.4%

該用戶從未簽到

朕...我唔知訓覺抽筋係邊條筋喎
    但自從傷左後, 覺得小腿好緊
    同真係成日抽筋

但中醫同我講抽筋只係血氣唔夠
    我又唔知同條筋有無關係

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-29 08:39 發表
    NC 姐, 係咪好唔"低"得我有得睇呢
    但你個邊仲勁
    你有朕陪跑

個公仔係笑死, 笑到跌左係到 ....

唔駛講更係羨慕死

話時話ctse下次唔好扮"英"喇, 電視都有講d危險動作唔好學....

升級   92.85%

該用戶從未簽到

哇! 乜小弟missed咗咁多posts都唔知.
    redred tse, 如消炎和止痛丸都唔掂嘅話, 請盡快去睇西醫, 小弟讀嘅係西方醫學護理, 不大相信鐵打呢一科. Better get a Xray done to see if any bone fracture.  If Xray not showing anything wrong but the pain is still there then it is soft tissue problems like tendons or ligament tear/sprain/strain.  If that is the case, you need to get a CAT Scan or MRI to confirm what is the problem.  But please do it soon.              

升級   0%

該用戶從未簽到

haha , 通常讀西方醫學都吾相 中國醫學. 是否覺得不太有系統呢 ?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-29 11:00 發表
    哇! 乜小弟missed咗咁多posts都唔知.
    redred tse, 如消炎和止痛丸都唔掂嘅話, 請盡快去睇西醫, 小弟讀嘅係西方醫學護理, 不大相信鐵打呢一科. Better get a Xray done to see if any bone fract ...

我同Lvrunner hing 一樣 Miss 咗此post 因上網時間不多, 希望 Redred Ctse 早日康復。

其實 Redred ctse 我建議妳先去看一看物理治療,一般肌肉疲損、發炎,都容易治療的,這一科對肌肉的認識較骨科重了解,我估妳都係肌肉疲勞,筋肌勞損,無沒大礙,只是妳以往跑得少,返期一跑又跑得密,肌肉受不了所引至,或者以前有傷患,今次更加引發出來,這是好事,可以等妳早些注意及早醫治。

快D睇醫生,有無事都早日知道,唔好拖!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-29 09:19 發表

個公仔係笑死, 笑到跌左係到 ....

唔駛講更係羨慕死

話時話ctse下次唔好扮"英"喇, 電視都有講d危險動作唔好學....
    唉..lee次真係一次意外, 足以至......

好想跑,點算
    惟有聽日去睇下醫生有咩講

升級   35.4%

該用戶從未簽到

lv 兄, 我同你有d相反
    我信中醫多d
    不過搽左咁多日藥酒都唔好
    所以都係決定睇西醫
    問下佢有咩建議比我

升級   35.4%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 pwong5618 於 2008-7-29 11:53 發表

我同Lvrunner hing 一樣 Miss